”Fuarcılık kentin gelişiminde ön şart”

Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın kent ekonomisine büyük katkı sağladığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu yıl 22-31 Ağustos günleri arasında 77'nci kez kapılarını ziyaretçilerine açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) kent ekonomisine büyük katkı sağladığını, İzmir'in fuarcılıkla anılan bir kent olduğunu kaydetti. Kocaoğlu,"Fuarcılığı kentin gelişiminde ön şart görüyor ve destekliyoruz" dedi. 

Aziz Kocaoğlu, İEF'in tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, fuarın şölen havasında düzenleneceğini söyledi. Onur konuğu ülkenin Küba, onur konuğu ilin Karabük olarak belirlendiğini ifade eden Kocaoğlu, 17 farklı etkinliğin düzenleneceği İEF'e 60'a yakın ülke, 1100 civarında firmanın katılacağını, 19 farklı ürün grubunun sergileneceğini ifade etti. Fuarda temanın bu yıl "küresel ısınma ve iklim değişikliği" olarak belirlendiğini belirten Kocaoğlu, fuarın festival etkinliklerinin 20 Ağustos'ta başlayacağını, uluslararası bando gösterileri, halk dansları ve müzik gösterileri, plaj voleybolu, Türkiye Salsa Şampiyonası ve yelken yarışlarının ilk defa düzenleneceğini söyledi. Geçen yıllarda olduğu gibi Sinema Burada Festivali, Dünya Mutfakları Festivali, Nostaljik Fuar Gazinosu, Türkü Şenliği, Fuar Çocuk Kulübü, Fuar Kupası, ünlülerle söyleşi, uluslararası sanat günlerinin devam edeceğini belirten Kocaoğlu, bu yıl planlanan balon festivalinin, 1.5 milyon YTL'lik bütçesi nedeniyle yapılmayacağını bildirdi. 

"İzmir'de fuarcılık ivme kazandı" 

Ahmet Piriştina tarafından yaptırılan fuar holleriyle İzmir'de fuarcılığın bir ivme kazandığını belirten Kocaoğlu, şunları söyledi: 

"Fuarcılık dünyada sektör, hatta sektör altı fuarcılığa doğru kayıyor, biz de gelişmeleri takip ediyoruz. Bu yıl 35 fuar düzenlenecek. Yeni fuar alanıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İlgili şirketin ana sözleşmesi tamamlandı, öte yandan şirkete ortak olacak kişi ve kurumlardan belgeleri istiyoruz. Bir taraftan da projeler inceleniyor, en kısa sürede inşaat çalışmalarına başlanacak. Bu yıl fuar 70 bin metrekarelik alanda kurulacak. Uluslararası boyutundan sonra şölen havasında devam edecek ve bu şölen 9 Eylül coşkusu ile bütünleşecek. Fuarcılığı kentin gelişiminde ön şart görüyor ve destekliyoruz. İEF, kentin ticari yaşamına, teknolojinin gelişimine de büyük katkı sağlıyor." 

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kocaoğlu, İzmir'in EXPO sürecinde çok önemli deneyimler elde ettiğini ve projelerini hayata geçirdiğini söyledi. 2020 EXPO'su için henüz çok erken olduğunu, EXPO projeleri üzerinde çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, daha sonra İzmirlilerin bir karar vermesi gerektiğini ifade etti. 

Kocaoğlu, bir başka soru üzerine, Kültürpark'taki yer altı otoparkının yargıya intikal eden konu olduğunu, bu konuda yorum yapmak istemediğini ifade etti.