Facebook ile 'bağış günleri' dönemi başlıyor

15 sivil toplum kuruluşu ve Facebook yeni bir sosyal bağış hareketi başlattı. Buna göre her ay bir STK bu oluşum üzerinden tanıtılarak bağış günleri düzenlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ESER

15 sivil toplum kuruluşu ve Facebook ortaklığı ile Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı sosyal bağış hareketi bügün "Birimiz Hepimiz İçin" sloganı ile İstanbul'da başlatıldı.

Koruncuk Vakfı, Bilim Kahramanları Derneği, Darüşşafaka Cemiyeti, KAÇUV, Hayata Destek Derneği, WWF, TEMA, TEGV, KEDV, ÇEKÜL, AÇEV, AKUT, TOÇEV, Tohum Otizm Vakfı ve ASHOKA olmak üzere 15 sivil toplum kuruluşu (STK) tek platformda toplandı. Sosyal bağış hareketi ile her ayın bir günü bir STK'ya ayrılarak Facebook üzerinden bireysel bağış ve sivil toplum kuruluşu bilinci artırılacak.

Facebook olarak bu anlamlı projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Facebook, Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem, "Sosyal Bağış Hareketi’nin verimli ve uzun soluklu bir projenin başlangıcı olmasını diliyor ve tüm topluluğumuz ve proje partnerlerimizin de desteğiyle insanların önem verdiği konularda pozitif bir dönüşüm yaratmasını umuyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’de faaliyet gösteren, başarılı, etkili sivil toplum kuruluşlarını tanıtmak, anlatmak ve Facebook kullanıcılarını da çözümün bir parçası olmaya davet etmek istediklerini belirten MarjinalSosyal Kurucu Ortağı Işık Elpek, dünyada yaşanan her sorunun çözümü olduğuna yürekten inandıklarını söyledi.

Elpek hareketle ilgili ise şöyle konuştu:

"Duygularımızı, düşüncelerimizi, duyarlılıklarımızı milyonlarca mesajla paylaştığımız Facebook platformunda, Türkiye’de faaliyet gösteren, başarılı, etkili sivil toplum kuruluşlarını tanıtmak, anlatmak ve Facebook kullanıcılarını da çözümün bir parçası olmaya davet etmek istiyoruz. Sosyal Bağış Hareketi’nde, her ay bir STK’yı tanıtıyor, her ayın ikinci perşembe gününü sosyal bağış günü ilan ediyoruz. Çünkü bireysel olarak küçük bağışlarla başlayıp büyük sorunların üstesinden gelmek için harekete geçebilir, sivil toplum kuruluşlarını daha özgür, daha güçlü, daha etkin kılabiliriz.” açıklamasında bulundu.

3 kişiden 1’i bağışın gücüne inanıyor

Sosyal Bağış Hareketi kapsamında gerçekleştirilen “bireysel bağış” konulu ankete göre, Türkiye’deki bağış bilinci ile ilgili önemli sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, her 3 kişiden 1’inin sivil toplum kuruluşlarına bağış yaptığını gösterdi. Bu bağışların yüzde 70,1’i ilgili kuruluşlara yılda birkaç kez olmak üzere yapılıyor.

Bağışçılar gerçek faydayı görmek istiyor

Toplam 1560 kişinin oy kullandığı "Sivil toplum kuruluşlarına (STK) bireysel bağışı artırmak için sizce hangisi yapılmalıdır?" sorusuna cevap veren katılımcıların en çok işaretlediği seçeneğe bakıldığında, katılımcıların yüzde 29’unun, yaratılan toplumsal faydaların insanlara açıklanmasını talep ettikleri görülüyor. Her 3 kişiden 1’i ise 5TL, 10TL ve 20TL tutarlarındaki düzenli bağışların toplumsal faydaya katkısı olduğunu düşünüyor.

Maddi yetersizlik ve STK’lara güvensizlik bağış yapmama nedeni

775 katılımcının oyladığı “Sivil toplum kuruluşlarına bağış yapmama nedeniniz nedir?" sorusuna verilen cevaplara göre, yüzde 35,7’lik kesim bağış yapmama nedenini maddi imkân yetersizliği olarak gösteriyor. Yüzde 33,4’lük kesim ise STK’lara güvenmediğinden bağışta bulunmuyor. “Sorunlar çok büyük, çözülebileceğine inanmıyorum” diyenlerin sadece yüzde 3,9 gibi küçük bir oranda kalması, insanların toplumsal sorunların çözülebileceğine dair inançlı olduğuna işaret ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir