İmalat PMI 3 yılın zirvesinden döndü

Mart ayında 52.3'e yükselerek 13 aydır ilk defa büyümeye işaret eden İSO Türkiye PMI nisanda 51,7'ye geriledi. Türkiye İmalat PMI'ın 3 yılın zirvesinden dönmesine karşın İstanbul İmalat PMI 52,1 ile Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Nisan 2017 raporları açıklandı. Buna göre İSO Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) nisan ayında eşik değer olan 50,0 üzerinde ölçülerek 51,7 olarak kaydedildi. Endeks geçtiğimiz ay 3 yılın zirvesi olan 52,3 seviyesinde ölçülmüştü. 

İmalat sektöründe nisanda yaşanan genel iyileşme yeni iş hacminin daha da yükselmesinden kaynaklandı. Yeni iş hacmindeki artış hızı mart ayına kıyasla hafif azalmakla birlikte son üç yılın üçüncü en yüksek düzeyinde kaydedildi. Yeni ihracat siparişleri ise üst üste dördüncü ay olacak şekilde arttı. 

İstanbul İmalat PMI nisanda 52,1'e yükseldi

Mart ayında 49,7 düzeyinde kaydedilen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da nisan ayında eşik değerin üzerine çıkarak 52,1'e yükseldi. Endeks, Kasım 2014'ten bu yana gözlenen en yüksek seviyede ve uzun dönem ortalaması (Ocak 2006'dan beri) olan 50,5'in üzerinde gerçekleşerek Türkiye'nin en büyük şehrinin imalat sektöründeki faaliyet koşullarında güçlü iyileşme yaşandığına işaret etti.

Nisan ayında PMI'da gerçekleşen yükseliş, beş alt endeksin tamamındaki iyileşmeden kaynaklandı. Üretim Endeksi son 38 ayın en yüksek değerine, Yeni Siparişler ve İstihdam endeksleri de eşik değer 50,0'nin üzerine çıkarak büyümeye işaret etti. Tedarikçilerin ortalama teslimat süresi mart ayına kıyasla hafif çapta arttı. Girdi Stokları Endeksi ise 50,0'nin altında kaldı ama mart ayına kıyasla yükseldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir