Gözler, Avrupa'dan gelecek faiz kararlarında

Piyasalar Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası'nın öğleden sonra açıklayacağı faiz kararlarına odaklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Krizin etkilerini azaltmaya yönelik atılan adımlardan sonra bugün Avrupa ve İngiltere Merkez Bankalarının alacakları faiz kararları bekleniyor. Piyasada ağırlıklı görüş Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) 'en az' yarım puan faiz indirimi yapacağı yönünde.  BoE faiz kararını TSİ 14:00'te, ECB ise 14:45'te açıklayacak. İngiltere'de gösterge faiz yüzde 4.5, Avrupa'da yüzde 3.75 seviyesinde.

ABD başkanlık seçimlerindeki 'değişim' rüzgarının ardından yeniden ekonomik gündemine dönen piyasalarda son açıklanan veriler yine kaygıları artırdı. ABD'deki satışların ardından bugün Avrupa cephesinde de satışların yoğunluk kazanması bekleniyor. Olası satış baskısının Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararına kadar sürebileceği öngörülüyor. Uzmanlar, faiz indiriminin miktarı ve ECB Başkanı Trichet'den gelecek mesajların ne yönde olacağına bakacak.

İMKB'de yüzde 2 kayıp var

Bu arada İMKB, güne 653 puan (%2.35) düşüşle 27.202 puandan başladı. ABD vadeli işlemlerde değer kaybı yüzde 1 ila 2 arasında değişirken, Avrupa'da eksiler yüzde 3'ün üzerinde.