İhracatçılar, Moskova'da açılması planlanan Türk Ticaret Merkezi için talep topluyor

Tahran ve New York’taki TTM'lerin faaliyete geçmesinin ardından, Moskova’nın da en kısa zamanda açılması için talep toplanıyor. Moskova’daki TTM İçin ihracatçı birliği başkanları sektörlerindeki firma yetkilileriyle bir araya gelip, talep toplamaya çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - İstanbul Hazır Giyim ve Konfenksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ev sahipliğinde düzenlenen ve Çorap Sanayicileri Derneği (ÇSD) ve Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) üyelerinin katıldığı iftar programında, Moskova’daki Türk Ticaret Merkezi (TTM) hakkında bilgiler verildi.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yaptığı sunumla, 5 ayda hazır giyim ihracatının yüzde 5.2 azaldığını, bunu tersine çevirmek için adımlar atılması gerektiğini söyledi. Zor bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Tanrıverdi, Türkiye’nin yaşadığı sıkıntıların ilk olarak sektörlerinde kendini gösterdiğini kaydetti. AB ile ilişkilerin yumuşamasıyla birlikte ihracatta eski günlere dönüleceğini savunan Tanrıverdi, “502 milyar dolarlık dünya hazır giyim ihracatından 17 milyar dolarlık payla 6’ncı sıradayız. Düşen ihracatımıza TTM’ler çözüm olabilir. İlkini Tahran’da açmıştık, New York’ta açıldı. Şimdi Moskova için çalışmalar sürüyor” dedi.

2 yıllık kira 24 bin dolar

TTM’lerde yer almak isteyenler için yüzde 75 devlet desteği verildiğini hatırlatan Tanrıverdi, buralarda B2B görüşmeler düzenlenerek yer tutanlar için katkı sağlandığını dile getirdi. Sektörün destek olması halinde Moskova’nın da açılacağını vurgulayan Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti: “CSKA Moskava Başkanı’nın AVM’sinin giriş katı TTM olacak. Kriz döneminde yapıldığı için istenilen dolulukları yakalayamamışlar ama belli bir reklam bütçeleri var. Biz tuttuğumuz zaman tüm Rusya’da büyük bir reklam kampanyası başlatacaklar. Eylül ayına yetiştirmeye çalışıyoruz. 8 bin metrekarelik alandaki 80 dükkan bizim sektörümüz için ayrıldı. Bir fuar için 3 günlüğüne 15 bin dolar ödüyorsunuz. Burada 2 yıllık kiranız 24 bin dolar. Şirket kurmanıza da gerek yok. TİM AŞ adı altında faaliyet yapabiliyorsunuz. Bir yıl sonra bu AVM’de ciddi hava paraları konuşulmaya başlanacak.”

Programda konuşan ÇSD Başkanı Ahmet İyikülah da sektörün ihtiyaçlarının konuşulacağı geceye katılanlara teşekkür etti.

TİGSAD Başkanı Osman Alyüz ise 20 gün önce yapılan Genel Kurul ile koltuğu İrfan Özhamaratlı’dan devraldığını hatırlatarak, “Dernekleri kurmak kolay, yaşatmak zor. İrfan Bey’den sonra başkan olmak zor ama onun da katkıları devam edecek. Derneği bugünlere getiren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yıllık peşin ödemeye yüzde 10 indirim

Moskova Türk Ticaret Merkezi'nin sahip olduğu bazı özellikler:

• Mağaza alanı 35 bin metrekare
• 30 bin metrekarelik kapalı depo alanı
• 30 adet yük ve insan asansörü
• Asma kat dahil standart mağaza büyüklüğü 200 metrekare
• Katılım payı bedeli bin dolar. Kira taahhüdü 24 ay.
• Yıllık peşin ödemelerde yüzde 10 indirim