Görev süreleri 5 yıl, 2. kez seçilebilecekler

BDDK, TMSF ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu başkan ve üyelerinin görev süreleri 6 yıldan 5 yıla indirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu başkan ve üyelerinin görev süreleri 6 yıldan 5 yıla indirildi. Ayrıca, daha önceden süreleri biten başkan ve üyeler yeniden atanamazken yapılan değişiklikle bir defalığına daha tekrar atanabilme hakkı getirildi. Bazı Kanunlar İle Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında BDDK, TMSF ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu Başkan ve üyelerinin görev süreleri 6 yıldan 5 yıla indirildi. Ayrıca daha önceden süreleri biten başkan ve üyeler yeniden görevlerine atanamazken yapılan değişiklikle bir defalığına daha tekrar atanabilme hakkı getirildi. Ayrıca, başkanlığın veya üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde 1 ay içerisinde yerlerine atama yapılması zorunluluğu da kaldırıldı.

Öte yandan BDDK’da Kuruma verilen görevlerin gerektirdiği sürekli görev ve hizmetler, bankalar yeminli murakıpları ve yardımcıları, bankacılık uzman ve yardımcıları, hukuk uzman ve yardımcıları ile bilişim uzman ve yardımcılarından oluşan meslek personeli ve idarî personel son iki yıl içinde fiilen yerinde denetim veya gözetim sürecinde ya da uygulama faaliyetinde bulundukları bir bankada asgari iki yıl geçmeden görev kabul edemeyecek.

Ödemeler 2 yıla çıkarıldı

Kanun kapsamında, BDDK ve TMSF üyelikleri sona erenlere yapılacak ödemeler 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Üyelikleri sona erenlere yapılacak 2 yıllık ödeme, Kanunun yürürlüğe giriş tarihinden önce görev süresi sona eren Kurul başkan ve üyeleri ile Fon Kurulu başkan ve üyeleri hakkında da uygulanacak. Ancak, ilgili değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten önceki hükümlere göre kendilerine bir yıl ödeme yapılmış Kurul başkan ve üyeleri ile Fon Kurulu başkan ve üyeleri bu uygulamadan yararlanamayacak.

Ayrıca Kanun’a eklenen geçici madde kapsamında, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Kurul ile Fon Kurulu Başkan ve üyelerinin üyeliklerinin, görev sürelerinin sonuna kadar devam edecekleri hükme bağlandı. Kurul ile Fon Kurulu üyeliklerinde kalan süreyi tamamlamak üzere atanmış olanların üyelikte geçirdikleri bu süreler ile mevzuatı uyarınca yapılan kura sonucu üyelikleri sona ermiş olanların kura tarihine kadar üyelikte geçirdikleri süreler 5 yıllık görev sürelerine hükmeden maddelerin uygulanmasında görev süresi olarak dikkate alınmayacak.

Kura ile yenilecek

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumuna, Kurul Başkanı hariç olmak üzere, ilk atanan üyelerin dörtte biri iki yılda bir kura ile yenilenecek. Bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Kurul Başkan ve üyelerinin üyelikleri, kura hükmü saklı kalmak kaydıyla, görev sürelerinin sonuna kadar devam edecek. Kurul üyeliklerinde kalan süreyi tamamlamak üzere atanacak olanların üyelikte geçirdikleri süreler ile birinci fıkra uyarınca yapılan kura sonucu üyelikleri sona erecek olanların kura tarihine kadar üyelikte geçirdikleri 5 yıllık görev süresi uygulamasında görev süresi olarak dikkate alınmayacak.

Türk Ticaret Kanunu’nun İmtiyazlı hisse senetleri maddesinde yapılan değişiklikle; "Sermayesinin yarısından fazlası tek başına veya birlikte; Devlet, il özel idaresi, belediye ve diğer kamu tüzel kişileri, sendikalar, dernekler, vakıflar, kooperatifler ve bunların üst kuruluşlarına ait anonim şirketlerde ve bu şirketlerin aynı oranda sermaye payına sahip oldukları iştiraklerinde; bunların sahip oldukları paylara tesis edilebilecek imtiyazlar hariç olmak üzere, diğer paylara bu Kanunda düzenlenen herhangi bir imtiyaz tesis edilemez" hükmü getirildi. Bu hüküm, payları borsada işlem gören anonim şirketlere, Bankacılık Kanunu’nda tanımlanan kredi kuruluşlarına ve finansal kuruluşlara uygulanmayacak.
İkinci fıkraya aykırı esas mukaveleler ise 15 Haziran 2012 tarihine kadar uygun hale getirilecek. Gerekli esas mukavele değişikliklerinin ve uyarlamalarının bu tarihe kadar gerçekleştirilmemesi halinde, ilgili esas mukavele hükümleri kendiliğinden geçersiz hale gelecek ve esas mukavelede öngörülen imtiyazların tümü kanunen sona erecek.

Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna eklenen geçici madde ile ise tabii afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam ve programındaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye olan borçlarının vade farkı alınmaksızın ertelenmesi veya vadelendirilmesi ile özelleştirme uygulamaları sonucunda kuruluşların nihai devir sözleşmelerinin imzalanarak devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasından sonra özelleştirme işlemlerinin bütün sonuçlarıyla birlikte tamamlanmış bulunması, söz konusu kuruluşları devralanlar tarafından üretim, yatırım, modernizasyon, istihdam ve bunlara bağlı her türlü hukuki, ticari ve mali tasarruflarda bulunulması nedeniyle oluşacak fiili imkansızlık karşısında geri dönülemeyecek bir yapının ortaya çıkması halinde yargı kararlarının uygulanmasına yönelik olarak, Bakanlar Kurulu tesis edilecek iş ve işlemler konusunda karar almaya yetkili kılındı.

Bu konularda ilginizi çekebilir