Eurobank Tekfen'den 40 milyon lira net kar

Eurobank Tekfen Genel Müdürü Sönmez, 2008'in banka için büyüme yılı olduğunu ifade ederek, personel sayısının yüzde 22 büyüme ile 609'dan 744'e çıktığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Eurobank Tekfen 2008 yılında 40 milyon 95 bin lira net kar elde etti.

Eurobank Tekfen'in, Four Seasons Oteli'nde düzenlenen ve 2008 performansı ile 2009 hedeflerinin açıklandığı toplantıda konuşan Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez, geçen yılın banka için büyüme yılı olduğunu ifade ederek, 6 yeni şube ile 2008 sonunda şube sayısının 42'ye ulaştığını, personel sayısının yüzde 22 büyüme ile 609'dan 744'e çıktığını bildirdi.

Sönmez, 150 milyon lira sermaye artışı gerçekleştiğini, ödenmiş sermayelerinin 230 milyon liradan, geçen hafta 380 milyon liraya yükseldiğini kaydederek, Türkiye'de sermayesi en güçlü bankalardan biri olduklarını, 2008 sonunu yüzde 15,94 sermaye yeterlilik oranıyla kapattıklarını söyledi.

Toplam aktiflerinin yüzde 27,8 artışla 3 milyar 587 milyon lira, toplam kredilerinin yüzde 31,5 artışla 1 milyar 228 milyon lira, toplam mevduatlarının yüzde 49,6 artışla 1 milyar 717 milyon lira, özkaynaklarının ise yüzde 10,4 artışla 305 milyon 542 bin lira seviyesine geldiğini belirten Sönmez, 2008'i 40 milyon 95 bin lira net kar ile kapattıklarını ifade etti.

Eurobank Tekfen'in perakende bankacılık alanına gireceğini bildiren Sönmez, "KOBİ'ler ve mikro ölçekli firmaların yer aldığı ve yaklaşık 2,5 milyon firmanın faaliyet gösterdiği segment, perakende bankacılık olarak adlandırılıyor. Şu ana kadar kurumsal ve ticarilere yönelik hizmet veriyorduk. Yeni yol haritamızda küçük işletmeler ağırlıklı bir perakende bankacılık modeli var" diye konuştu.

Türkiye'de bankalarda 18 milyon müşteri bulunduğunu dile getiren Sönmez, bankacılık nüfusunun yüzde 80'inin toplam finansal varlıkların yüzde 30'unu, yüzde 20'sinin ise toplam finansal varlıkların yüzde 67'sini oluşturduğunu kaydetti.

Sönmez, bankacılık nüfusunun yüzde 20'sini oluşturan üst segmente girme kararı aldıklarını belirterek, perakende bankacılık faaliyetlerinin küçük işletmeler ve yaygın özel bankacılık müşterilerini kapsayacağını söyledi.

"Bazı şubeler karma şube olacak"

Mehmet Sönmez, mevcut şubelerinden bazılarının ticari ve perakende bankacılık müşterilerine hizmet verecek şekilde karma şubelere dönüşeceğini, bu yılın son çeyreğinden itibaren makroekonomik koşullar paralelinde perakende bankacılık alanında hizmet verecek kanallar ve şubeler açılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Üst yönetime yeni yöneticiler katıldığını ve insan kaynağına yeni yatırımlar yapmaya devam edeceklerini anlatan Sönmez, "Uzun dönemde ana hedefimiz pazar payımızı büyüterek, küçük ölçekli bankalar arasından çıkıp orta ölçekli bankalar arasında yer almaktır" dedi.

"Ana ortağımızın büyüme hedefi olan ülke Türkiye'dir"

Erten, "Ana ortağımızın büyüme hedefi olan belki yegane ülke şu anda Türkiye'dir" dedi.

Eurobank Tekfen'in, Four Seasons Oteli'nde düzenlenen ve 2008 performansı ile 2009 hedeflerinin açıklandığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erten, devletin kredilere garanti vermesinin belki daha önce alınması gereken bir tedbir olduğunu söyledi.

Kişilerin varlıklarını harcamayıp onun yerine borçlanmalarına ilişkin bor soru üzerine de, Erten, "Borçlanma şu anda çok ucuzladı ve ucuzlamaya da devam edecek. Merkez Bankasından 1-2 puan faiz indirimi daha görürsek borçlanma maliyetleri ciddi ölçüde azalacak. Harcama kararında varlığı kullanmak veya yeni borçlanmadaki kararın, tüketici tarafında işine olan güvenle ilgili bir şey..." şeklinde konuştu.

Mehmet Erten, işsizliğin çözümüne ilişkin olarak da, "Devlet, işveren olacak diye düşünüyorum. 'Küçülsün' dediğimiz devlet, belki işsizlik için de istihdam kapısı olur. Öyle şeyler yapmalı ki bütçesine bu yükü getirirken de bari bir netice elde etsin" değerlendirmesinde bulundu.

Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Erten, piyasa kredilerinin yok olduğunu belirterek, "Tüccar Ahmet, tüccar Mehmet'e malını vadeli veya çek karşılığı veya açık hesap satmıyor. Ödemesini de zamanında yapmıyor, bilinçli saklıyor. Piyasadaki parasal akışkanlığın önündeki en büyük engel bu. Bunu iyi görelim" diye konuştu.  

"Yatırım için uygun bir zaman"

Eurobank Tekfen Genel Müdürü Mehmet Sönmez de soru üzerine, "2,5 milyona yakın firmayı hedef alıp küçük ve mikro işletmelere girmemiz ve nüfusun yüzde 20'sini oluşturan bireysel tarafı hedeflememiz, yüzde 20'si 3,6 milyon insan eder, bizi orta ölçekli banka kategorisine getirmeye yetiyor. Önümüzdeki 5 yıllık bir süreçten bahsediyorum. Sadece özel bankacılık değil, üst bireysel bankacılığa da girerek, toplam varlıkların yüzde 67'lik kesimini oluşturan kitleye ulaşmayı istiyoruz" diye konuştu.

Eurobank Tekfen Hazineden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mutlu Akpara ise, yarınki Para Politikası Kurulu toplantısından faiz indirimi bekleyip beklemediklerine ilişkin bir soru üzerine, "Faiz indirimi yönünde olacağını bekliyoruz. 75-100 baz puan arasında bir indirim bekliyoruz. 2009 sonuna kadar 125 baz puan daha indirime gidilebilecek" dedi.