Hazırgiyim ihracatı Koza ile 60 milyar dolara koşuyor

Türk moda endüstrisini 60 milyar dolara taşıyacak tasarımcılar 'Koza'dan çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, hazırgiyim ihracatının tasarım odaklı üretim ile bu yıl 20 milyar dolara koştuğunu belirterek, “22 yıldır bu sürece destek veren Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışmamız bu yıl da sektöre yeni yıldızlar katacak” dedi. 

Türkiye ekonomisinin en önemli yapı taşı olan Türk moda endüstrisi, bu yıl 22.’si düzenlenecek olan Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması ile tasarım odaklı yüksek katma değere sahip üretime destek verecek yeni yıldızlarını seçiyor. 

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle 18 Haziran’da düzenlenecek yarışmada finale kalan 10 genç moda tasarımcısı, yeni ve özgün çizgileriyle jüri önüne çıkacak.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’nin özellikle son yıllarda tasarım odaklı ihracata odaklandığını vurgulayarak, 22 yıldır düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın sektöre önemli isimler kazandırdığını söyledi.

Bir süredir ihracat artışında Türkiye ortalamasının 2 katını yakaladıklarına dikkat çeken Tanrıverdi, “İhraç ettiğimiz ürünlerin birim fiyatında sürekli bir artış gözlemliyoruz. İhracatta en büyük pazarımız olan Avrupa, ucuz üretim yapan ülkelerden çıkıp bizden çok daha pahalıya ürün almayı tercih ediyor. Bunda tasarım odaklı yüksek katma değer taşıyan koleksiyonların büyük payı var. Türkiye, aynı kulvarda yarıştığı ülkelerden sıyrılabilmesi için tasarıma daha çok ağırlık vermek zorunda. Bu yıl 20 milyar dolar ihracata koşan Türk hazırgiyim sektörünün ekonominin lokomotifi olmasında 22 yıldır düzenlediğimiz Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması önemli ve vazgeçilmez bir paya sahip. 
Onların yaratacağı yüksek katma değer ile 2023’de 60 milyar dolar ihracatı yakalayacağız” dedi.

435 bin TL değerinde ödül dağıtalacak

Yarışmada dereceye girenler toplam 435 bin TL değerinde ödül ile birlikte, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle belirlenecek kontenjan dahilinde yurtdışında 1 yıl moda eğitimi, 1 yıl ingilizce dil eğitimi,  İMA’da  İleri düzey Moda Tasarımı ve Diploma programına ücretsiz katılım, sektörle ilgili uluslar arası bir moda fuarını ziyaret imkanına sahip olacak. 

Bahar Korçan, Hakan Yıldırım, Arzu Kaprol, Elif Cığızoğlu,Ümit Ünal, Zeynep Tosun, Özgür Masur, Bora Aksu, Hatice Gökçe ve Zeynep Erdoğan gibi tasarımcıları sektöre kazandıran Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, bu yıl da genç yeteneklere parlak bir geleceğin kapılarını açacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir