Halkbank'ın ilk yarı karı 787 milyon TL

Halkbank yılın ilk yarısında karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.7 oranında artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Halkbank'ın 2009 yılının ilk yarısında net karını 787 milyon liraya yükselttiği bildirildi.

Halkbank'tan yapılan yazılı açıklamada, 2009 yılının ilk yarısında net kârını yüzde 22,7 artışla 642 milyon liradan 787 milyon liraya yükselten bankanın ticari ve bireysel kredilerdeki performansıyla da dikkat çektiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, toplam kredilerde 2008 yıl sonuna göre yüzde 10,2 büyüme gösteren Halkbank'ın, ticari kredilerini yüzde 11, bireysel kredilerini yüzde 7,6 artırdığı kaydedildi.

Küresel kriz sürecinde reaktif olmak yerine proaktif stratejiler benimseyen Halkbank'ın, reel ekonomiye yüksek oranda katma değer sağlayacak şekilde büyümeye devam ettiği vurgulanan açıklamada, aktif büyüklüğün Haziran sonu itibariyle yüzde 9 artışla 55,7 milyar liraya ulaşarak, toplam kredilerde 2008 yıl sonuna göre yüzde 10,2 büyüme kaydedildiği ifade edildi.

Açıklamada, Halkbank'ın reel sektöre sunduğu kesintisiz finansal destekle kredilerinin toplam aktifler içindeki payını artırmayı 2009 yılının ikinci çeyreğinde de sürdürdüğü ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Halkbank kredilerinin, toplam aktifler içindeki payı Haziran sonu itibariyle yüzde 51,2'ye yükseldi. Kredilerdeki büyümesi dikkat çeken Halkbank'ın ticari kredilerdeki artış oranı yüzde 11, bireysel kredilerdeki artış oranı ise yüzde 7,6 olarak gerçekleşti.

Mevduatın krediye dönüşüm oranında da istikrarlı bir artış izleyen Halkbank, 2008 yıl sonunda yüzde 64,2 olan dönüşüm oranını Haziran sonu itibariyle yüzde 69,6'ya yükseltti. 2008 yılsonunda yüzde 37,6 olan maliyet/gelir rasyosunu yılın ilk yarısında yüzde 30,9'a düşürmeyi başaran Halkbank'ın bu dönemdeki özkaynak karlılığı ise yüzde 34,6 olarak gerçekleşti."

Kredilerdeki pazar payı arttı

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, "Bankanın 2009'un ilk yarısında elde ettiği rakamların, yıl sonu hedeflerine ulaşmakta zorlanmayacaklarını açık bir göstergesi" olduğunu kaydetti.

Aydın, "Yılın başından itibaren dünya piyasalarını ve oradaki durumun ülkemiz piyasalarına mevcut ve olası yansımalarını dikkatle izliyor ve öngörüyle hareket ediyoruz. Yarı yılda elde ettiğimiz başarı, bu öngörülerimizin meyvelerini toplamaya başladığımızın kanıtı" ifadelerini kullandı.

Hüseyin Aydın, şunları ifade etti:

"Böylece kredilerdeki pazar payımız yüzde 7,39'a yükseldi. Ulusal ve uluslararası ölçekte imzaladığımız kredi protokolleriyle 2009'un ilk yarısında da üreten Türkiye için yeni finansal kaynaklar yaratmaya ve 71 yıllık KOBİ bankacılığı misyonumuzu ileri taşımaya devam ettik.

Reel sektör için katma değer yaratmak ve sektörü canlı tutabilmek için var gücüyle çalışan bankamız, bugüne kadar yabancı finans kuruluşlarıyla yaptığı işbirliklerinden sağladığı kaynakları KOBİ'lere kredi olarak kullandırmada gösterdiği başarı sayesinde Avrupa Yatırım Bankası ile 300 milyon avroluk yeni bir protokol imzaladı.

Halkbank, aynı zamanda, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye katkı sunmak amacıyla kalkınma ajansları ile işbirliğine giden ilk banka oldu. Sırasıyla Çukurova Kalkınma Ajansı ve İzmir Kalkınma Ajansı ile imzaladığımız anlaşmalar çerçevesinde, ajansların Mali Destek Programı'na başvuran ve hibe fonlarından yararlanmaya hak kazanan projelerin sahiplerine bankamızın 'Kalkınma Ajansı Eş Finansman Kredisi'nden kullanma fırsatı sunduk. Bankamızın, bölgesel kalkınma ajansları ile işbirliği önümüzdeki dönemde de yeni protokollerle devam edecek."

Borç yapılandırma programı

 Aydın, Halkbank'ın, "Borç Yapılandırma Programı" ile çeşitli nedenlerle borcunu ödeyemeyerek borçları takip hesaplarına alınmış müşterileri için de bütün imkânlarını seferber ettiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Borçları takip hesaplarına aktarılan firmalar ve bireysel müşterilere yönelik başlattığımız kampanya kapsamında, müşterilerimize borçlarını 60 ay vade ile güncel faiz oranı üzerinden yapılandırma fırsatı sunduk. Bankamız, bu program ile gerek global finansal kriz gerekse faaliyet gösterdiği sektörün özgün koşulları nedeniyle ödeyemediği kredi borcunun sıkıntısını yaşayan işletmelerin yeniden ekonomiye kazandırılmasında katkı sağladı.

Bankamız elbette ki bu dönemde de esnaf ve sanatkârı da unutmadı. Sadece Halkbank tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan esnaf kredilerinin faiz oranını yüzde 9'a indirdik. Bu indirim piyasalarda çok olumlu karşılandı ve tek haneye inen faiz oranı esnafımızın yüzünü güldürdü.

Bireysel kredilerdeki faiz indirimimiz kapsamında tüketici kredilerine yüzde 1,45, konut kredilerine yüzde 1,18'den başlayan faiz oranları uygulamaya başladık. Bunun yanı sıra emeklilere, kamu çalışanlarına ve maaş ödemelerine aracılık ettiğimiz müşterilerimize özel vade, komisyon ve faiz fırsatları sunmaya devam ediyoruz."

2009 yılının ilk yarısında Halkbank'ın şube ağını genişletme konusunda da önemli adımlar attığını ifade eden Aydın, 2009 yılında hizmete sunulan teknolojik altyapısı güçlü 22 modern şube ile bu dönemde en çok yeni şube açan bankalar arasında olduklarını belirtti.

Aydın, Halkbank'ın 2009 yılının ilk yarısındaki insan kaynağı gelişimine de değinerek, bu dönemde 668 personeli Halkbank ailesine dahil ettiklerini bildirdi.