"İhracatta sözler yerine getirildi, şimdi sıra rekorda”

DENİB Başkanı Kocasert, 2017 yılı ihracatında rekor kırılamadığını ancak verilen sözlerin tutulduğunu belirterek, "Şimdi ise sıra rekorda" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek SEVAL ASLANTÜRK

DENİZLİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan şubat ayı ihracat rakamları Denizlili sanayicilerin ortalamanın üzerinde bir performans sergilediğini gözler önüne serdi.

Denizli İhracatçılar Birliği’nde (DENİB) düzenlenen toplantıda konuşma yapan DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “2017 yılı ihracatta atılım yılı ilan edilmişti. Türk ihracatçısı, 2014’ten sonra Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci artışı olan 157 milyar dolarla yılı kapatmıştı. Rekora çok yaklaşıldı ama en azından atılım yılı için verilen sözler yerine getirildi. Şimdi ise sıra rekorda” dedi. Şubat ayı Türkiye ihracatına bakıldığında ise TİM verilerine göre Türkiye’nin ihracat tarihindeki en yüksek Şubat ayı performansını geride bırakıldığını ifade eden Kocasert, “Şubat ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 14,8 artışla 12 milyar 889 milyon dolar oldu. Ocak-Şubat ayı değerlendirildiğinde ise Türkiye ihracatının yüzde 12,8 artışla 25 milyar 346 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. 2017 Şubat ve 2018 Şubat ayları arasında son 12 ayın değerlendirilmesindeyse ilk defa 160 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldı” diye konuştu.

“138 ülkeye ihracat gerçekleştirdik”

Denizli’ye bakıldığında ise, DENİB tarafından kayda alınan ihracatın yüzde 13 oranında bir artışla yaklaşık 200 milyon dolara ulaştığını açıklayan Kocasert, bu oranın Denizli genelinde ise yüzde 24’lük bir artışla 260 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. DENİB Ocak-Şubat ayı performansı değerlendirildiğindeyse, ihracatta yüzde 11.1’lik bir artışla 408 milyon dolara ulaştığını sözlerine ekleyen Kocasert, Ocak ve Şubat aylarında Denizli ihracatçılarının, dünyanın bütün kıtalarında toplam 138 ayrı ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

Türkiye’nin ve özellikle Denizli’nin Avrupa Birliği ihracat artışında yukarı yönlü olumlu ve ortalamanın üzerinde seyrettiğini kaydeden Kocasert, “Denizli’nin 2017 Şubat ayında Avrupa Birliği’ne yaptığı ihracat ortalama yüzde 65 iken, 2018 Şubat ayında bu oranı yüzde 67 olarak gerçekleştirdi. En önemli pazarlarımızdan olan Avrupa Birliği’nde de ihracat artışımız ortalamanın üzerinde” dedi.

DENİB’in bünyesindeki firmalarda sektörel dağılmaya bakıldığında ise her zamanki gibi yüzde 13’lük artışla tekstil ve konfeksiyon sektörünün birinci geldiğini ve 223 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Kocasert, Yüzde 12’lik artışla ikinci sırada kablo sektörünün 61 milyon dolar ihracat ile tekstili takip ettiğini belirtti. Üçüncü sırada demir ve demirdışı metaller sektörünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 44 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Kocasert, bu yıl Şubat ayı tarım ihracatının 2017’nin şubat ayı rakamlarına oranla yüzde 24 artışla 30 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi. Kocasert, maden sektöründe ise ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.6’lık bir artışla 22 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir