Fındık üreticide 11 lira, markette 55 lira

Üreticinin kilogramını 11 liradan sattığı kabuklu fındığın fiyatı, tüketiciye ulaşıncaya kadar 5 katına çıkarak 55 lirayı buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fındıkta üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı her geçen gün artıyor. Üreticilerin kilogramını 11 liradan sattığı kabuklu fındığın fiyatı, tüketiciye ulaşıncaya kadar 5 kat artarak 55 liraya çıkıyor.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık tarımında Türkiye'de bir sistem sorunu olduğunu söyledi.

Fındığın fiyatı şaşkınlık yarattıFındığın fiyatı şaşkınlık yarattı

Türkiye'de 2009'da doğrudan destek modelli stratejinin uygulamaya konulduğunu hatırlatan Bayraktar, bu stratejinin Türkiye piyasalarına uygun olmadığını savundu. Bayraktar, bu stratejinin aslında o dönemde yaşanan sorunlara çözüm olması için ortaya konulduğunu, o günden bu güne devletin her yıl üreticiye 800-900 milyon lira para ödediğini ancak serbest piyasa koşullarının arzulandığı gibi oluşmadığını kaydetti.

Bayraktar, söz konusu dönemde üretici fındık fiyatlarının yükseldiğini, bunun rekolte düşüklüğünden kaynaklandığını ancak kamuoyunda bunun desteklerden kaynaklandığı algısının oluşturulduğunu ifade etti. Bu nedenle sistem değişikliğinin istenilenin aksine çözüme katkı sağlamadığını dile getiren Bayraktar, şunları aktardı:

"Fındıkta serbest piyasanın şartları yok. Zaten fındık gibi stratejik bir ürün serbest piyasaya bırakılamaz. Aslında devlet fındığı kendi kontrolünden çıkartarak, piyasada birkaç sanayicinin kontrolüne bırakmış oldu. Durum maalesef böyle. 2009'dan bu yana fındık piyasasını maalesef yabancı kaynaklı bir sermaye yönetiyor. Bunu da onları suçlamak için söylemiyorum. Doğal olarak bu insanlar ticaret yapıyor, ticaretin gereklerini yerine getiriyor. En uygun fiyatla kullandığı ürünü almak istiyor ama temel mesele, sektörü oluşturan tüm aktörlerde, devlette, hükümette, FİSKOBİRLİK'te, sanayide üreticide."

"40 liranın üzerindeki fiyat abartılı"

Fındıkta tüketici fiyatlarının artışını da değerlendiren Bayraktar, bunun da kamuoyundaki bir algı operasyonundan kaynaklandığını söyledi. Bayraktar, "Üreticilerde bugün 1 kilo kabuklu fındık fiyatı 11 lira. Sanayici fındığı bu fiyattan alıyor ve ürünün işliyor. Masraflar ve kar da eklendiğinde fındığın fiyatı 28-30 lirayı buluyor. Söz konusu ürünün fiyatının distribütör ve bayi karı da eklendiğinde en fazla 40 lira civarında olması gerekiyor. Onun üzerindeki rakamlar abartılmış rakamlardır. FİSKOBİRLİK'te fındığın tüketiciye satış fiyatı 40-42 lira. Fındığın fiyatının 55 lira civarında olması normal değil" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir