Gıda fiyatları gerilemeye devam ediyor

FAO tarafından hesaplanan Küresel Gıda Fiyatları endeksi, ocakta yüzde 1,9 gerileyerek, 2014'ün nisan ayından bu yana gözlenen düşüş trendini sürdürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Küresel Gıda Fiyatları endeksinin ocak ayında 182,7 puana gerilediğini bildirdi. 

FAO'nun resmi internet sitesinde yayımlanan rapora göre, Küresel Gıda Fiyatları endeksi, son aylardaki düşüş trendine ocak ayında da devam etti. Endeks, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1,9 azalarak 182,7 puana indi. 

Raporda, endeksin 2014 yılının nisan ayından bu yana düşüş trendinde olduğuna işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi: 

"Endeks, ocak ayında kısmen, güçlü stok, dolardaki güçlenmenin devam etmesi ve zayıf ham petrol fiyatlarından etkilendi ve tüm bunlar endekste düşüşe neden oldu. Düşük fiyatlar ayrıca, güçlü üretim beklentilerini yansıtırken, söz konusu güçlü arz koşulları tahıl, domuz eti ve soya yağı fiyatlarının düşmesine yol açtı. Özellikle tahıl üretimi yeni bir rekor için hazırlanıyor. Uluslararası tahıl fiyatları geçen yılın aralık ayından bu yana yüzde 7 geriledi. FAO'nun Tahıl Fiyatları endeksi de ocakta aylık yüzde 3,6 azalışla 177,4 puana indi. Bununla birlikte diğer bir sert düşüşün gözlendiği FAO Bitkisel Yağ endeksi de söz konusu dönemde yüzde 2,9 gerilemeyle 156,0 puan oldu." 

Ticaret ağırlıklı bir endeks olan FAO'nun Gıda Fiyatları endeksi, uluslararası piyasada işlem gören tahıl, et, süt ürünleri, bitkisel yağ ve şeker olmak üzere 5 ana gıda emtiasının fiyatlarından elde ediliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir