Geleceğin dünyasını mobil teknolojiler şekillendirecek

Bugün dünya genelinde 5 milyar insanın cep telefonu var. İnternete ulaşan insan sayısı ise 2.7 milyar. Bu rakamlar, geleceğin mobil teknolojide olduğunun kanıtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bugün dünya genelinde 5 milyar insanın cep telefonu var. Dünya genelinde internet ulaşımı olan insan sayısı ise 2.7 milyar. Bu rakamlar dikkate alındığında, mobil teknolojinin geleceğin seçimi olduğunu söylemek doğru olacak. Mobil dünyanın oyun planı ise oldukça net: İnternet ulaşımını küresel boyutta genişletmek; 5 milyar üstü insanın internete ulaşmasını sağlamak; internete ulaşım maliyetlerini düşürmek ve şirketlerin hayırsever bir yoldan ilerlemelerini sağlamak.

Dünya mobil iletişim pazarının oyuncularını bir araya getiren ve mobilde geleceğin yol haritasını belirleyen GSMA Mobil Dünya Kongresi (MWC) bu sene rekor sayılabilecek bir katılımla Barcelona’da 75 bin kişiyi ağırlıyor. Tablet bilgisayardan cep telefonuna kadar birçok alanda yeni ürünlerin tanıtıldığı kongrede 200’e yakın ülkeden yaklaşık 18 bin firma stant açıyor. Kongre’ye Türkiye’den 50 firma katılıyor. Bu firmaların 20’sinin standı bulunuyor.

Mobil Dünya Kongresi, en yeni mobil cihazların ilk kez gün yüzüne çıktığı etkinlik; bu nedenden dolayı teknoloji dünyasının tüm radarları dört gün boyunca bu kongreye odaklanmış durumda. Kongre aynı zamanda, yeni iş fırsatları yaratmak ve işbirlikleri gerçekleştirmek açısından da önem taşıyor. Bu arada MWC kapsamında gerçekleştirilen App Planet, yatırım firmaları ve risk sermayesi profesyonellerinin mobil uygulama dünyasının gelecekteki yıldızlarını keşfetmek için tavaf ettikleri mekan.

Apple dışındaki tüm markalar son yenilikleri ile Barcelona’dalar. İşte bazıları:

● Sony’den kardeş teknoloji Sony, yeni Z2 akıllı telefonu ile Z2 tabletini “kardeş” olarak tanıtıyor. Z2 akıllı telefonu, Dijital Gürültü Engelleme Teknolojisi’ne sahip. Telefonda “ofis” ve “tren” modu gibi seçenekler mevcut. Telefon da tablet gibi suya ve teknolojiye dayanıklı.

● Ford’tan otomatik sürüş anahtarı Ford, kongrede otomotik otomobiller üzerine yaptığı araştırmayı tanıttı. Ford tarafından geliştirilen yeni otomobileler, içinde bulunduğu mekanı tarıyor. Her saniyede 2.5 metrelik ölçüm gerçekleştiriyor ve etrafındaki nesnelere çarpmadan ilerliyor.

● Lenovo Yoga ile sakinleşiyor Lenovo tarafından yenilenen YOGA tableti full HD ekran ve 8MP’lik kameraya sahip. Tablet bu özelliklerine rağmen 4.3 versiyonu Adroid sistem altında çalışıyor. Tabletin nisan ayında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

● Huawei ile 30 saniyede HD film Huawei, Ascend G6 4G cep telefonunun yanı sıra, MediaPad X1 adını verdiği 7.18mm kalındığındaki yeni tabletini de tanıttı. Daha da ilginç olan bir yenilik, 4G özelliğine sahip olan E5786 cep telefonunun 30 saniye içinde HD film yükleyebiliyor olması.

● Intel’den “Atom” işlemci Intel yeni bir telefon ya da yeni bir tablet tanıtmadı. Yeni bir işlemci tanıttı. Tabii ki bu şaşırtıcı değil. Intel’in 64-bit işlemcisi Atom mobil cihazlar için tasarlandı ve çok daha uzun bir pil ömrü sağlıyor.

● Nokia’dan ucuz “220” ve Android “X” Nokia, Barcelona’da hem ilk Androidli telefonu X’i hem de düşük maliyetli Nokia 220’yi tanıttı. Nokia X, X+ ve XL isimlerinde üç farklı modeli olacak telefon bildiğimiz Android’lerden farklı. Nokia, açık kaynaklı Android olan Nokia X ile yeni bir işletim sistemi getiriyor. Gelişmekte olan ülke pazarlarını hedefl eyen Nokia 220 ise, Nokia 110 modelinin devamı konumunda ve vergiler hariç 40 dolar gibi bir fiyatla satılacak.

● HTC’de phablet dönemi HTC, Desire serisine ait yeni 816 ve 610 modellerini tanıttı. Bu modeller, firmanın phablet alanındaki nadir ürünlerinden olacak. Her iki üründe 4G bulunacak. Desire 610’un teknik özellikleri şöyle: 4,6 inç qHD ekran, 1,2 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 400 işlemci, 8 GB dahili depolama alanı, 1 GB bellek, 8 MP kamera, 2040 mAh pil ve BoomSound ön hoparlörler.Fiyatları belli olmayan Desire 610, mayıs ayında Avrupa’da, Desire 816 ise mart ayında Çin’de ve ardında dünya çapında satışa sunulacak.

Öne çıkan trendler

1- Yeni bir cep telefonunun ileri dönük radikal bir yenilik getirdiği günler geride kaldı. Telefonlar, bilgisayarlara benzemeye başladı.

2- Mobil teknolojinin ortak hedefi, insan hayatını kolaylaştırmak. Bunun içinde sağlıklı yaşamaktan, zinde kalmaya, zaman tasarrufundan, enerjiyi verimli kullanmaya kadar farklı konular mevcut.

3- Kullanıcısına özel tasarlanabilen telefonlar gündemde.

4- Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in de kongrede gündeme getirdiği gibi; internet ulaşımını ucuzlatmanın üç temel yolu var. Bunlar, internet altyapısının maliyetini düşürmek; veri verimliliğini artırmak ve abonelik satışlarını daha verimli hale getirmek.

Bu konularda ilginizi çekebilir