Eylül ayı memurun belini bükecek

Kurban Bayramı ve okulların açılmasıyla memurlar bu ayki harcamalarıyla yılsonuna kadar borçlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaklaşık 5 milyon kamu görevlisi ve memur emeklisinin bu ay dini hükümleri yerine getirmek için yapacağı Kurban Bayramı harcaması ve hemen ardından açılacak olan okullar için yapacağı harcamalar memurun bütçesini sarsacak. Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, Türkiye'de en düşük memur emeklisi maaşının bin 350 TL, ortalama memur maaşının ise 2 bin 200 TL olduğunu belirterek, bayramda bir hisse kurban payının yaklaşık bin TL, okula ilk adımın maliyetinin ise 800 TL civarında olduğunu ifade etti. Bayraktar, "Kaliteli bir yaşam sürmeye yetmeyen memur ve emekli maaşları dini gerekliliklerin yerine getirilmesini de artık güç kılmaktadır. Dini vecibelerinden ödün vermek istemeyenler bu ay yapacağı harcamalarla yılsonuna kadar borç ödemek zorunda kalacak" dedi. Bayraktar, memur ve emeklilerine dini bayramlarda en az bin lira ikramiye verilmesini istedi.

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada, memur ve emekli maaşlarının bu ay daha ele geçmeden harcanacağını ifade etti. Türkiye'deki ücret adaletsizliğine dikkat çeken ve bu kapsamda memur ve emekli maaşlarının insanca yaşam sürecek bir ortalamanın çok altında olduğunu belirterek, "Ay sonunu zaten zor getiren çalışanlar böylesi harcamaların üst üste geldiği aylarda büyük mağduriyetler yaşamaktadır. İnsanların dini vecibelerinden ya da eğitim ihtiyaçlarından ödün vermesi mümkün değildir. Bu nedenle ortaya çıkan iki masraf kapısı memurların bu ay belini bükecektir" dedi.

Bayram, okul üst üste geldi

Bayraktar, önümüzdeki hafta hem Kurban Bayramı'nın icra edileceğini hem de sonrasında okulların açılacağını ifade ederek, üst üste yapılacak zorunlu harcamaların memurun bütçesini sarsacağını söyledi. Türkiye'de en düşük memur emeklisi maaşının bin 350 TL, ortalama memur maaşının ise 2 bin 200 TL olduğuna vurgu yapan Bayraktar, dini vecibesini yerine getirmek için bir hisse kurban payı almak isteyen bir kişinin cebinden yaklaşık bin TL çıkacağını söyledi. Yine okula ilk adımın maliyetinin ise 800 TL civarında olduğunu, üst sınıflarda bu maliyetin daha da arttığını belirten Bayraktar, "Kaliteli bir yaşam sürmeye yetmeyen memur ve emekli maaşları dini gerekliliklerin yerine getirilmesini de artık güç kılmaktadır. Dini vecibelerinden ödün vermek istemeyenler bu ay yapacağı harcamalarla yıl sonuna kadar borç ödemek zorunda kalacak" dedi.

Memur ve emekliye ikramiye verilmeli

Bayraktar, memurların bayramları bayram gibi geçirebilmesi ve dinin hükümlerini rahatlıkla yerine getirilebilmesi için memur ve emeklilerine dini bayramlarda en az bin lira ikramiye verilmesi, bu rakamın da her yıl memur maaş katsayısına göre artırılması gerektiğini kaydetti. Bu hükmün toplu sözleşme talepleri içerisinde de yer aldığına dikkat çeken Bayraktar, hükümetin yetkili konfederasyon ile imzaladığı toplu sözleşmede bu taleplerin görmezden gelindiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir