Giresun'da fındık hasadı erken başladı

Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı: "Çiftçinin aklından geçen fiyatın en alt kademesi 6 lira. Bu fiyatın altında satılan fındık çiftçiyi memnun etmeyecek"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Giresun'da fındık hasat tarihinin 7 Ağustos olarak belirlenmesine rağmen sıcak havanın mahsulü erken olgunlaştırması nedeniyle üreticiler hasada erken başladı. Merkeze bağlı Boztekke köyünde fındık hasadına başlayan üreticileri ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, sıcak havanın fındığı erken olgunlaştırdığını, birçok çiftçinin bahçelerde fındık hasadına başladığını söyledi.

Türkiye genelinde fındık rekoltesinin geçen yıllara oranla yüksek olmasına rağmen fındıkta aşırı bir yanıklık olduğunu, bu durumun mahsule zarar verdiğini dile getiren Akbaşlı, şöyle devam etti:

"Burada yapılacak bir şey yok, tabi ki toplayacağız ve pazara getireceğiz, ihtiyaçlarımızı göreceğiz. Ancak mahsulümüzü piyasada aranır hale getirirsek fiyatlar yükselir. Ama pazara bol, derin bir şekilde götürürsek fiyatları düşer. Pazarın kontrolünü çiftçiler olarak elimizde tutmamız lazım. Bugünkü maliyet hesapları içerisinde yüzde 30 yaşam ve refah payını koyduğunuz zaman bu rakamların çok üzerinde bir fiyat bekliyoruz. Bugün çiftçinin aklından geçen fiyatın en alt kademesi 6 lira. Yani alt çizgi 6 lira. Bu fiyatın altında satılan fındık çiftçiyi memnun etmeyecek. Fındığımızı ihtiyacımız kadar pazara getirmeliyiz."

Akbaşlı, yanık oranının bölgelere göre değiştiğini, 250 rakım yükseklikte olan ve orta kol diye tabir edilen bölgelerde yüzde 25-30'luk bir zarar olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Orta koldaki üreticimizin ifadesiyle ki ben de gördüm, yüzde 30 bir yanık etkisi var. Normalde bizim bir çuvalımız 90-95 kilogram gelir. Bu sene çuvalımız tane olarak dolacak ama 65 kilo gelecek. Dolayısıyla tane olarak kaybımız yok ama iç olgunluğunda müthiş derecede bir kaybımız olacak."

Özer Akbaşlı, TARSİM'in teminat kapsamında sıcaklık olmadığını belirterek, sıcaklığın da teminat kapsamına alınmasını istedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir