Güneydoğu'nun ihracattaki artışı sürüyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, "Bu yılın ocak-kasım döneminde 8 milyar 534 milyon 150 bin dolar ihracat gerçekleştirdik" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, bu yılın ocak-kasım döneminde 8 milyar 534 milyon 150 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi. Çıkmaz, yazılı açıklamasında, 916 milyon dolarla en yüksek ihracatın kasım ayında yapıldığını belirtti. 

Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın yüzde 14,1 artığına dikkati çeken Çıkmaz, "Aynı dönemde, diğer ihracatçı birlikleri adına da 598 milyon 124 bin dolarlık ihracat kayda alındı. Böylece birliğimizin ihracat kayıt işleminin hacmi yüzde 11,4 artışla 9 milyar 132 milyon 274 bin dolara yükseldi" ifadelerini kullandı. 

Bölgenin ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 62,3 payla ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Çıkmaz, AB ülkelerinin yüzde 13,9'la ikinci, Afrika ülkelerinin yüzde 9,2 ile üçüncü olduğunu kaydetti. 

GAİB'e bağlı illerden 188 ülkeye ihracat yapıldığını, Irak, Suriye, Suudi Arabistan, Libya, İtalya, ABD, Almanya, İngiltere, Rusya Federasyonu ve Belçika'nın bölge ihracatında ilk sıralarda yer aldığını vurgulayan Çıkmaz, şu bilgileri verdi: 

"Halı, demir çelik mamulleri, iplik, kumaş, bitkisel yağ, pasta ürünleri, plastik ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, dış giyim ile kağıt ve karton, bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler oldu. Bu yılın ocak-kasım döneminde 8 milyar 534 milyon 150 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bölgemizin lokomotif Gaziantep, ocak-kasım döneminde 5 milyar 891 milyon 365 bin dolar ihracatla Türkiye'nin en çok ihracat yapan altıncı ili konumundaki yerini korudu. Hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamulleri, halı, tekstil ve hammaddeleri, kimyevi maddelerle demir, demir dışı metaller, ilimizin ihracatında önde gelen sektörler oldu." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir