İlk 500'de Gaziantep'in yıldızı parladı

İSO 500'ün en hızlı kenti, 2006'dan bu yana etkinliğini yüzde 130 artıran Gaziantep oldu. Listenin 198'i İstanbul'dan. Anadolu, 289 firma ile listedeki hakimiyetini koruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN
YURT HABERLERİ

Sanayinin devler ligi ‘İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine Anadolu’dan Gaziantep damgasını vurdu. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO)  her yıl geleneksel olarak açıkladığı listede, 19 firma ile temsil edilen Gaziantep, 2012 sonuçlarına göre bu rakamı 23’e yükseltti. Ancak Gaziantep’in başarısını sadece son senenin sonucu ile değerlendirmek mümkün değil. 2006 yılında 10 firma ile temsil edildiği listede Antep, 2012 sonuçlarına göre bu başarısını yüzde 130 artırdı ve 23 firmaya ulaştı.  Gaziantepli firmaların bir başarısı da sadece sayılarını artırmaları değil sıralamada da yükselmeleri oldu.

Geçtiğimiz yıl Ankara hariç 267 sanayi kuruluşu İSO listesinde yer almıştı. Başkentin 27 firmasıyla birlikte bu rakam 294’ü bulmuştu. 2012’de ise Anadolu 5 firmalık fire verdi. İstanbullu firmalar 2011 yılında 193 firma ile temsil edildikleri listede, 2012 sonuçlarına göre 198’e yükseldiler. Listenin ilk 100’ün de İstanbul aynı ağırlığını korudu. Geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul’dan 49 firma ilk 100’de yer aldı. Ankara geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da listeye 27 firmasının ismini yazdırdı. Listede kamu kuruluşu sayısı geçtiğimiz dönemde olduğu gibi 13 olarak gerçekleşti.

58-002.jpg

 

Gaziantep’in ardından dikkat çeken bir diğer kentte İzmir oldu. 2006 yılında 44 firma ile listede yer alan İzmir, kan kaybederek 2011’de 32 firmaya kadar gerilemişti. Bu yıl toparlanan İzmir sayıyı 34’e yükseltti. İlk 500 listesi içinde Ege böylece ağırlığını artırmış oldu. Bölgenin diğer kentlerinden Denizli’den 10, Manisa’dan 9, Muğla’dan 2, Aydın’dan da 1 firma listede yer aldı. Uşak bir firma ile temsil edilirken, Kütahya’da 2 olan firma sayısı bire düştü.

33 kentin listede adı yok

Listede dikkat çeken önemli bir nokta da Aydın ve Çanakkale’nin listeye ‘merhaba’ demesi oldu. Her iki kentte listede birer firma ile temsil edildi. Böylece Türkiye’nin 17 kenti sadece birer firma ile listede yer almış oldu. 48 kentin adını yazdırdığı listede 33 kentin ise adı yok. 2012’de listeye veda eden kentler ise Malatya ve Yalova oldu. Anadolu sanayisinin, özellikle çok büyük ölçekli firmaların yer aldığı İlk 500’de değil, KOBİ ağırlıklı ‘İkinci 500’ listesinde yer alacağı öngörülüyor.


Şirketler ne diyor?
[PAGE]
Şirketler ne diyor?

Sayınlar Gıda 387. sıradan listeye girdi

Metin Erturhan
Sayınlar Gıda (Gaziantep) Yönetim Kurulu Başkanı

İSO 500 listesine girmemiz bizim için gurur verici bir olay. Ama önemli olan devamlılıktır. Bu listeye 1 yıl girip diğer yıl girmemek iyi bir şey değil.  387’nci sıradan listeye girmeyi başardık. Herkesin bildiği gibi Gaziantep son yıllarda özellikle sanayi de çok büyük atılım gösterdi. İSO 500 listesine bizim girmemiz kadar, geçen yıl 19 olan sayının bu sene 23’e yükselmesi de bizi ayrıca mutlu etmiştir.

Listenin 500 numaralı firması; Kartal Tekstil

Fahrettin Kaplan
Kartal Tekstil (Gaziantep) Yönetim Kurulu Başkanı

500’üncü sıradan listede yer aldık. Bu başarı bizim için mutluluk verici. Biz uzun yıllardır bu başarı için mücadele ediyoruz. Bundan sonra önemli olan bu listede kalıcı olabilmek. Bizim en büyük hedefimiz dünya halı sektörünün lideri olmak. Bunu da başarabilecek gücümüz ve bilgimiz vardır.  

Gülsan ilk 100 içindeki 2. Gaziantep firması

Mustafa Topçuoğlu
Gülsan Holding  (Gaziantep) Yönetim Kurulu Başkanı

Açıklanan listede uzun yıllar sonra ilk kez İSO 500’de ilk yüz içerisine girmeyi başaran Gülsan Sentetik Dokuma AŞ bu kategorideki Gaziantepli ikinci firma unvanını alırken bu yıl ilk kez İSO 500 sıralamasına giren diğer firmamız ise Kaşmir Halı oldu. Bu listeye girmek firma ve marka için yapılan yatırımların yatırımcıya olumlu dönüşü anlamı taşıdığı gibi dünya markası olma yolundaki adımlarında sağlamlığını, firmanın tüketiciye sunduğu ürünlerin hak ettiği değeri ve yeri bulması anlamına geldiği gibi firmaların bulundukları ülkedeki gücü ve varlığın en önemli göstergeleri arasındadır.

Kumtel, verimliliği artırdı, 72 sıra yükseldi

Osman Köseoğlu
Kumtel AŞ (Kayseri) Yönetim Kurulu Üyesi

Firmamız 2011 yılı listesinde 442. sıradaydı. 2012 listesinde 72 sıra yükselerek 370. sıraya yerleştik. 2012 yılında firma bünyemizde yaptığımız en büyük değişiklik, Kayseri'de bulunan üretim tesislerimizde yaptığımız üretim akışı optimizasyon çalışmaları ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmalardır. Bu sayede, üretim kapasitemiz ve üretim verimliliğimiz artmıştır.  Üretim kapasite ve verimliliğimizin artışı ile doğru orantılı artan satış adetlerimiz, 2012 yılındaki cirosal büyümemizin en büyük sebebidir. 2012 yılında artan üretim kapasitemizi en doğru oranlarda ve tüketici odaklı planlayarak hem iç pazarda hem de ihracatta satışa dönüştürmemiz de firmamızın 2012 yılındaki başarılarına katkı sağlamıştır.

İçtaş Elektirik 106’ncı sıradan listeye ‘merhaba’ dedi

Bülend Engin
İçdaş (Çanakkale) Genel Müdürü

2012 yılı İçdaş için hayli verimli ve başarılı geçti. Dünyada çelik sektöründe yaşanan krizlere rağmen İçdaş Çelik, ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Üretimimizi Çanakkale’de sürdürüyoruz. Yüzde 70 kapasite ile çalışmamıza rağmen İSO 500’de bu yıl da 9’uncu sırada olmak Türk sanayisi adına İçdaş’a gurur veriyor. Ancak İçdaş’da 2012 yılında güzel bir gelişme yaşadık. Türkiye’nin gurur duyacağı enerji şirketimiz olan İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım AŞ’yi kurduk. Enerji santrallerimiz de yüzde 70 kapasite ile faaliyet gösteriyor. Buna rağmen sıfırdan gelip İSO 500’de 106’ıncı sırada olmak bir başarı hikayesidir. İSO 500 sıralamasında İçdaş Çelik ile İçdaş Enerji’nin cirolarını topladığımızda (4.921+707= 5.628 bin TL) İÇDAŞ grubu, Tofaş’ı da geçerek Türkiye 6’ncısı oluyor.  Bu hesabı İçdaş’ın Türk ekonomisine yaptığı büyük katkıyı gözler önüne sermek için de ifade etmek gerekiyor.

Beyçelik Gestamp %30’luk bir çıkış yakaladı

Baran Çelik
Beyçelik Gestamp (Bursa) CEO’su

İSO 500’de bu yıl yaşadığımız çıkışın ana sebebi ihracat kaynaklı. Özellikle Avrupa’ya yapılan ihracatta artış oldu. Ana sanayilerin yeni projelerindeki ağırlığımızı artırdık. Ayrıca yine bu dönemde sektör adına önemli yatırımlarda bulunduk. Yapılan sıcak şekillendirme yatırımı gibi özel yatırımlarımız da büyümemize ivme kattı. Beyçelik olarak 275. sıradan 212’ye yükselerek yüzde 30’luk bir çıkış yakaladık. Bu da memnuniyet verici.  Yeni yatırımlarımızın devreye girmesiyle bu yıl firma olarak yüzde 25’lik bir büyüme bekliyoruz. İSO 500 açısından bakacak olursak önümüzdeki yıl da bir aksilik olmazsa çıkışımızın süreceğine inanıyorum.


Yükselişe devam edeceğiz

Mehmet Ali Yörük
Form Sünger (Kayseri) Genel Müdürü

2011 yılında ikinci 500 listesinde 47. sırada yer alan firmamız 2012 listesinde ilk 500 listesinde 468. sırada yer aldı. Sünger üretiminde Türkiye pazarında önemli bir konumda olan firmamız geçen yıl yaptığı 1.5 milyon euroluk yatırımıyla kapasite artışı sağladı. Kapasite artışıyla beraber yeni pazar arayışlarına giren firmamız mobilya sektörünün yanında farklı sektörlere ve ülkelere yönelik çalışmalarını arttırdı. Bu yılda 30 milyon liralık bir yatırımımız gündemde. Yıl sonunda yüzde 15'lik bir büyüme bekliyoruz. Listedeki yükselişimizi önümüzdeki yıllarda da devam ettirmek istiyoruz.     
 
Teksüt, hedef büyüttü

Cevdet Arınık
Teksüt (Balıkesir) Yönetim Kurulu Başkanı

 
Teksüt olarak 2010 yılında İSO 500 sıralamasındaydık. 2011 yılında ise çok az fark ile 2. 500'de yer aldık. Bu yıl yeniden ilk 500'e çıkmanın gururunu yaşıyoruz. Yılsonunda tamamlanmasını planladığımız ek tesis yatırımımızın bitmesi ile satış ve ciromuzu arttırmayı hedefliyoruz. İSO için hedefimiz ise gelecek yıllarda ilk 500'de üst sıralara yükselmek."    
 
Kentler ne diyor?
[PAGE]

Kentler ne diyor?

Adil Konukoğlu
Gaziantep Sanayi Odası Başkanı

Gaziantep’in hızla büyüyüp gelişirken buna paralel olarak Gaziantepli şirketler de büyümesini sürdürüyor. İSO 500 listesinde Gaziantep’in yükselen grafiği de bunu ortaya koyuyor.
Ben tüm firmalarımızı tebrik ediyorum. 2012 yılı raporunda Gaziantepli firmalarımız listede daha üst sıralara çıkarken, 4 yeni firmamız ilk kez girme başarısı gösterdi. Büyük azim ve özveriyle çalışan sanayicilerimizi,  Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında görmek bizim için büyük bir gurur kaynağı oluşturuyor. Gaziantep yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışıyla bölgesinde cazibe merkezi konumunu devam ettiriyor.

Eyüp Bartık
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı

Firmalarımızın gösterdiği bu başarı gurur vericidir. Geçtiğimiz yıl 19 firmamız ilk 500’de yer alırken bu yıl 4 yeni firmamız daha ilk 500’e girmeyi başardı ve başarılı firma sayımız 23’e yükseldi. Firmalarımızla ne kadar gurur duysak yeridir. Elde edilen bu başarı, yeni başarılar için Gaziantep açısından önemli bir motivasyon aracı olacaktır. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda daha fazla şirketle bu listelerde yer almaktır. Bizlere bu gururu yaşatan başarılı firmalarımızı bir kez daha kutluyorum.

