Haksız rekabet oluşturuyor

Ekonomi Bakanı Çağlayan, AB'nin Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) Türkiye'yi taraf etmediğini hatırlatarak, "Bu durum haksız rekabet oluşturuyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA  - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ile Bakanlık'ta bir araya geldi.

Türkiye ile AB arasında 18 yıl önce Gümrük Birliği anlaşması imzalandığını ve bu konuda çeşitli sıkıntılar olduğunu dile getiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu sıkıntıların kaynağı Türkiye'ye karşı samimi bir tutum izlemeyen AB'dir. Türkiye maalesef AB'nin vize engeli ile karşı karşıyadır. Adeta bir insan hakları ihlali olarak gördüğümüz, adeta işkenceye, zulme dönmüş olan vize uygulaması, kabul edilebilir bir şey değildir. Kaldı ki Türkiye Gümrük Birliği'nin 18 yıllık ortağı ve tam üyelik müzakerelerinde önemli mesafe kat etmiş bir ülke. Buna karşılık AB ile uzaktan yakından ilgisi olmayan, Birlik üyesi olmayan birçok ülkenin vatandaşlarının AB sınırlarına vizesiz girmesi bizi üzmektedir. Bunun ne ticaretle, ne insan haklarıyla ne de adalet ile bağdaştığını ifade etmek istiyorum."

Çağlayan, üçüncü ülkelerle yaptığı müzakerelerde AB'nin, Türkiye'yi masaya oturtmadığına dikkati çekerek, Türkiye'nin, AB'ye üye ülkelerle yapılan müzakerelerin ardından önüne konulan metne göre hareket etmek zorunda bırakıldığını kaydetti. AB'nin, malların serbest dolaşımı konusunda da serbest ticareti ihlal edici bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, Türk ürünlerinin kota engeli ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
AB ile ABD arasında başlayacak olan Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine de değinen Çağlayan, AB'nin bu konuda Türkiye'yi taraf etmediğine vurgu yaptı.

"Türkiye'nin endişelerinin farkındayız"

Konuk Başbakan Yardımcısı Gilmore ise AB ile ABD arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasına değinerek, bu anlaşmanın taraflar arasındaki yüksek düzeyli bir grubun tavsiye kararının devamı bir süreç olduğunu söyledi.   

Şu anda resmi düzeyde görüşmeler gerçekleştirildiğini ve görüşmelerin ardından taslak müzakere görevlendirme belgesinin oluşturulmasını planladıklarını bildiren Gilmore, 17-18 Nisan tarihlerinde AB ticaret bakanlarından oluşan bir grubun Dublin'de toplanacağını ve sonrasında nihai bir görevlendirme belgesinin haziran ayına kadar oluşturulmasını beklediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin taşıdığı endişelerin farkında olduklarını belirten Gilmore, "AB ile ABD arasında gerçekleştirilecek Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasının Türk ekonomisine etkilerinin değerlendirildiğini biliyoruz" dedi.

Eş zamanlı olarak Türkiye ile ABD arasında da bir anlaşmaya varılmasının Avrupa Komisyonunda gündeme getirildiğini ifade eden Gilmore, komisyonun Türkiye'ye destek verme konusunda hazır olduğunu vurguladı. Gilmore, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin süreçten haberdar olması konusunda adımları olduğunu da kaydetti.