Erol Aksoy'a 12,5 yıl hapis cezası

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Bankalar Kanunu'na muhalefet davasından yargılanan iş adamı Erol Aksoy'u, "zimmet" suçundan 12,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ''Bankalar Kanunu'na muhalefet'' iddiasıyla, aralarında el konulan İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'un da bulunduğu 19 sanığın yargılandığı davada Aksoy, ''zimmet'' suçundan 12 yıl 6 ay, 11 sanık ise 4,5 yıl ile 10 yıl 5 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanıklar katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu. Duruşmada sanık avukatları söz alarak, son savunmalarını yaptı. Savunmaların ardından karar için duruşmaya ara verildi. 

Zaman aşımları ve beraat hükümleri 

Verilen aranın ardından davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, aralarında Erol Aksoy'un da bulunduğu 9 sanık hakkında Bankalar Kanunu'nun 22/2. maddesinde düzenlenen "uyarı ve talimatlara aykırılık" suçundan açılan davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına hükmetti. 

Heyet, sanıklardan Erol Aksoy, Ahmet Tanju Oğuz  ve Cüneyt Sel hakkında ''gerçeğe aykırı beyanda bulunmak'' suçundan açılan davanın da ortadan kaldırılmasına karar verdi. Yine aralarında Aksoy'un da bulunduğu 13 sanık hakkında ''izinsiz bankacılık faaliyeti, ilan ve reklamları yapmak'' suçundan açılan davanın da zaman aşımından ortadan kaldırılmasını kararlaştıran heyet, 3 sanık hakkında ''zimmet'' suçundan açılan davanın da ortadan kaldırılmasına hükmetti. 

Aksoy'a, tablolardan beraat 

Mahkeme heyeti, sanık Erol Aksoy hakkında bankaya ait toplam 88 tablo ve 78 sanat eserini zimmetine geçirdiği iddiasıyla açılan davada delil elde edilemediğinden beraatine karar verdi. Heyet, sanıklardan Hüseyin Derin Yarsuvat'ın yargılama sürecinde öldüğü anlaşıldığından hakkındaki davanın düşürülmesine hükmetti. 

Cezalar 

Mahkeme heyeti, sanıklardan Erol Aksoy'un, suç döneminde el konulan İktisat Bankası'nın hakim ortağı olduğunu ve yönetim kurulu başkanlığı görevini yaptığını, bankanın paralarını doğrudan kendisine veya grup şirketlerine kredi veriliyormuş gibi göstererek ve menfaat temin ederek 543 milyon 68 bin 182 TL'yi zimmetine geçirdiğini belirtti. Heyet, sanık Aksoy'un ''zimmet'' suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Sanığın söz konusu cezayı birden çok kez işlemesi nedeniyle verilen hapis cezasını 15 yıla çıkaran heyet, Aksoy'un mahkemeye karşı tutum ve davranışları nedeniyle cezayı 12 yıl 6 aya indirdi. 

Aksoy hakkında verilen yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmeden heyet, sanık Aksoy'dan, zimmet miktarının tamamı olan 543 milyon 68 bin 182 TL'den tahsil edilen 191 milyon 514 bin 819 TL'nin düşülerek, geriye kalan 351 milyon 553 bin 362 TL'nin tahsil edilmesine karar verdi. 

Sanıklardan İnci Aksoy, Cenap Önal, Fikret Güler, Mehmet Gür ve Ertuğrul Ihlamur'u ''zimmet'' suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün, Ahmet Tanju Oğuz ve Cüneyt Sel'i yine aynı suçtan 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıklardan Mustafa Gürbüz Tümay ve Roy Arto Gevrekyan'ın ''zimmet'' suçundan 6 yıl 3 ay, Mehmet Çelebi Sever'in 4 yıl 6 ay 13 gün ve Ahmet Demet'in de 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir