Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi 2019'da tamamlanacak

Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ CEO'su Yavuz Batum, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesinin Saruhanlı ile Bursa arasındaki son bölümün 2019'un Ekim ayında trafiğe açılacağını ve böylece 405 kilometrelik otoyolun tamamlanmış olacağını açıkladı. (Beyza Coşkuntürk)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BEYZA COŞKUNTÜRK

Otoyol projeleri yürüten ve otoyol işletmesi yapan Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ, Türkiye'de yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen ve yürütülen ilk proje olan Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin Saruhanlı ile Bursa arasındaki son bölümü 2019'un Ekim ayında trafiğe açacak. Firma, 2019 yılı 3. çeyreği sonunda 405 km'lik otoyolu tamamlamış olacak.

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin Türkiye'de altyapı yatırımları alanında yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen ve yürütülen bu büyüklükteki ilk proje olduğunu dile getiren Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ CEO'su Yavuz Batum, "Proje, yatırım büyüklüğü dikkate alındığında, ihale edildiği zaman hem Türkiye'nin en büyük projesiydi, hem de o tarihte dünyanın en büyük projeleri arasında yer alıyordu. O dönemde, yabancı bankalar ve finans kuruluşları bu büyüklükteki ilk aşamada finansman sağlamak konusunda çok da istekli olmadı ve projenin 1. ve 2. kesimleri için gereken finansman 8 Türk bankası aracılığıyla temin edildi" dedi.

Ancak, proje sorunsuz ilerleyince, yabancı finans kuruluşlarının da finansmana ortak olmak için teklifte bulunmaya başladığını söyleyen Batum, projenin finansmanına 4 yabancı finans kuruluşunun da dahil edildiğini söyledi. Altyapı konusunda ilk büyük yap-işlet-devret projesi olarak sadece finansman değil, müteahhitlik alanında da katkısının çok büyük olduğunun altını çizen Batum, "Projenin yerli firmalar ile başarıyla sürdürülmesi, daha sonraki altyapı ihalelerinde teklif sayısının artmasına yol açtı. Altyapı yap-işlet-devret projelerinde birçok büyük yerli inşaat firmasının yer almasına neden oldu. Bizim projemizle birlikte, sadece müteahhitlerimiz değil, bankalarımız da çok önemli deneyim kazandı. Hatta altyapı projelerinin ihale yöntemleri ve dokümanları bizim projemizde yaşanan zorlukları ve tecrübeleri baz alarak geliştirildi. Bir başka deyişle, biz öncü rolü oynamış olduk" şeklinde konuştu.

8 milyar dolara mal oldu

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi'nin toplam 8 milyar dolara ulaştığını dile getiren Batum, "Projemiz sayesinde Türkiye'nin en gelişmiş, milli ekonomiye en fazla katkı sağlayan ve ekonomik faaliyetlerin yaklaşık yüzde 50'sini bünyesinde toplayan İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illeri çağdaş bir otoyol ile bağlandı. Yapılan projeksiyonlara göre projemizin, başta otomotiv, tekstil ve turizm endüstrileri olmak üzere milli ekonomiye yaklaşık 14-15 milyar TL katma değer, 15 bin kişiye de ilave istihdam sağlaması bekleniyor. Ayrıca, yolun kısalması ve giderilen trafik sıkışıklığıyla ekonomide yılda yaklaşık 600-650 milyon dolar tasarruf öngörülüyor" dedi.

Osmangazi Köprüsü işletmeye açıldıktan sonra, Gebze'den körfezi dolaşarak karşı yakaya geçişin yaklaşık 100 kilometre kısaldığını bilgisini paylaşan Batum, "Böylece, daha önce mevcut devlet yolu üzerinden 90 dakika süren mesafe, köprü ile 6 dakikaya indi. Bunun zaman ve yakıt açısından sağladığı fayda çok büyük. Projenin yaklaşık yüzde 93'ü tamamlandı. Projenin 1. kesimi olan Gebze-Orhangazi kesimi Haziran 2016'da, 2. kesimi olan Orhangazi-Bursa arası Mart 2017'de hizmete açıldı. Gebze-Bursa arasındaki bu 83 km'lik bölüme ek olarak Kemalpaşa-İzmir arasındaki 20 km'lik bölüm 2017'de, ila Saruhanlı- Kemalpaşa arasındaki yaklaşık 50 km'lik bölüm de kasım ayı sonunda hizmete açıldı" dedi.

Batum, Saruhanlı ile Bursa arasındaki son bölümün ise 2019 yılı Ekim ayı içinde trafiğe açılmasının planlandığını ve böylece, 2019 yılı 3. çeyreği sonunda 405 km'lik otoyolun tamamlanacağı söyledi. Batum, "Kasım ayı sonunda trafiğe açılmış olan İzmir-Saruhanlı arasındaki kesimde, 7 adet kavşak, 2 adet viyadük, toplam 52 adet köprü ve 1 adet ortalama 1.6 km uzunluğunda Belkahve Tüneli bulunuyor. 2 bin 231 metre uzunluğundaki Bornova Viyadüğü Türkiye'nin en uzun otoyol viyadüğü" dedi.

Oksijen Tesisleri istihdama katkı sağlayacak

Otoyol AŞ tarafından Gebze- Orhangazi-İzmir Otoyolu üzerinde inşa edilen Oksijen Tesisleri'nin, ekonomi ve istihdama katkısının yanı sıra sürücülerin seyahat konforunu artırması açısından da önemli olduğunu ifade eden Batum, "405 kilometrelik yol üzerindeki tesisler, standart hizmet kalitesi için tek bir merkezden yönetiliyor. Proje tamamlandığında 33 adet tesisin hizmet vereceği otoyolda şimdiye kadar 11 tesis faaliyete geçti. 2019 yılının ekim ayında otoyol inşasının bitmesiyle birlikte tüm tesislerin hizmete girmesi hedefleniyor" dedi.