Finansal sorumluluk üniversiteden başlayacak

Üniversiteli gençler, finansal okuryazarlık bilgisi konusunda farkındalığını artırmak için hazırlanan 'Findeks Öğrenci Paketi' ile finansal hayata ilk adımı atacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ESER

Üniversite öğrencilerinin finansal farkındalığını artırmak ve öğrencilerin finansal okuryazarlık alanında donanımlı olarak mezun olmalarını sağlamak amacı ile yürütülen çalışmalara "Findeks Öğrenci Paketi" ile yeni bir boyut geldi.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hazırlanan "Findeks Öğrenci Paketi" ilk olarak pilot üniversite seçilen İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencilerine ücretsiz olarak verildi. Projedeki amaç öğrencilerin genç yaşlarda finansal sorumluluklarının farkına vararak bu alanda sağlam adımlar atabilmesini sağlamak.

Finansal okuryazarlık artık çok önemli

'Findeks Öğrenci Paketi'nin ilk uygulama lansmanında konuşan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, finansmana erişim için ihtiyaç duyulan şeyin kredi notu olduğunu belirterek, "Bankalara eğer siz finansal okuryazarlık seviyenizin yüksek olduğunu, ödemelerinizin düzenli olduğu gösteremezseniz, ne kadar geliriniz olursa olsun bankalar o finansmanı size sağlamaz" dedi.

"Kredi notunuz düşebilir"

Türkiye'de KKB'nin ürettiği kredi notunun en önemli gösterge olduğunu ifade eden Akdeniz, öğrencilere seslendiği konuşmasında şunları söyledi:
"Eğer siz finansal araçlarınızı doğru seçer, ihtiyaçlarınız paralelinde bu seçimi yapar ve kullanırsanız kredi notunuz yükselir. Yanlış finansal araçlarla, yanlış borçlanma ile yanlış ödeme davranışlarıyla finansal okuryazarlık becerinizi hayatınızda uygulayamazsanız kredi notunuz düşer.

İster tasarrufunuz olsun ister tasarruf açığınız olsun, önce ihtiyaç duyacağınız beceri finansal okuryazarlıktır. Bu becerinin yeterli olup olmadığını kredi notu ile anlarsınız. Yeni mezun bireyler üniversiteden sonra iş hayatına atılıyor, iş kuruyor ve artık kendi gelirlerini-borçlarını yönetmekten sorumlu oluyor. Bu paket sayesinde öğrenciler tüm finansal hareketliliğin kredi notlarına nasıl yansıdığını görebilecek ve bu konuda uzmanların desteğiyle doğru adım atmayı öğrenecek. Böylece tasarruflarını doğru şekilde değerlendirmelerini sağlayacağız.

Birikim yerine teminata bıraktı

Bundan 30 yıl önce ailelerimiz bir araba veya ev almak istediğinde ilk önce kendi birikimlerini değerlendiriyordu. Bu şekilde bir satın alma işleminde kişilerin mutlaka yeterli birikimlerinin olması gerekiyordu. Ancak günümüzde işler çok değişti. Artık insanlar gelecekte elde edecekleri kazançları teminat olarak göstererek bankalara ve finans kuruluşlarına gidip kredi talebinde bulunuyorlar. Kişilerin kredi notu ve finans geçmişi temiz ise istedikleri krediyi alıyorlar. Biz de burada üniversiteli öğrencilerimizin gençlik çağında yaptıkları sorumsuz harcamaların önüne geçip iyi kredi notuna sahip olarak hayatları boyunca bunu cüzdanlarında taşımaları sağlıyoruz. Böylece yeni mezun bir gencimizin ilk işini kurmaya gittiğinde veya arabasını almaya gittiğinde çekeceği kredi için gittiğinde alacağı olumsuz cevabın da önüne geçiyoruz."

"Banka ve finansman ile ilişkiler çok önemli"

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, yaptığı konuşmada, üniversite olarak misyonları çerçevesinde girişimcilik konusunda öğrencilerin donanımına çok önem verdiklerini vurguladı.

Üniversite öğrencilerinin hayata atıldıklarında banka ve finansman ile ilişkilerinin çok önemli olacağını belirten Ekren, "Girişimcilikte iyi fikirler ve beceriler kadar önemli olan diğer bir konu da finansmana erişim konusunda yetenek ve kapasitedir. Banka ile ilişkiler, bankalardan nasıl finansman sağlanacağı, borç ödeme alışkanlıkları, borçluluğun yönetimi, yani finansal okur yazarlık bu anlamda en önemli bilgileri olacaktır. Bu nedenle bugün KKB ile yapılan bu çalışma çok önemli bir eğitimin parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Eğitimi uzmanlar verecek

Proje ile öğrencilerin finansal okuryazarlık alanında donanımlı olmaları sağlanırken, finansal anlamda bilinçlenmeleri hedefleniyor. Yapılan iş birliği çerçevesinde KKB’nin uzman ekipleri öğrencilere özel finansal okuryazarlık eğitimi verecek. Öğrencilere verilecek Findeks Öğrenci Paketi ile yılda 4 kez SMS ile bilgilendirilecek olan öğrenciler bankaların kredi ve kredi kartı verirken referans olarak baktıkları kredi notlarını öğrenecekler. Ayrıca 12 ay boyunca Findeks Takipçi ve Uyarı hizmetinden faydalanabilecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir