Hintli firma Adana fabrikasında üretime geçecek

Hindistan merkezli Jain Irrigation Systems şirketi Türkiye'deki ilk üretim tesisini yıl sonunda Adana'da faaliyete geçirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Global çapta 10 binden fazla çalışanı ile sulama teknolojileri alanında dünyanın en büyük şirketleri arasında yer aldığı belirtilen Hindistan merkezli Jain Irrigation Systems şirketinin Türkiye'deki ilk üretim tesisini yıl sonunda Adana'da faaliyete geçireceği belirtildi.

Jain Sulama Sistemleri şirketinin Türkiye Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 1,1 milyar ABD dolarının üzerinde piyasa değeri olan firmanın 110 ülkede faaliyet gösterdiği vurgulandı.

Hintli tarım devi Jain'in yeni üretim tesisini Adana'da yıl sonuna dek faaliyete geçireceği belirtildi. İlk etapta sulama sistemlerinin üretileceği 35 bin metre karelik üretim tesisinin kurulması ile başlayacak yatırımların, önümüzdeki seneler içinde gıda işleme birimleri ile devam edeceği belirtildi.

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde 2009 yılının sonunda faaliyete geçmesi planlanan tesisin 20 milyon dolara mal olacağı ifade edilerek, diğer yatırımlar ile Adana çevresinde 400 kişi için doğrudan iş imkanı yaratılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Şirketin üst düzey yöneticisi (CEO) Anil Jain, bu yatırımın büyümelerinde çok önemli bir rol oynayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki potansiyel bizleri heyecanlandırıyor. Şimdi tüm rakiplerimizin bir adım önüne geçtik. Bu yatırım Jain'in sektörde dünya çapındaki liderliğini pekiştirecek."

Jain, ayrıca TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yetkililerine bu önemli projeyi hayata geçirmekteki desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Jain Sulama Sistemleri şirketinin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güngör ise modern sulama sistemleri ile Türkiye'deki tarım arazilerinin tümünün sulanabileceğini ifade ederek, sistemin ayrıca gübre kullanımı, işçilik ve enerji maliyetlerinde yüzde 50'ye varan tasarruf sağlayacağının altını çizdi.

Modern sulama teknolojilerinin kullanımı ile Türkiye ekonomisine tarım sektöründe yaklaşık 2 milyar ABD doları tutarında tasarrufun söz konusu olacağını anlatan Güngör, şunları kaydetti:

"Bu tasarruf değeri, 19 milyar ABD doları tutarındaki verim artışı ile birleştirdiğimizde, ekonomimize toplamda 21 milyar ABD doları katkı sağlayabiliriz. Memnuniyetle gözlemliyoruz ki son yıllarda verilen devlet destekleri sayesinde çiftçilerimizin basınçlı sulama sistemlerine olan ilgisi artmıştır. Bu gelişmeler teşvikin önemini ortaya koyuyor. Nitekim 2008 yılında toplam 90 bin hektar alanda damla sulama, 100 bin hektar alanda da yağmur sulama sistemleri kurulmuştur."

Alanında dünyanın en büyük ve en deneyimli kuruluşlarından biri olan Jain Sulama Sistemleri ile uzman teknolojileri Türk çiftçisine aktarmayı hedeflediklerini belirten Güngör, en küçüğünden en büyüğüne kadar tüm çiftçilere satış sonrası destek sağlanması da dahil olmak üzere hizmet verdiklerini vurguladı.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz da yüksek katma değere sahip tarım sanayisine yapılan yatırımların Ajans için de özellikle odaklanılan önemli bir alan olduğunun altını çizdi. Korkmaz, Jain'in Türkiye'ye yatırım kararı almasının diğer büyük şirketler için de örnek teşkil edeceğini ifade etti.