Hasatta yeterli ürünü bulamayan çiftçi sıkıntı yaşayacak

TZOB Başkanı Bayraktar, hasatta yeterli ürünü bulamayan çiftçinin borç yüküyle karşı karşıya kalacağını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARAMAN - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Hasatta yeterli ürünü bulamayan çiftçi, borç yüküyle karşı karşıya geldiğinde sıkıntıyı o zaman yaşayacağız" dedi. 

Bir takım ziyaretler ve açılışlar için Karaman'a gelen Bayraktar, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, çiftçilerin bu sezon birçok sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. 

Hasat döneminin yavaş yavaş başladığını ifade eden Bayraktar, "Sıkıntı, asıl o zaman ortaya çıkacak, şimdi birşey yok. Üretici sağa sola borçlanmış. Adam çalıştırmış, bankalardan borç almış, gübre bayilerinden gübre almış, tohum bayilerine borçlanmış. Hasatta yeterli ürünü bulamayan çiftçi, borç yüküyle karşı karşıya geldiğinde sıkıntıyı o zaman yaşayacağız" diye konuştu. 

Bayraktar, bu konuda önlemlerin alınması noktasında hükümeti uyardıklarını vurgulayarak, tarım kredisi ve Ziraat Bankası borçlarının yapılandırıldığını ancak bunu yeterli görmediklerini, 1 yıl ertelemenin artırılmasını beklediklerini bildirdi. 

Konuşmasında hayvancılığın sorunlarına da değinen Bayraktar, sütte istikrar yakalandığında, besi hayvancılığının da hızlı bir şekilde gelişeceğini aktardı. 

"Bugünlerde et lobileri hortladı" diyen Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Et ithalinden bahsediyorlar. İthalat çözüm değildir. İthalat bu ülkeyi perişan eder. İthalat üretimimize darbe vurur, ahırları boşaltır. İthalat belirli bir noktaya geldiğinde arz talep dengesi sağlanacaktır. Fiyatlar şu an yem fiyatlarına göre makuldür, yüksek değildir. Bir ithalat bütün ahırların boşalmasına sebep olur. Hayvancılığımızın uzun yıllar belini doğrultamayız. Et lobilerini de buradan uyarıyorum; aklınızı başınıza alın. Bu ülke üretirse, bu ülkede ticaret yapanlar para kazanır. Böyle ithalata sığınmak suretiyle hem çiftçimize hem de tüketicimize darbe vurmaya, zarar vermeye hakkınız yok. 'Birileri zengin olacak' diye bu ülke ithalat yapamaz. Bu, ülkenin ayıbı olur. Biz üretiyoruz ve devam edeceğiz. Bunun önünü kestiğimizde ithalatla bugünü kurtarırız. Bugün fiyatları aşağıya çekeriz ama yarınımız olmaz. Onun için önemli olan üretimdir. Üretimi sağlayacağız." 

Bayraktar, daha sonra bir elma bahçesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir