F-35'in orta gövdesi TAI tesislerinde üretilecek

Projede yer alacak yerli firmalara 250 milyon dolar kredi imkanı sunulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - F-35 uçaklarının en karmaşık yapısal bölümlerinden biri olan orta gövdesinin ABD dışında tek kaynak olarak üretileceği ileri kompozit teknolojileri imalat tesisi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş (TAI) tesislerinde hizmete girdi. Projede yer alacak yerli firmalara uzun vadeli ve uygun koşullu kredi imkanı sunulacak.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tesisin açılış töreninde yaptığı açıklamada, yeni hizmete giren bu tesiste ilk orta gövde kompozit parçalarının da teslimatına başlandığını kaydetti. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, "Geleceğin Müşterek Taarruz Uçağı" olarak da bilinen F-35 projesindeki yerli payının bugün itibariyle 5,6 milyar dolara ulaştığını söyledi. Bakan Gönül, ASELSAN'ın F-35 programına yönelik 1 milyar dolarlık katkı payı konusundaki girişimlerin de devam ettiğini ifade etti.

F-35 projesinin Türk Hava Kuvvetlerinin 50 yıl boyunca bel kemiğini oluşturacağını kaydeden Bakan Gönül, hava kuvvetlerinin envanterinde bulunan F-4 ve F-16 uçaklarının bazılarının 2010 yılından itibaren teknolojik ömürlerini doldurmaya başlayacağını ve bundan sonra da devreye girecek olan F-35'lerin F-16'larla birlikte Hava Kuvvetlerinin üstün gücünü oluşturacağını bildirdi.

Projedeki yerli firmalara uygun koşullu 250 milyon dolar kredi var

Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar da yaptığı konuşmada, üstün teknoloji ürünü olan bu projeyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin tedariklerindeki yerli katkı düzeyinin yüzde 50 oranına ulaşabileceğini bildirdi.

Yerli sanayinin projeye katılımına büyük önem verdiklerinin altını çizen Bayar, bu projede yer alacak olan yerli firmaları, uzun vadeli ve uygun koşullu 250 milyon dolarlık kredi imkanından faydalandıracaklarını da vurguladı.

Lockheet Martin firmasının Başkan Yardımcısı Bob Bolz, TAI'nin F-16 üretimiyle önemli bir teknolojik birikim elde ettiğini belirterek, F-16 üretimindeki başarısı nedeniyle F-35'in orta gövde üretiminin TAI'ye verildiğine dikkati çekti.