Hareketsiz şehir yaşamı spor salonlarının yıldızını parlattı

Sağlıklı yaşam için metropollerde sportif aktivitelere ilginin artması, girişimcilere 45 bin-200 bin liralık maliyetlerle spor salonları açma fırsatı sunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yildiz-004.jpg
Beslenmenin yanı sıra sağlıklı yaşam için vazgeçilmez hale gelen spor, girişimcilere de çeşitli fırsatlar sunuyor. Spor malzemeleri satışı yapan perakende markalarının sayısı artarken, golf, binicilik, havuzlar ve futbol, basketbol sahaları yeni iş alanları yaratırken, spor salonları da başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere birçok ili sarmış durumda.

İçinde havuz, sauna, tenis gibi etkinliklere de yer verenler spor kulübü olarak hizmet verirken, genelde apartman altlarında bulunan yerler ise spor salonu olarak faaliyet gösteriyor. Büyük şehirlerde yer alan spor kulüplerinin AVM’lerin içinde büyüyüp şubeleştiği görülüyor.  

Günümüzde artık ihtiyaç olarak görülen sporu bazıları zayıflamak bazıları çeşitli sağlıklı sorunları, bazıları formda kalmak bazıları vücut geliştirmek bazıları da gençlik ve güzellik için tercih ederken, bu salonları sosyalleşme mekanı olarak görenler de yok değil. Spor salonlarına üye olanlar haftada ortalama bir saat spor yapıyor. 

Spor, evde ya da dışarıda yapılabildiği gibi, temposu ve disiplini nedeniyle bazıları spor salonlarını tercih ediyor. Keyif ve mutluluk verse de spor salonlarına üye olduktan sonra bırakanların sayısı da azımsanamayacak ölçüde...
 
Devlet de sporu teşvik ediyor

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sağlıklı yaşam bilincinin artmasıyla spor yapan insanların sayısı her geçen gün artarken, obezite başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarının önüne geçmek üzere devletin ilgili kurumları, kamu spotları aracılığıyla vatandaşlara spor yapmalarını öneriyor. Bu amaçla belediyeler tarafından çeşitli spor aletleri konulan park ve yeşil alanların sayısı da son yıllarda arttı.
Spor yapanların sayısı artsa da bu oran Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında epey düşük. Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, 4-5 yıl önce yüzde 2 olan Türkiye’de spor yapma alışkanlık oranını 2016’da yüzde 30’a çıkarmak istediklerini ifade ediyor.
 
Kişiye özel programlar

İnsanların şehir hayatından dolayı hareketsiz kalmaları spor salonlarına ilgiyi artırırken, spor salonları da talep üzerine kişinin zamanına  uygun gün ve saatlere göre program yapıyor.

Spor salonlarına aylık ya da yıllık üyelikler söz konusu. Yıllık üyelik ücretleri 600 liradan başlayıp 3 bin liraya dayanıyor. Bazı noktalarda ise sadece aylık ücretler 800 liraya çıkabiliyor. Müşterinin isteği üzerine özel ders veren spor salonları da bulunuyor.

Sadece fitness, jimnastik, pilates, tenis değil, bu mekanlarda sunulan yüzme, sauna, yoga ve dans gibi dersler ile de kişinin iş yorgunluğunu atmasına, kendisini iyi hissetmesine imkan tanınıyor. Hizmet yelpazesini genişletip çocuklara yönelik hizmet sunan spor klüpleri de var.
 
Yeni hedef kitle: Çocuklar

Spor salonu işletmeciliği yapanların hedefinde sadece büyükler yok. Son yıllarda bazı spor kulüplerinde çocuklara yönelik programlar da yer almaya başladı. Bazı işletmeler sadece çocuk müşterilerine hitap ederken, bazı spor kulüplerinde de yaz aylarında çocuklara yönelik yaz spor kampı hizmeti veriliyor.

Franchising sistemiyle büyüyen ve 5 şubesi bulunan My Gym, sporu, oyunla birleştirmş durumda. 1982’de Kaliforniya’da kurulan My Gym, bugün dünyanın dört bir yanındaki 200 noktada hizmet veriyor. My Gym, 6 haftadan 13 yaşa kadar olan çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerine yardımcı olmak için “sıra dışı” bir program uyguluyor.
 
Franchising verenler de var

Sokak aralarına kadan inen spor salonları, son yıllarda markalı konut projelerinin içine de girdi. Şubeleşerek ya da franchising yöntemiyle büyüyenlerin sayısı da yıldan yıla artıyor. Üye sayısı yüzbinlere ulaşan franchisingde hedef çoğunlukla kadın girişimciler... 

Merkezi Boston’da bulunan Uluslararası Sağlık, Raket ve Spor Kulüpleri Birliği (IHRSA) verilerine göre, apartman dairelerinde faaliyet gösteren çok küçük merkezler de dahil olmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren irili ufaklı 1.407 spor merkezi bulunuyor. Bu tesislerde 370 bin üyenin olduğu tahmin ediliyor.
 
NEDEN BU İŞ:
Spor, gelişmiş ülkelerde yaşam tarzı haline gelmiş durumda. Türkiye’de ise sporun sağlığa katkısı, sporun sağlıklı yaşam için gerekli olduğu gerçeği yeni keşfediliyor. Bu nedenle gelişme potansiyeli çok yüksek.

POTANSIYEL YERLER:
Büyük şehirler, nüfusun ve çalışan sayısının kalabalık olduğu iller. Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Batman, Bartın ve Bayburt gibi Anadolu şehirlerinde de kadınları spora ve sosyal olmaya motive edecek uygulamalarla potansiyel şehirler artırılabilir. Nüfusun yoğun olduğu bölge ve işlek caddelerin yanı sıra AVM’lerde de açılabilir.
 
BAŞLANGIÇ GİDERLERİ:
Lokasyona göre değişmekle birlikte aletler, dekorasyon ve verilen hizmete göre bu miktar 45 bin liradan başlayıp tam teşekküllü bir salonda 200 bin liraya kadar çıkabiliyor. En büyük talebin olduğu İstanbul’da bir spor salonu için ortalama 2 bin lira kira bedeli söz konusu.
 
RİSKLER:
Kira ve eleman gideri dışında işletmenin riski minimal düzeyde. 5-10 tane yıllık üye kazanımı aylık gideri çıkarmaya yeterli olabiliyor.
 
FIRSATLAR:
Spor yapmanın önemine inanan insanların sayısı giderek artıyor.  Bankalar, girişimcilere, açacakları işletme için çeşitli kredi seçenekleri sunuyor.

B-fit’in 236 franchisee'ı  var

Kurucusu Bedriye Hülya olan B-fit, franchisingde en hızlı büyüyenlerden... 2006’da farklı alanlarda uzman 6 kadının bir araya gelmesiyle kurulan B-fit’in bu yılın başı itibariyle 50 ilde 236 franchisee noktası var. Salonlarından 200 bin üyenin yararlandığı B-fit’in üyelik için 50 liradan 125 liraya değişen ücret skalası bulunuyor.

Sonbahardan yaz aylarına kadar olan dönemde B-fit salonları, kadınlar tarafından daha çok 30 dakikalık sistem için tercih ediliyor. Bedriye Hülya, hedeflerinin, Anadolu’nun bütün kentlerinde kadınları sağlıklı ve sosyal bir hayata kavuşturacak merkezlerinin sayısını 2 katına çıkarmak olduğunu söyledi.

Salon başına 180 üye

Franchising vermeye 2009’da başlayan Portakal Spor Kadınlara Özel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin 55 franchisee’ı bulunuyor. Salon başına ortalama 180 aktif üye bulunuyor. 28 ilde yer alan merkez, bu yılın sonuna kadar 30 yeni franchisee ile 85 temsilcilik hedefliyor. Girişimciler, 45 bin-50 bin lira ücretle spor salonu açabiliyor. Aylık ücretler ise 70-130 TL arasında değişiyor. Merkezin Genel Müdürü Burcu Işık Aykanat, üyelerinin en çok PS sistemine ilgi gösterdiğini ifade ederek, bu sistemi power plate ve masaj hizmetlerinin izlediğini bildirdi.
 
Yoğunluk yazın artıyor

2 şubesi bulunan Pozitif Enerji Spor Merkezi, 2010’da Yeniköy’de kuruldu. Aylık ücret 130 liradan başlayıp 800 liraya çıkıyor. Kayıtlı 100 üyenin olduğu merkezde sadece özel derse gelen yaklaşık 50 müşteri var. Üyeler spor yapmak için en çok eylül ayını tercih ediyor. Sezon eylül ayı gibi açılıyor, haziran sonuna doğru kapanıyor. Yoğunluk genelde yaza girerken artıyor. Üyeler en çok pilates ve aletli pilates derslerine ilgi gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir