Elektrikli alet ithalatında kotalar belli oldu

Öğütücüler, mikserler, et kıyma makinaları ve tost makinaları gibi bazı elektrikli aletlerin ithalatında, açılan tarife kontenjanının başvuru ve dağıtımına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - Öğütücüler, mikserler, blenderler, komple setler, et kıyma makinaları ve tost makinaları gibi bazı elektrikli aletlerin ithalatında Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde çeşitli ülke ve gümrük bölgeleri için açılan tarife kontenjanının başvuru ve dağıtımı ile kullanım usul ve esasları belirlendi. Ekonomi Bakanlığı'nın "İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ"i Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak 19 Mayıs 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre tarife kontenjanı miktarı ek mali yükümlülüğün uygulandığı her bir dönemde "ABD Minor Outlying Adaları, ABD Virjin Adaları, Afganistan, Amerika Samoası, Angola, Anguilla, Antartika, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Aruba, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Belize, Benin, Bermuda, Bhutan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Botsvana, Bouvet Adası, Brezilya, Brunei Darussalam, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde, Cayman Adaları, Cebeli Tarık, Cezayir, Christmas Adası, Cibuti, Cocos Adaları, Cook Adaları, Çad, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Dominika, Ekvator, Ekvator Ginesi, El Salvador, Endonezya, Eritre, Etiyopya, Falkland Adaları, Fas, Fiji, Fildişi Sahili, Filipinler, Fransız Polinezyası, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine - Bissau, Grenada, Grönland, Guam, Guatemala, Guyana, Güney Afrika, Güney Fransız Topr., Güney Georgia ve Güney Sandwich Ada., Gürcistan, Haiti, Heard Ada. ve Mc Donald Ada., Hindistan, Hollanda Antileri, Honduras, Irak, İng. Hint Oky. Toprak., İngiliz Virjin Ada., İran, Jamaika, Kamboçya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kiribati, Kolombiya, Komor, Kongo, Kongo Demokratik C., Kosta-Rika, Kuveyt, Kuzey Mariana Ada., Küba, Laos, Lesotho, Liberya, Libya, Lübnan, Madagaskar, Makao. Malavi, Maldivler, Malezya, Mali, Marşal Adaları, Mauritius, Mayot, Meksika, Mısır, Mikronezya, Moğolistan, Moldova, Montserrat, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nauru, Nepal, Niue Adası, Nijer, Nijerya, Nikaragua, Norfolk Adası, Orta Afrika Cum., Özbekistan, Pakistan, Pala, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Peru, Pitcairn, Ruanda, Rusya Federasyonu, St. Helena, St. Pierre ve Mikelon, Samoa, Sao Tome and Principe, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Solomon Adaları, Somali, Sri Lanka, St. Kitts&Nevis, St. Lucia, St. Vincent ve Grenadinler, Sudan, Surinam, Suriye Arap Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Svaziland, Şili, Tacikistan, Tanzanya, Tayland, Togo, Tokelau, Tonga, Trinidad ve Tobago, Tunus, Türkmenistan, Turks Caicos Adaları, Tuvalu, Uganda, Ukrayna, Umman, Uruguay, Ürdün, Vallis ve Futuna, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Yemen, Yeni Kaledonya, Zambiya, Zimbabve" menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için toplam 499 bin 203 adet olarak belirlendi. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için bir dönemde verilecek tarife kontenjanı 166 bin 401 adedi geçemeyecek.

Tarife kontenjanının dağıtılması

Tarife kontenjanı, başvuru sırasına göre "ilk gelen ilk alır" yöntemiyle dağıtılacak. Başvuru sırasının belirlenmesinde Bakanlık genel evrak giriş tarih ve numarası esas olacak. Bir ithal lisansında verilebilecek tarife kontenjanı miktarı 5 bin adedi geçmeyecek. Bir ithal lisansı sadece bir ülke veya gümrük bölgesi için düzenlenecek. Tarife kontenjanı kapsamında yapılacak ithalatta Bakanlıkça düzenlenen ithal lisansı ve eşyanın tercihli menşeini gösterir belge gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak.

Tarife kontenjanı konusu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içinde serbest dolaşıma girebilecek. İthal lisansının, geçerlilik süresinin bitiminden sonra Bakanlığa iadesi zorunlu olacak. İthalatçıların yeni ithal lisansı taleplerinin değerlendirmeye alınabilmesi için daha önce düzenlenen ithal lisansının iade edilmiş olması gerekiyor.