İhlas Madencilik, Salihli'de tesis kuruyor

Genel Koordinatör Birlik, Salihli ve yöresinin altını bol olarak bilinen bir saha olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - İhlas Madencilik, Salihli'de cevher zenginleştirme tesisi kuracak.

Salihli'nin Mersindere Köyü mevkisinde 420 hektarı ruhsatlı ve 45 hektarı çalışma alanlı sahada altın, gümüş, krom, kurşun, çinko, titanyum, zirkonyun, magnezyum, kuvars materyalleri işlenecek tesisin kurulacağı alan, basına tanıtıldı. 

İhlas Madencilik A.Ş Genel Koordinatörü Macit Birlik, Salihli ve yöresinin altını bol olarak bilinen bir saha olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: 

"Burada yıllardan beri yeterli çalışmalar yapılmamış. Biz sondaj çalışmaları yaparak 1.577 metrede 1.900 numune bulduk. Bu numunelerin 400'ü üzerinde çalışma yapabildik. 1.500 numune üzerinde ise çalışmalarımız devam ediyor. 420 hektarı ruhsatlı 45 hektarı çalışma alanı olan sahada 111 milyon 540 bin ton rezerve rastlandı. Bu rezervin 21.19 tonu altın, 452.85 tonu gümüş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 644.500 ton titanyum, 24.500 ton zirkonyum, 6.172 bin ton demir, 25.600.000 ton kuvars metalleri söz konusudur. Bu rezervin toplam metal değeri yaklaşık 4.5 milyar dolardır. Böylece yurdumuzda ekonomimize 3 milyar dolar katkı sağlayacağız." 

Bölgede teknoloji geliştirme merkezi laboratuvarı da kuracaklarını aktaran Birlik, Eylül ayında başlayacak laboratuvar yatırımının maliyetinin 2 milyon dolar olduğunu ifade etti. Birlik, İzmir'in Urla ilçeminde kurulacak AR-GE merkezinin bilimsel çalışmalar yanında madencilikte arama ve araştırmaya yönelik projelerin hazırlanacağı bir tesis olacağını dile getirdi. 

"Siyanürle maden üretmiyoruz" 

İhlas Madencilik AŞ Genel Müdürü Yavuz Özgün ise tesisin kurulması için ilk adımı 2007 yılında attıklarını söyledi. Maden aramak amacıyla ilk ruhsatı Hakkari Çukurca bölgesi için aldıklarını, burada krom madenini işlediklerini, bugün 100'e yakın arama ruhsatına sahip olduklarını dile getiren Özgün, "Krom, kurşun, çinko, altın, gümüş, demir, titanyum, zirkonyun, magnezyum ve kuvars materyalleri gibi madenlerin çıkarılmasını sağlıyoruz. Türkiye'de bir ilki gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz ülkemizin ekonomik gelişmesinde önemli rol oynamak ve İhlas Holding'in ülke ekonomisinde katkı veren bir kuruluş haline gelmesini sağlamaktır. 2009 yılında faaliyete geçecek ve 20 milyon dolara mal olacak bu tesis, Türkiye'de en büyük tesis olacak" diye konuştu. 

İhlas Madencilik İcra Kurulu Başkanı Orhan Güçkan ise 2 yıldır üzerinde çalıştıkları bir teknoloji ile Salihli'de üretim yapacaklarını kaydederek, "Biz kesinlikle siyanür ile maden üretimi yapmıyoruz. Sart ve yöresi ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Çünkü 500 yıl önce Sart'ta altın ve gümüş olduğu için dönemin insanları evlerinin çatısında bile altın ve gümüşten kaplıyorlardı" dedi.