Gelinlikçi kabuk değiştiriyor

2012'de yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracat yapan gelinlik sektörü, 2013 yılında yüzde 25'in üstünde büyüme bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
Aysel YÜCEL
 
İSTANBUL - İhracatta atağa geçen gelinlik sektörü hızlı bir büyüme ve değişim sürecine girdi. Belirli semtlerde küçük butik dükkanları ile tanıdığımız gelinlikçiler, yurtdışı taleplerini karşılamak için seri üretime yönelik fabrikalar kurmaya başladı. Sektör temsilcileri, Türkiye'nin artık 'gelinlik' deyince ilk akla gelen ülkelerden biri olduğunu ifade ediyorlar. Gelinlikte katma değerin yüksek olduğuna vurgu yapan gelinlikçiler, 'bir gelinlik 300 tişörte bedel' değerlendirmesini yapıyorlar. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 250 milyon dolarlık ihracat yapan sektör, bu yıl yüzde 25'in üstünde büyüme öngörüyor. Türkiye'ye gelinlik turizminin başladığını, bu durumun iç piyasa satışlarını önemli oranda artırdığını ifade eden gelinlikçiler, mağazalaşma ve markalaşma konusunda da sektörün büyük ilerleme kaydettiğini anlatıyor. İhracatı artırmaya odaklanan sektör  fuar organizasyonlarını  çoğaltarak reklam ve tanıtıma  ağırlık veriyor. 
 
Fabrikalar Türkiye'nin her yerine yayılıyor
Türk gelinlik sektörünün hızla büyüdüğünü ve ihracata ağırlık vererek kabuk değiştirdiğini ifade eden Türkye Gelinlik Sanayi ve İhracatçıları Derneği Başkanı Esin Arıcan, son bir buçuk yılda Türkiye genelinde birçok gelinlik fabrikası açıldığı bilgisini veriyor.  Bursa, Çanakkale ve İstanbul'da açılan üretim tesislerinin yanı sıra teşvikten yararlanarak Doğu'ya gelinlik fabrikası açma hazırlığı içinde olan firmaların da olduğunu belirten Arıcan, "Türkiye artık sadece iç piyasaya yönelik butik üretim yapmıyor. Artık gelinlik deyince ilk akla gelen ülkelerden biriyiz. Giderek daha fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatını artıran firma, iç piyasaya yönelik butik üretimin yanı sıra seri üretim yapacağı büyük atölyelere geçiyor. Bu sayı giderek artıyor" diyor.  
Gelinlik sektöründe en çok ihracat yapan firmaların İzmir'de olduğuna dikkat çeken Arıcan, bunun nedenini ise şu sözlerle anlatıyor: "İzmir'de yaklaşaık 6 yıldır bir gelinlik fuarı düzenleniyor. Fuarlar ihracat için çok önemli bir unsur. Uluslararsı katılımın yüksek olduğu bu fuarda, izmirli firmalarımız kendini yurtdışına tanıtma şansını yakaladı. Bu da onlar için ihracatın kapaısını açtı. İstanbul'da ilk kez düzenleyeceğimiz 'Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı' ile daha çok istanbul merkezli firmanın ihracata yöneleceğini ve ihracatçı olanların da daha fazla büyüğyeceğini öngörüyoruz."
 
Çinle rekabet için tasarıma odaklandılar
Osmanbey Tekstilciler ve İşadamları Derneği (OTİAD) işbirliği ile 'Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı'nın organizasyonunu gerçekleştiren  Patika Fuarcılık'ın Genel Müdürü Didem Cılga da fuarların sektörde ihracat rakamlarının katlanarak artmasında büyük payı olduğuna vurgu yaparak şu açıklamalarda bulunuyor: "11 yıldır evlilik fuarı yapıyoruz. Çinli firmalar ucuz ürünlerini İstanbul pazarına soktu.  İstanbul'daki gelinlikçiler, rekabet gücünü artırmak için  markalaşma ve tasarıma odaklanması gerektiğini anladı. Firmalar artık seri üretime ve fabrikasyona geçti. İstanbul'un farkı daha kaliteli kumaş kullanılması. Bunu da çok iyi kıvırdıklarını düşünüyorum. Artık firmalar özgün tasarımlar yapıyor. Biz artık tasarımlarımızla dünya ile rekabet edeceğiz. Markalaşmak zorundayız. Bunu yapan ayakta kalacak. İstanbul henüz İzmir kadar ihracatta başarılı olmayabilir ama bu fuarla kısa zamanda büyüyecek." 
OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan da "Bizim amacımız fuarların da etkisi ile İstanbul'u bir moda merkezine dönüştürmek diyor. 750 milyon dolar civarında olan gelinlik, abiye ve damatlık ihracatının fuarların da etkisi ile  2014'te 1 milyar dolara çıkmasını beklediklerini kayededen Orhan, "Abiye fabrikasyon üretime çoktan geçmiş ve katma değerli ürünler ihraç eden bir sektör. Gelinlik sektörü de abiyenin arkasından büyüyor ve ihracattaki payını artırıyor. Her geçen gün daha fazla ülkeden talep geliyor" diye ekliyor.
 
'Suriye'de imalatın durması bize yaradı'
 
[PAGE]
 
'Suriye'de imalatın durması bize yaradı'
Geçtiğimiz yıl sektörün yaklaşık olarak 250 milyon dolar ihracat yaptığı bilgisini veren Esin Arıcan, 2013 yılında sektörde yüzde 25'in üzerinde bir büyüme beklediklerini belirtiyor. Türkiye'nin gelinlik deyince ilk akla gelen pazarlardan biri olduğuna vurgu yapan Arıcan, şunları anlatıyor: "Gelinlikte sunum ve tasarım çok önemli. Bu konularda başarılı olursanız müşteri siz dünyanın neresinde olursanız olun gelir  sizi bulur. Bizim giderek güçlenen bir tasarımımız var. En büyük avantajlarımızdan biri yan sanayimizin güçlü olması. Bolca malzememiz var. En kaliteli kumaşlar ve danteller bizde. Ayrıca gelinlik imalatında önemli bir ülke olan Suriye'nin devre dışı kalması da bize yaradı. Siparişler buraya kaydı. Arap ülkeleri, Ukrayna, Rusya ve Türki Cumhuriyetler bizden bitmiş ürün almaya başladı. Gaziantep'te kurulu fabrikasında üretim yapan Dreamon Gelinlik'in sahibi Serpil Karuserci de son yıllarda ihracat rakamlarını yüzde 40'ın üzerinde artırdıklarını açıklıyor. 
 
'Seri üretime rağmen özel tasarım '
Sektörün önde gelen markalarından Akay Gelinlik'in Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Akay  gelinlik fabrikalarının diğer fabrikalardan ayırt edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Fabrikadan kast edilen bir penye fabrikası gibi değil. Fabrika derken seri üretimin hızlandığı bir fabrika düşünmek lazım.  Biz Akay gelinlik olarak ikisini birden yapmak  zorundayız.  1974 yılından  beri  tek tek özel diktiğimiz için   biz kendimizi terzihane olarak görüyoruz" diye konuşuyor.  Türkiye'nin parlayan bir yıldız olduğunu ifade eden Akay, "Bu nedenle her sektör gibi gelinlik sektörü de büyüyor. Bu sene yaklaşık olarak yüzde 25 büyüme bekliyoruz. Ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız Rusya, Azerbaycan, İran ve Arabistan gibi pazarlara bu yıl Türki Cumhuriyetlerden de daha fazla ülkenin katılmasını bekliyoruz" açıklamasını yapıyor. Akay ayrıca, yakın zamanda uluslararası gelinlik fuarlarının merkezlerinin de Türkiye'ye kaymasını beklediklerini sözlerine ekliyor. 
 
Gelinlik turizmi iç piyasayı büyütüyor
Her geçen yıl daha fazla kişinin gelinlik almak için Türkiye'ye geldiğini anlatan Türkye Gelinlik Sanayi ve İhracatçıları Derneği Başkanı Esin Arıcan, Türkiye'nin kalitesinin anlaşıldığını ve tasarımının beğenildiğini vurguluyor. Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) Başkanı Hüseyin Öztürk ise gelinlik için Türkiye'ye gelen kişilerin aynı yaptıkları harcamalarla ülke ekonomisine de büyük katkı sağladığını belirtiyor.  Gelinlik sektörü uzmanı Nurten Bayır, Türkiye'de yıllık 750-800 bin arası evlilik gerçekleştiği ve  bunun ortalama yüzde 60'ının gelinlik giydiği bilgisini veriyor. Bayır, sektöre yönelik şu açıklamalarda bulunuyor: "Gelinlik deyince milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz.  Ortalama bir gelinliğin fiyatı bin lira. İç tüketimin yanı sıra  son yıllarda özellikle düzenlenen fuarlarla ihracatta önemli bir noktaya geldi.  Özellikle Ortadoğu ve körfez ülkeleri gelinlik üretiminde bizi benimsedi. Filistinli bir firmanın İzmirli bir firmaya 1 milyon gelinlik siparişi verdiğini biliyorum.  Bu ürünün katma değeri de çok yüksek. 1 konteyner çorap bir gelinlik ile eş değer neredeyse."
 
Abiye, gelinlik ve damatlıkta ihracat hedefi; 1 milyar dolar
 
[PAGE]
 
Abiye, gelinlik ve damatlıkta ihracat hedefi; 1 milyar dolar
İstanbul'da ilk kez bu yıl düzenlenecek 'Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı' ile sektör iki yılda 750 milyon dolar olan ihracat hacmini 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. 
Geçtiğimiz perşembe İstanbul'da lansmanı yapılan fuar, Patika Fuarcılık tarafından Osmanbey Tekstilciler ve İşadamları Deneği (OTİAD) işbirliği ile 05-07 Aralık 2013 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek. 65 ülkeden yaklaşık 2 bin yabancı alıcıyla toplam 15 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen "Fashionist" ile 150 milyon dolarlık  bir ticaret hacmi yaratılması hedefleniyor. Fuar lansmanında konuşan OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan,  "Fashionist Abiye, Gelinlik ve Damatlık Fuarı" ile 2014'te ihracat hacminin 1 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini belirtti.
 
Akay Gelinlik 'en büyük' mağazayı açtı
Geçtiğimiz günlerde midesine taktırdığı kelepçe yüzünden vefat eden iş adamı Ermiya Akay'ın  da sahipleri arasında yer aldığı sektörün önde gelen firmalarından Akay Gelinlik, cumartesi günü Pendik'te bugüne kadarki en büyük mağazasını açtı. Şirketin, İstanbul'daki 5. mağaza her biri 250 m2 olan 4 kattan oluşuyor. Akay Gelinlik, 1970 yılında Rafet AKAY tarafından kuruldu. 1990'dan  Ermiya Akay, Mustafa Akay ve Sezanur Akay yönetimin başına geçti. Ancak Ermiya Akay'ın geçtiğimiz hafta midesindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti. Hayatını kaybetti.   DÜNYA'ya konuşan Akay Gelinlik Yöneticisi Mustafa Akay,  "Acımız büyük. Abim hem vizyon sahibi çalışkan bir iş adamı, hem de sevilen bir patron ve babaydı. Şimdi Akay ailesi olarak bize düşen Akay ismini daha büyüterek yaşatmak" dedi.  Yaklaşık 23 yıldır gelinlik tasarlayıp diken Akay'ın 5'i İstanbul'da olmak üzere Türkiye'de 10, yurtdışında ise 2 butiği bulunuyor.  Mustafa Akay, büyüyen gelinlik sektörüne paralel, Akay Gelinlik'in de hızla büyüdüğünü ve ihracatını önemli ölçüde artırdığını söyledi.