Faiz dışı açık ekim sonu itibariyle 36.7 milyar TL oldu

Bir defalık ve düzenli olmayan kamu gelirlerinin dışlanarak hesaplandığı 'program tanımlı faiz dışı fazla/açık' ekim ayı sonu itibariyle 36 milyar 728 milyon TL seviyesine ulaşarak 2004’ten bu yana ulaşılan en yüksek açık seviyesi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Bir defalık ve düzenli olmayan kamu gelirlerinin dışlanarak hesaplandığı “program tanımlı faiz dışı fazla/açık” ekim ayı sonu itibariyle 36 milyar 728 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu 2004’ten bu yana ulaşılan en yüksek açık seviyesi oldu.

Türkiye bu hesaplamada en yüksek açığı, küresel krizin de etkisiyle küçülme yaşanan 2009 yılında 14.8 milyar TL ile vermişti. Ekim ayı sonu itibariyle toplam kamu gelirleri 608 milyar 960 milyon TL olurken, özelleştirme gelirleri, banka kar transferleri, bedelli askerlik vb. gelirlerin düşülmesiyle hesaplanan toplam kamu geliri 573 milyar 601 milyon TL oldu. Giderler ise 610 milyar 329 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Aynı dönemde merkezi hükümetin faiz giderleri hariç toplam geliri ve toplam gideri üzerinden hesaplanan faiz dışı fazlası ise 2 milyar 535 milyon TL oldu.

Kamu hesapları bültenleri üzerinden hesaplanan faiz dışı fazla/açık verilerine göre, Türkiye Ekim ayı sonu itibariyle son yılların en yüksek faiz dışı açığına ulaştı. Ocak ayından bu yana Ocak, Şubat, Mayıs ve Temmuz’da program tanımlı faiz dışı fazla verildi. Diğer aylarda ise açık oluştu. Aylık bazda en yüksek açık Haziran ayında 25 milyar 794 milyon TL ile gerçekleşti. Merkezi yönetim bütçe gelirleri içinde düzenli olmayan, bir defalık gerçekleşebilecek gelirlerin toplamı da Ocak-Haziran döneminde 35 milyar 358 milyon TL olarak belirlendi. Bunlar içinde 12.4 milyar TL ile Merkez Bankası kar transferi en yüksek tutar oldu. Kamunun toplamda yaklaşık 9.5 milyar TL gelir beklediği bedelli askerlik uygulamasında da Ağustos ayında 1 milyar 478, Eylül ayında 1 milyar 873 ve Ekim ayında 2 milyar 920 milyon TL olmak üzere Ekim ayı sonunda 6 milyar 271 milyon TL’ye ulaştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir