İkinci ve üçüncü çeyreklerde ihracatla büyüyeceğiz

Dış ticaret verilerini değerlendiren Çağlayan, "İhracatçılarımızla pazar çeşitliliği yaratarak adeta tekeden süt çıkarırcasına ihracatımızı artırıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ikinci ve üçüncü çeyreklerde Türkiye ekonomisinin ihracatla büyüyeceğini belirterek, "İhracatçılarımızla pazar çeşitliliği yaratarak adeta tekeden süt çıkarırcasına ihracatımızı artırıyoruz" dedi.

TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerini değerlendiren Çağlayan, Temmuz ayı ihracatının yüzde 8,5 artışla 12 milyar 866 milyon dolara ulaştığını, ithalatın ise yüzde 1,5 gerileme ile 20 milyar 755 milyon dolara düştüğünü anımsattı.

7 aylık ihracatın 87,2 milyar dolara ulaştığını ifade eden Çağlayan, ihracatta 2011'in ilk 7 ayına göre yüzde 12,6 oranında artış olduğunu, bu oranın dünyadaki en iyi ihracat artışlarından birini gösterdiğini belirtti.

Çağlayan, 7 aylık dış ticaret verisi açıklanmış yaklaşık 15 ülke bulunduğunu, Türkiye'nin bunların içindeki en yüksek ihracat artış oranına sahip ülke olduğunu, ayrıca bugün itibarıyla şu ana kadarki en yüksek Temmuz ayı ihracat rakamına ulaşıldığını kaydetti.

Dış ticaret açığının 7,9 milyar dolara gerilediğini, bu oranın geçen yıl 9,2 milyar dolar seviyesinde olduğunu anımsatan Çağlayan, dış ticaret açığının, geçen yıla göre yüzde 14,3 azaldığını, son 12 aylık dış ticaret açığının 93,3 milyar dolar ile 2011 Mayıs ayından sonra en düşük seviyeye gerilediğini belirtti.

Paritedeki düşüşün etkisinin son 3 ayda çok ciddi hissedildiğini ifade eden Çağlayan, "Geçen yıl bugünlerde 1,42 civarında olan euro/dolar paritesi bugünlerde 1,24-1,25 civarında. Yüzde 12 civarındaki bu gerileme ihracatımız üzerinde yaklaşık yüzde 5'lik negatif etkiye sahip. Paritedeki düşüş sadece Temmuz ayında 500 milyon dolar civarında, ilk 7 ayda ise 3,6 milyar dolar civarında ihracatı azaltıcı etki gösterdi" şeklinde değerlendirmede bulundu.

[PAGE]

 

 

 

"Tüm bölgelerde ciddi artışlar yakaladık"

AB ekonomisindeki durum, paritedeki gerileme, Orta-Doğu'daki gelişmelere rağmen hedeflerinin 148,5 milyar dolarlık yıl sonu OVP (Orta Vadeli Program) hedefini aşmak olduğunu hatırlatan Bakan Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti:

"Temmuz ayı ihracatında AB'nin payı yüzde 34 civarına geriledi. Alternatif pazarlara odaklanmak, 2011'de olduğu gibi 2012 yılında da ihracatımızı çok olumlu yönde etkiledi. Son 3 yılda pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın ihracatımıza 27 milyar dolar ek desteği olduğu tahmin ediyoruz. 2012'de de bu devam ediyor. İlk 7 ayda AB'ye ihracatımızdaki gerileme yüzde 9 iken, diğer tüm bölgelerde ciddi artışlar yakaladık. Afrika'da yüzde 39, Orta-Doğu ve Asya'da toplam yüzde 41, Amerika'da yüzde 28 ihracat artışımız var.

AB'ye ihracatımızda Temmuz ayında yüzde 22 civarında gerileme var. Buna karşılık, Orta Doğu'ya yüzde 82, Kuzey Amerika'ya yüzde 25, Orta Amerika'ya yüzde 30,Afrika'ya yüzde 9 ihracat artışı yakalamış durumdayız. Avrupa'ya ihracat sadece bizim değil, bütün ülkelerin sorunu. Japonya, ABD ve Çin bu süreçten olumsuz etkileniyor. İhracatının yarısına yakınını Avrupa'ya yapan bir ülke olarak, bu süreçte az önce saydığım ülkelerden daha kötü bir performans göstermiyoruz."

"OVP hedefinin 3,8 milyar dolar altındayız"

Bugün itibarıyla son 12 aylık ihracatın 144,7 milyar dolara yükseldiğini, OVP hedefinin 3,8 milyar dolar altında olduklarını ifade eden Çağlayan, yıl sonunda 148,5 milyar doları yakalayıp geçeceklerini bildirdi. 12 aylık ithalatın 237 milyar 957 milyon dolar olduğunu, Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 62 düzeyinde bulunduğunu belirten Çağlayan, geçen yıl Temmuz ayında bu oranın yüzde 56,3 olduğunu anımsattı. Bu oranın yıl sonu hedefinin üzerinde olduğunu belirten Çağlayan, "Aralık sonunda da yüzde 59,7 olan OVP hedefinin üzerinde olacağımızı ümit ediyorum. Enerji hariç bırakıldığında 12 aylık dış ticaret açığımız 42,3 milyar dolar. 2011 Ocak ayından sonra son 18 ayın en iyi seviyesindeyiz. Bu da son derece memnun edici" dedi.

[PAGE]

 

 

 

Veriler, cari açıkta hedeflerin yakalanacağını gösteriyor

Bütün bu verilerin yıl sonunda cari işlemler açığında hedeflerin yakalanacağını gösterdiğini belirten Çağlayan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Cari açık/GSYİH oranının yüzde 7,7-7,8 civarına inmesini bekliyoruz. Dış ticaretimizdeki iyileşme cari açığın da kapanmaya devam edeceğinin bir göstergesi. Bir taraftan büyürken bir taraftan da cari açığımızı azaltıyoruz. Teşvik sisteminin etkilerinin yıl sonunda daha net görüleceğini düşünüyoruz. 2012 sonu ve 2013 başında yabancı yatırımlarda bir atak bekliyoruz.

Diğer taraftan şunu da gayet açık bir şekilde söyleyebilirim ki; tıpkı ilk çeyrekte olduğu gibi ekonomimiz 2. çeyrekte de 3. çeyrekte de net ihracat yoluyla büyüme gösterecek. Amacımız bunu kalıcı hale getirmek. Bütün çalışmalarımızı orta ve uzun vadede bu eksen üzerinde sürdürüyoruz.

Paritedeki düşüşün etkisi son 3 ayda çok ciddi hissedildi. Bundan sonraki aylarda Avrupa'daki durum iyileşmezse, şimdiye kadar gördüğümüz artış oranlarının daha altında bir ihracat performansı görülebilir. Avrupa'daki talep zayıflığı son noktasına ulaşmış durumda. Her ne kadar proaktif davranmış ve karşı tedbirlerimizi almış olsak da, kalan 5 ayda AB etkisini daha net hissedebiliriz."

Bu konularda ilginizi çekebilir