Cahit Nakıboğlu
Gaziantep OSB Başkanı

Geçtiğimiz yıl 19 firmamız listede yer alırken, bu yıl ise 23 firmamız yer aldı. Firmalarımızın üretimden satışlarda gösterdikleri bu başarı, ülke ekonomisinin geleceğine yönelik önemli bir sonuçtur. 5. OSB’nin faaliyete geçmesiyle listedeki firma sayısının daha da artacak. OSB’mizde şu anda yaklaşık 100 bin işçi istihdam ediliyor.  5. OSB'nin faaliyete geçmesiyle birlikte bu rakamın 150 bini geçeceğini tahmin ediyoruz.  Doğru yatırım, inovasyon ve kalifiye elemanlarla İSO listesindeki firma sayımız her geçen yıl artacaktır.

İsmail Uğur
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı

 
İstanbul Sanayi Odası’nın listesine giren; Yarış Kabin San. ve Tic. AŞ, Bupiliç Entegre Gıda San. Tic. AŞ ve Teksüt Süt Mamülleri San. ve Tic. AŞ’ yi ve daha önceki dönemde de İSO 500 listesinde bulunup bu başarılarını devam ettiren Banvit, Şeker Piliç, Yörsan Gıda, Turyağ Gıda, Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri, Mar Tüketim Maddeleri’ni tebrik ederim. Gelişen Türkiye’nin büyük şehri Balıkesir’ in önümüzdeki dönemde de başarısını katlayarak büyüteceğine inanıyorum. Balıkesir Sanayi Odası olarak sanayimizi geliştirme ve istikrar adına gerekli çalışmaları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Zeki Kıvanç
Adana Sanayi Odası Başkanı

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da listede Adana’dan 12 firma yer aldı. Sasa Polyester 74., Beyteks Tekstil 130., Temsa Global 171., Elita Gıda 213., Bossa 236., Artenius Turkpet 258., Adana Çimento 284., adının açıklanmasını istemeyen firma 369., Akyem 380., Karteks Tekstil 392., Güney Çelik Hasır 435., Wavin TR Plastik 450. sıradan listede  boy gösterdiler.  Sıralamaya giren firma sayısını yeterli görmüyoruz, bunu artırmak için sanayi odası olarak çalışacağız.

Mustafa Boydak
Kayseri Sanayi Odası Başkanı

Bu sene 13 firmamız bu listelerde yer aldı. HES Kablo yine Kayserimizin gururu oldu. Listeye baktığımız zaman Form Sünger’in ilk 500 sıralamasına ilk defa girdiğini görmekteyiz. Kendilerini kutluyorum. Ben başta HES Hacılar olmak üzere bu listede yer alan tüm üyelerimizi en kalbi duygularımla kutluyor başarılarının devamını diliyorum.
Her zaman söylediğimiz gibi bu listelere girmek önemli ama kar edip ayakta kalabilmek, faaliyetlerini sürdürüyor olabilmek çok daha önemli. Bu listelere giren firma sayısının önümüzde yıllarda daha da artmasını temenni ediyoruz.

Salih Zeki Murzioğlu
Samsun TSO Başkanı

İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nun belirlendiği listede Samsun’dan 4 büyük şirket yer aldı. Açıklanan raporda, Yeşilyurt Demir Çelik 102, Samsun Makine Sanayi 303, Ulusoy Un 365 ve Borsan Grup 495’inci sırada yer aldı. Üreten, istihdam yaratan, ekonomiye katkı sağlayan tüm firmalarımızla ne kadar övünsek azdır. Artık bundan sonra şehirlerin gelişmişlikleri, sıralamaları ihracatlarıyla beraber ölçülecek. Samsunumuzun her şeyiyle gurur duyuyoruz ama ihracatımız istenilen seviyede maalesef değil. Samsun ihracat stratejisi ilgili olarak Odamız koordinasyonunda yetkili kurumlarımızla bir eylem planı hazırlandı. Planda Samsun'un ihracatta hedef olarak koyduğu stratejiler belirlendi. İnşallah belirlediğimiz hedefimize de hep birlikte el ele vererek ulaşacağız.

Bu konularda ilginizi çekebilir