Hazine'nin iç borç çevirme oranı %70,4 oldu

Hazine Müsteşarlığı, 2008 yılına ilişkin yıllık Kamu Borç Yönetimi Raporunu yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Hazine, 2008 yılının ilk yarısında 46,2 milyar YTL'lik iç borç servisine karşılık 32,6 milyar YTL iç borçlanma yapılması sonucunda, iç borç çevirme oranı yüzde 70,4 oldu. 

Hazine Müsteşarlığı, 2008 yılına ilişkin yıllık Kamu Borç Yönetimi Raporunu yayımladı. Buna göre, söz konusu dönemde iskontolu borçlanmanın ortalama faizi yüzde 17,8, toplam borçlanmanın ortalama vadesi ise 28,6 olarak gerçekleşti. 

2008 yılı başından itibaren piyasalarda küresel kredi piyasalarına ve ABD ekonomisine ilişkin kaygılar hakim oldu. Bu nedenle piyasaların ABD ekonomisine ilişkin verilere duyarlılığı arttı ve piyasalardaki dalgalanmalar sıklık gösterdi. 

Bunun yanı sıra küresel piyasalarda emtia fiyatlarının yükselmesi ile beraber oluşan enflasyonist baskı neticesinde küresel faiz oranlarında yükseliş gözlendi ve yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülke piyasalarına ilgisi azaldı. 

Bu gelişmeler yurtiçi devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) piyasasına da yansıdı ve faiz oranları yılbaşından itibaren artış gösterdi. Bu olumsuz koşullara karşın 2008 yılı ilk altı ayında gerçekleştirilmiş olan ihalelere talep yüksek oldu ve Piyasa Yapıcılarına yapılan rekabetçi olmayan teklif yoluyla satışlar dahil olmak üzere ihale tekliflerinin toplam itfaya oranı yüzde 108 seviyesinde gerçekleşti. 

Haziran ayı sonu itibarıyla IMF'den 2 milyar 248 milyon SDR tutarında kaynak kullanımı yapılırken 615 milyon SDR tutarında ana para geri ödemesi ile 112 milyon SDR tutarında faiz ödemesi gerçekleştirildi. 

Bu yılın tamamında 1 milyar 244 milyon SDR'lik ana para geri ödemesi yapılması öngörüldü. 

2008 yılı finansman programında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil yoluyla temin edilmesi öngörülen yaklaşık 5 milyar 500 milyon dolar tutarında kaynağın yılın ilk yarısında yapılan ihraçlar ile 2 milyar 500 milyon dolar tutarında kaynak temini gerçekleştirildi.