Fındık toplama 4 Ağustos'ta başlıyor

Valilik, 4-8 ve 14 Ağustos tarihlerinde fındık toplanmaya başlanabileceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Giresun'da fındık toplama tarihleri belirlendi. 

Valilik'ten yapılan yazılı açıklamada, Giresun'da fındık toplama ve ihraç tarihlerinin tespiti için Dış Ticaret Müsteşarlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürlüğü yetkilileri başkanlığında Tarım İl Müdürlüğü, Karadeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, Giresun Ticaret Borsası, Giresun Ziraat Odası, FİSKOBİRLİK Genel Müdürlüğü ve Dış Ticarette Standardizasyon Denetmenleri Giresun Grup Başkanlığı temsilcilerinden oluşan komisyonunun toplandığı belirtildi.

Toplantıda komisyonun, Giresun'da fındık toplama başlangıç tarihlerini sahil kesimi için (0-250 metre) 4 Ağustos, orta kesim için (250-500 metre) 8 Ağustos, yüksek kesim için (500 metrenin üzerinde) 14 Ağustos olarak belirlediği kaydedildi. Toplantıda ayrıca, sahil kesiminde toplanan fındığın 7 Ağustos, orta kesimde toplanan fındığın 11 Ağustos, yüksek kesimde toplanan fındığın ise 17 Ağustostan önce ihraç edilmemesine karar verildiği belirtildi. 

"6 YTL'nin altındaki bir fiyatı kabul edilemez"

Öte yandan, Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, 2008 ürünü fındık alımları için 6 YTL'nin altındaki bir fiyatı kabul edilemez olarak gördüklerini bildirdi. Yaşar, yaptığı yazılı açıklamada, yeni ürün fındığın toplanmasına sayılı günler kalmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ürünü hangi şartlarda, hangi fiyat üzerinden ve ne kadar alacağının bir netlik kazanmadığını belirtti. AKP'nin fındık bölgesi milletvekillerinin 'fındık üreticisi mağdur edilmeyecek' yönünde açıklamalarının üreticinin endişesini gidermediğini savunan Yaşar, açıklamasında şunları kaydetti: 

"Kurulduğu günden bu yana fındıkta referans fiyatı açıklayan sendikamız, 2008 ürünü fındığın maliyet çalışmalarını tamamlamış ve üç ayrı rekolte tahminine göre fındık fiyatını belirlemiştir. Ürün fiyatı, maliyet fiyatına yüzde 25 kar payı ve yüzde 20 refah ve sosyal yaşama payı eklenerek hesaplanmıştır. Tüccar ve ihracatçı grubun rekolte tahminine göre 2008 ürünü fındık fiyatı 4,98 YTL, Ziraat Odaları'nın rekolte tahminine göre 5,65 YTL, sendikamız rekolte tahminine göre ise 6,48 YTL hesaplanmıştır. 2008 ürünü fındık alımları için 6 YTL'nin altındaki bir fiyatı kabul edilemez olarak görmekteyiz." 

Yaşar açıklamasında, ziraat odaları, kooperatifler, dernekler, muhtarlar ve ziraat mühendisleri odası başta olmak üzere fındıkla ilgili ve ilgisiz tüm örgütleri, 6,48 YTL'lik fiyat beklentisinin gerçekleşmesi ve üreticinin alın terinin karşılığını alması için ortak mücadeleye çağırdı.