Halkbank'tan, esnaf ve sanatkarlara % 10 faizli kredi”

Bakanı Çağlayan, esnaf ve sanatkarın, TESKOMB aracılığıyla kullandığı kredilerde faiz oranının, yüzde 10'a düşeceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

"

 

ANKARA/KIZILCAHAMAM - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkarın, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) aracılığıyla Halk Bankası'ndan kullandığı kredilerde faiz oranının, önümüzdeki günlerde yüzde 10'a düşeceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Kızılcahamam Asya Termal Otel'de düzenlenen "KOSGEB Kredi ve Destek Yönetmeliklerine İlişkin Teknik Çalışma Grubu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkar kesiminin TESKOMB aracılığı ile Halk Bankası'ndan kullandığı kredilerde, uyguladıkları faiz sübvansiyon desteği ile faiz oranını daha önce yüzde 12'ye düşürdüklerini hatırlattı.

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile beraber Halk Bankası'nın da faiz oranlarını yeniden gözden geçirdiğini belirten Çağlayan, "Zannediyorum Halk Bankası, cari faiz oranını yüzde 20'ye düşürecek. Böylece, esnaf ve sanatkarın TESKOMB aracılığı ile Halk Bankası'ndan kullanacağı kredilerde faiz oranı önümüzdeki günlerde yüzde 10'a düşecek" dedi.

KOSGEB destekleri

Bakan Çağlayan, KOSGEB desteklerinin miktar ve hacminin artırıldığını, desteklerin çeşitlendirildiğini de söyledi.

KOSGEB'in başarısının KOBİ'lerin başarısı, esnaf ve sanatkarın, ekonominin başarısı olduğuna işaret eden Çağlayan, KOSGEB Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı hakkında da bilgi verdi.

10 maddelik bu kanun tasarısının Genel Kurul'da olduğunu ifade eden Çağlayan, 31 Mart ya da 1 Nisan tarihinde tasarının Meclis'te görüşüleceğini, Meclis'ten geçmesinin de çok uzun zaman almayacağını söyledi.

Bu düzenleme ile KOSGEB'in artık, ticaret ve hizmet sektörüne de hitap edeceğini kaydeden Çağlayan, müşteri sayısının artacağını da dile getirdi.

Bakan Çağlayan, Girişimci Bilgi Sistemi verilerinin KOSGEB'e aktarılacağını, bu sayede KOSGEB'in hem kendisinin hem de ülkenin kıt kaynaklarını en verimli şekilde kullanmasını sağlayacak bir veri setine sahip olacağını söyledi.

KOSGEB çalışanlarına da seslenen Çağlayan, şunları söyledi:

"Kanun Meclis'ten geçtikten sonra iş size düşüyor. Sizin göreviniz, bugün git yarın gel değil. KOSGEB'e gelmekte zorlanan, yolu bulamayanlara siz teşrifatçılık yapacaksınız. KOBİ size gelmezse, siz KOBİ'ye, esnaf ve sanatkara gideceksiniz. Yeni dönemde hangi sektörlerin ne kadar destekleneceği önerileri de sizden gelecek. Biz ortak aklı arıyoruz, yoksa bu işleri masa başından da çok rahat yaparız."

KOSGEB'in 2008 yılında 1 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturduğunu, bu hafta başında ise 1 milyar dolarlık bir destek hacmini açıkladıklarını kaydeden Çağlayan, "Bu, yılın ilk projesi. Bizi izlemeye devam edin" dedi.

Bakan Çağlayan, 2009 için hedeflerinin, KOSGEB desteklerini minimum 3 milyar seviyesine getirmek olduğunu söyledi.