Halk Bankası, İZTO ve EBSO anlaştı

Banka, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile oda üyelerine uygun koşullarda kredi kullandıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - Halk Bankası, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ile oda üyelerine uygun koşullarda kredi kullandırılması için protokol imzaladı.

Halk Bankası ile ilk kredi protokolü İZTO'da düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, krizde en kötü günlerin geride kaldığına inandıklarını, faizlerdeki düşüşe rağmen piyasalarda durgunluğun hakim olduğunu, "yaraları sarma" döneminde bankalara büyük görev düştüğünü dile getirdi.

Bankalar faiz indirirken devletin alacaklarına uyguladığı faizin yüzde 30'ları bulduğunu dile getiren Demirtaş, bu faizle hiçbir tüccarın gecikmiş ve birikmiş vergi ve prim borçlarını ödeyemeyeceğini savundu.

Halk Bankası Esnaf ve KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu, yaptığı konuşmada kriz ortamında kredi vermeye devam ettiklerini, hiçbir krediyi geri çağırmadıklarını, KOBİ'lere ellerinden gelen desteği sunduklarını söyledi.

Kavcıoğlu, 2008 yılı Aralık ayından bugüne toplam 12 bin oda üyesi firmaya kredi kullandırdıklarını, İzmir'de ise 800 firmanın bu dönemde kredi aldığını bildirdi.

Bankanın Kurumsal ve Ticari Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer ise bu yıl kredilere geçen yılın çok üzerinde bir hacim yakalamayı umduklarını, yatırım yapmak isteyen girişimciler için çok uygun koşullar sağladıklarını, reel sektörün krizden çıkılan bu dönemde korkmadan yatırıma girmesi gerektiğini dile getirdi.

Esmer, kriz döneminde tüm bankaların eleman çıkarırken Halk Bankasının 2 bin 200 yeni personel aldığını, kadrosunu gençleştirdiğini, ayrıca şube organizasyonunda köklü değişiklik ve yeniliklere gittiğini ifade etti.

Esmer, "Bu yapılandırma devam edecek. Bugünkü haliyle krizden en iyi durumda çıkan, bu süreci en iyi değerlendiren ve fırsata çeviren 3 bankadan biriyiz" dedi.

Bankanın İzmir'deki ikinci kredi protokolü ise EBSO'da yapıldı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayi üretim endeksinde Temmuz ayında önceki aya göre yüzde 0,9 artış olduğunu, önceki yıla göre ise yüzde 9,6 düşüş olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Önemli olan son 3 ayda bu trendin yukarıya doğru ivmelenmesidir. Ramazanın getirdiği ağırlık nedeniyle Eylül ayından bir beklentimiz yok ancak Ekim ayından itibaren üretim istatistiklerinde olumlu rakamlar bekliyoruz."

Toplantıda kredi seçenekleri ile ilgili bilgi veren Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Esmer, bankanın son dönemde enerji yatırımlarına ilgi gösterdiğini, bu konuda vadeleri 10 yıla kadar taşıdıklarını, yatırımların yüzde 75-80'inin krediyle yapılabildiğini söyledi.

Bankanın iki oda ile yaptığı protokole göre üyeler, yüzde 1,20 faizle, 500 bin lira üst limitli 36 ay vadeli kredilerden yararlanabilecek.