Hedef yerli rüzgar türbini üretmek

Hedeflerinin, mümkün olduğu kadar lisanssız elektrik üretimini, tüketicilere doğru tanıtmak, uygulamaların sağlıklı bir şekilde son tüketiciye ulaşmasını sağlamak olduğunu belirten Oğuzhan Haznedar, Ar-Ge çalışmalarının sonucunda tamamen yerli rüzgâr türb

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - (DÜNYA) - Turizm, inşaat, uzak mesafe yelkenli yat üretimi, madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren Tursen Grup'un çatısı altında kurulan Tursen Enerji, yenilenebilir enerji konularında lisanssız elektrik üretimiyle hizmet veriyor.
 
Pazarın ihtiyacı ve talepleri doğrultusunda rüzgâr ve güneş alanında çalışmalar yapan ve bu kapsamda rüzgâr ve güneş enerjisi ile elektrik üretiminde anahtar teslim çözümler sunan firma, çeşitli boyutlarda ve özelliklerde rüzgâr türbinlerini kullanıcılara sunabilmek için, Hindistanlı NEPC-SRC Green Power'ın bölge distribütörlüğünü aldı.
 
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından lisanssız elektrik üretimine ilişkin tüm mevzuatın tamamlandığını ve toptan elektrik üretimi pazarından perakende elektrik üretimi pazarına geçişin bu yılın ortalarında başlayarak sağlandığını ileten Genel Müdür Oğuzhan Haznedar, "Bu sürede firmamız yönetmelik kapsamında istenen boyutlarda üretim yapan türbin üreticileri ile temas sağladı. Öncelikle yapılan yatırımın sağlıklı bir şekilde geri dönüşünü sağlayacak türbin üreticilerini ülkemize getirerek, tecrübelerinden yararlanmak maksadıyla 1986 yılından beri Hindistan'da faaliyet gösteren ve o tarihten itibaren 2 binin üzerinde türbin üretimi ve montajı yaparak kendini kanıtlamış NEPC-SRC Green Power'ın bölge distribütörlüğünü alarak, 500 kW güç altındaki rüzgâr türbinlerini porföyümüze ekledik" dedi. Haznedar, Hindistan'ın yanı sıra, Çin ve Avrupa'dan da üretici firmalarla bağlantılar kurduklarını ve işbirliği sağladıklarını kaydetti. Hedeflerinin mümkün olduğu kadar lisanssız elektrik üretimini, tüketicilere doğru olarak tanıtmak, uygulamaların sağlıklı bir şekilde son tüketiciye ulaşmasını sağlamak olarak sıralayan Haznedar, aynı zamanda yerli üreticilerin desteklenmesiyle, Ar-Ge çalışmalarının sonucunda tamamen yerli rüzgâr türbini üretimini de başarmayı hedeflediklerini aktardı. 
 
"Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 4 Eylül 2012 günü Resmi Gazete'de yayınladığı tebliğ ile gerçek ve tüzel kişilere alternatif enerji yatırımlarında hibe desteği vereceğini açıkladığını kaydeden Haznedar, açıklanan destek programında gerçek kişilere 150 bin TL, tüzele ise 600 bin TL'ye kadar hibe sağlanacağının belirtildiğini söyledi. Bu kapsamda tarımla ilgili çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ettiklerini belirten Haznedar, "Ayrıca tüketiciye sağlayacağı imkânlar sebebiyle oteller, fabrikalardan yoğun istekler alıyoruz ve gerçekleştirdiğimiz ön sözleşmeler sonucunda üretim çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca kendi üretimimizi Türkiye'de yapmak üzere Ar-Ge çalışmalarımız da sürüyor. Özellikle 2013 yılında yoğun üretim ve uygulama çalışmaları bizi bekliyor" diye konuştu.