Hızlı tren hızında büyümeliyiz ama riskler var

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, "Türkiye'de Dış Ticaret Lojistiği: Maliyet ve Rekabet Unsurları" raporunu açıklarken, "Yüksek hızlı büyüme dönemleri karşımıza yönetilmesi gereken önemli riskler çıkarıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

İSTANBUL - Türkiye'nin 2023 ihracat hedefleri doğrultusunda ekonomik büyümesinin, bir tür 'hızlı tren' özelliğine kavuşturulmasının önem kazandığına vurgu yapan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, ''Tıpkı klasik bir tren ve trenyoluyla yapılan yolculuklarda, yüksek hızların neden olduğu riskler gibi, yüksek hızlı büyüme dönemleri karşımıza yönetilmesi gereken önemli riskler çıkarıyor'' dedi.
 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ''Türkiye'de Dış Ticaret Lojistiği: Maliyet ve Rekabet Unsurları'' başlıklı raporunu dün İstanbul'da düzenlenen bir toplantı ile açıkladı. Türkiye'de ihracat ve ithalatta ürünün fabrikadan çıkıp diğer ülkenin fabrikasına varana kadar oluşan süreçteki tüm masrafların ve işlem sürelerinin araştırılmasını ve rakip ülkelerle bir karşılaştırma yapılmasını amaçlayan raporun tanıtıldığı seminerin açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner yaptı.


Özellikle küresel kriz sonrasında dünya rekabetinin kriz öncesi dönemden çok daha zorlu geçeceğinin  aşikâr olduğunu belirten Boyner,  'Bu süreçte ticaretin basitleştirilmesi ve ihracat hacmindeki artışa cevap verebilecek bir lojistik altyapıya sahip olmamızın önemi de daha fazla ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

Cari açık en önemli risk


Gümrüklerin teknolojik altyapısının mevzuat değişikliğini karşılayacak yapıda olmasının yanı sıra lojistik altyapısının geliştirilmesi, dış ticaret sürecinde maliyetlerin düşmesi ve rekabet gücüne destek verici nitelikte düzenlemelere gidilmesinin, Türk iş aleminin hem AB hem diğer ülkelerle rekabette geri kalmaması açısından önemli olduğunu vurgulayan Boyner, şu değerlendirmelerde bulundu: ''Ülkemizin genç bir nüfus potansiyeli var. Büyük ve dinamik iç pazar yapısı var. Uyum ve rekabet gücü yüksek girişimci zenginliği var. Tüm bu önemli ve ayrıcalıklı özellikleriyle birlikte Türkiye ekonomisinin bu hedef çerçevesinde büyüme açısından bir tür hızlı tren özelliğine kavuşturulması zorunluluğu karşımıza çıkıyor. Tıpkı klasik bir tren ve tren yoluyla yapılan yolculuklarda çıkan yüksek hızların neden olduğu riskler gibi, özellikle de son 2 yıllık dönemde görüldüğü gibi, yüksek hızlı büyüme dönemleri karşımıza yönetilmesi gereken önemli riskler çıkarıyor. Cari açık, bu risklerin en dikkat çekenlerden biri olmaya devam ediyor. Bu yine yönetmemiz gereken bir risk olarak önümüzde duruyor. Ama yapısal problemlerimiz devam ettikçe, cari açıkla ilgili önlemler başarılı olsa bile başka problemlerle yüzleşmemiz, elimizdeki yapının kaçınılmaz bir sonucu olacak"
 

Lojistik kanunu şart


Toplantı sonrası TÜSİAD Dış Ticaret ve Gümrük Birliği Çalışma Grubu tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Dış Ticaret Lojistiği: Maliyet ve Rekabet Unsurları' raporu hakkında DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan TÜSİAD Dış Ticaret ve Gümrük Birliği Çalışma Grubu Başkanı Asım Barlın, bütün bakanlıklara derneklere ve ilgili kurumlara bu raporu mutlaka ileteceklerini belirtti.  Lojistik alanında sağlanacak verimlilik ve maliyetin düşürülmesi ile firmalar rekabet gücünü artıracak.  En öncelikli yapılması gereken bir 'lojistik kanunu'nun çıkarılması" açıklamasını yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir