Hizmet ihracatı sektörünü kurumsallaştırıyoruz

Ekonomi Bakanı Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, hizmet ihracatı sektörünün kurumsallaştırıldığını, birliğin ünvanının ise "Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği" olarak değiştirdiklerini duyurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliğinin unvanının "Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği" olarak değiştirildiğini ifade ederek, böylece hizmet ihracatı sektörünü kurumsallaştırdıklarını bildirdi.  

Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirmek için yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizdi. 

Bu hedefe ulaşmak için politikalarını tahkim ettiklerine değinen Çağlayan, şunları kaydetti: 

"İhracatçı birliğini kurarak hizmet ihracatı sektörümüzü kurumsallaştırıyoruz. Bu çerçevede, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliğinin unvanını Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği olarak değiştirdik. Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği adıyla faaliyet gösterecek birlikte, elektrik ve elektronik sektörlerinin yanı sıra, hizmet ihracatçıları da temsil edilecek." 

Hizmetler sektörünün dış ticaret fazlası veren sektörlerden biri olduğuna dikkati çeken Çağlayan, 2012 sonu itibariyle hizmet ihracatının 43,5 milyar dolar, hizmet ithalatının 20,5 milyar doları olarak gerçekleştiğini ve 23 milyar dolar dış ticaret fazlası verildiğini anımsattı. 

Hizmet ihracatçı birliğinin, 2023 yılında 500 milyar dolar mal, 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefinin en önemli mihenk taşlarından biri olacağını belirten Çağlayan, Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğinin, hizmet sektöründe faaliyet gösteren ihracatçıları da teşkilatlandırmak suretiyle, hizmet ihracatının artırılmasına ve ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunması amacıyla hayata geçirildiğini ifade etti. 

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğinin, sektöre ilişkin gelişmelerin takibi, fuarlara katılım, istatistiki veri temini, sektörel ticaret heyeti, alım heyeti organizasyonları tertip etmek gibi faaliyetlerin yanı sıra, hizmet sektöründe faaliyet gösteren ihracatçıların sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüleceği bir platform da oluşturacağını bildiren Çağlayan, tüm hizmet ihracatçılarının bir çatı altında örgütlendiği ilk kurumsal yapı niteliğinde olan bu birliğin kurulmasıyla, hizmet ihracatçılarının temsili açısından duyulan eksiklik giderildiğine, ayrıca hizmet sektöründe faaliyet gösteren ihracatçıların, kamu ve sivil toplum kuruluşları nezdinde, kurumsal bir yapı içerisinde temsiline imkan sağlandığını kaydetti.   

Bu yılın 9 ayında hizmet ihracatının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 arttığı bilgisini veren Çağlayan, geçen yılın aynı döneminde 17,3 milyar dolar olan hizmet ihracatının bu yıl 18,3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir