Hindistan ile 'STA' konusunda anlaşmaya varıldı

Bakan Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması çalışma grubunun kimlerden oluşacağı ve tarihi konusunda mutabakat sağladıklarını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Hindistan arasında imzalanması düşünülen Serbest Ticaret Anlaşması çalışma grubunun kimlerden oluşacağı ve tarihi konusunda Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma ile mutabakat sağladıklarını bildirdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye-Hindistan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi (KEK) IX. Dönem toplantısı için Ankara'da bulunan Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma ve beraberindeki heyeti makamında kabul ederek bir süre görüştü.

Görüşme sonrasında gazetecilere bir açıklama yapan Çağlayan, Türkiye ile Hindistan arasındaki dış ticaret hacminin geçen yıl 3 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Çağlayan, kendisinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı görevi sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Hindistan'a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini anımsattı. Bu ziyarette iki ülke arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması için gerekli hazırlıkları yapacak bir çalışma gurubu oluşturulması konusunda mutabakata varıldığını belirten Çağlayan, bu çalışma grubunda kimlerin yer alacağı ve tarihi konusunda uzlaşma sağlandığını bildirdi. Çağlayan, çalışma grubunda yer alacak ilgililerin Ekim ayı içinde bir araya geleceğini de kaydetti.

Yine DTM olarak iki ülke arasında müteahhitlik alanında bir işbirliği protokolü yapılmasını teklif edildiğini belirten Çağlayan, hazırlanan işbirliği protokolünün Bakan Sharma tarafından incelenmesini görüşmede dile getirdiğini Sharma'nın da protokolü ülkesine döndüğünde inceleyeceğini söylediğini anlattı.

Dünyada şu anda trilyon dolarlar seviyesinde altyapı üst yapı inşaatları bulunduğuna dikkat çeken Çağlayan, ''Önümüzdeki 10 yılda özellikle Hindistan'da 500 milyar dolarlık alt yapı ve üst yapı inşaatları yapılacak'' dedi. Türk müteahhitlik firmalarının hem Hindistanda bu projeleri üstlenmeleri hem de iki ülke firmalarının bir araya gelerek üçüncü ülkeler nezdinde işbirliği yapma imkanı aramasının önemine işaret eden Çağlayan, yine ilaç, kimyasallar, iletişim, bilgi teknolojileri, tekstil konularında da işbirliği yapılabileceğini söyledi.

Enerji alanında iki ülkenin güçbirliği yapabileceğine vurgu yapan Çağlayan, yine ilaç sektöründe de önemli gelişmeler olduğunu kaydetti. DTO dışında her türlü korumacılığa karşı olduklarını anlatan Çağlayan,imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşmasıyla Hindistan'ın Türkiye aracılığıyla Avrupa'ya komşu olacağını da sözlerine ekledi.

Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma

Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanı Anand Sharma da Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden sonra üzerinde mutabakat sağlanan konularda somut adımlar atmak için Ankara'da olduğunu söyledi.

Kamu sektöründeki şirketlere daha fazla teşvik vereceklerini belirten Sharma, iki ülkede karşılıklı yatırımların yapılması için firmaların yüreklendirileceğini bildirdi. 3. ülkelerde ortak yatırımlar için firmalara teşvikler verileceğini de belirten Sharma, iki ülke arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması ve genel ekonomik işbirliği oluşturulmasının ilişkileri geliştireceğini belirtti.

Görüşme sonrasında iki bakan birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.