İngiltere ve Belçika'ya gidecek

Çağlayan, 21-22 Nisan'da gerçekleştireceği İngiltere ziyaretinde, Türkiye-İngiltere Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi 4. Dönem Toplantısı'na katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yarın İngiltere'ye, 23 Nisan'da da Belçika'ya gidecek.

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çağlayan, 21-22 Nisan tarihlerinde beraberinde bir ticaret heyetiyle birlikte İngiltere'ye resmi bir ziyarette bulunacak.

Bakan Çağlayan, bu ziyareti kapsamında 22 Nisan tarihinde, İngiltere'nin Ticaret ve Yatırımlardan Sorumlu Bakanı Lord Stephen Green ile bir araya gelerek, Türkiye-İngiltere Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesinin (JETCO) 4. Dönem Toplantısını gerçekleştirecek, Londra Borsası CEO'su Alexander Justham ile birlikte Londra Borsası'nın açılışını yapacak ve Londra Borsası'nda işlem gören firmaların temsilcileri ile düzenlenecek toplantıya katılacak.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, aynı gün İngiliz ve Türk iş adamının katılımıyla gerçekleştirilecek olan iş forumuna iştirak edecek, ayrıca İngiltere'de faaliyette bulunan Türk iş adamları ve İngiltere'nin önde gelen firmalarının CEO'larıyla bir araya gelecek.

Çağlayan ve Lord Green'in başkanlık edecekleri JETCO 4. Dönem Toplantısında, iki ülke arasında özel sektörler arasında yatırım ve işbirliğinin kolaylaştırılması, üçüncü ülkelerde birlikte yatırım fırsatları, ayrıca potansiyel teşkil eden enerji, müteahhitlik, finansal hizmetler, savunma, bilim ve teknoloji, eğitim, standardizasyon, gemi inşa, sivil havacılık, küçük ve orta ölçekli işletmeler arası işbirliği gibi çeşitli konular ele alınacak ve bir mutabakat zaptı imzalanacak.
    
Belçika ziyareti

    

Bakan Çağlayan, İngiltere temaslarından sonra 1993 yılından bu yana her sene düzenlenen "European Seafood Exposition"ı (Avrupa Su Ürünleri Fuarı) ziyaret edecek.

Böylece 70 ülkeden 1600 firmanın iştirak ettiği, 23-25 Nisan tarihleri arasında Brüksel/Belçika'da düzenlenen fuara milli katılım, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ve İstanbul İhracatçı Birlikleri organizasyonunda 9. kez gerçekleştirilmiş olacak.

Su ürünleri sektöründe dünyanın en büyük fuarına, Türkiye'de su ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların tamamına yakını milli katılım çatısı altında iştirak ediyor.

İngiltere ve Belçika ile ticaret
  
 

Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından biri olan İngiltere ile 2001 yılının sonunda 4 milyar dolar düzeyinde olan dış ticaret hacmi, 2012 yılı sonunda yaklaşık 3,5 kat artarak 14 milyar dolar (14,3) sınırını aştı.

Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı, 2012 yılında, Avrupa'ya ihracatın genel olarak düştüğü bir dönemde, 2011 yılına kıyasla yüzde 6,7 artışla 8,7 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde İngiltere'den gerçekleştirilen ithalat ise yüzde 3,6 azalışla 5,6 milyar dolar oldu.

Bu yılın ilk iki ayında Türkiye'nin, İngiltere'ye ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 oranında azalarak 1,3 milyar dolar, İngiltere'den Türkiye'nin ithalatı ise yüzde 13 oranında artarak 980 milyon dolara ulaştı.

Açıklamaya göre, 2000 yılından bu yana ticaretteki bu yüksek artış trendi, ikili ticareti 2015 yılında ikiye katlama hedeflerine kolaylıkla ulaşılacağını gösteriyor.

İngiltere, 2002-2013 Şubat döneminde Türkiye'ye yapmış olduğu 6,6 milyar dolar civarındaki yatırımıyla Türkiye'deki en önemli yabancı yatırımcı ülkelerden biri olma özelliğini taşıyor. Türkiye'de halihazırda 2 bin 482 İngiliz firması faaliyet gösteriyor. İngiltere'de özelikle beyaz eşya, gıda ve tekstil sektörüne yoğunlaşan Türk firmalarının da İngiltere piyasasındaki yatırımları 2002-2013 Şubat dönemi itibariyle 367 milyon dolar civarında seyrediyor.

Türkiye-Belçika arasındaki ticaret hacmi ise 2002 yılında 1,8 milyar dolar civarındayken, son 9 yılda yaklaşık 4 katına çıkarak 2011 yılı sonunda 6,5 milyar dolara ulaştı. 2012 yılında ise küresel ekonomik krizin de etkisiyle bir miktar azalan ikili ticaret hacmi 6 milyar dolar civarında gerçekleşti.

Türkiye'nin Belçika'ya ihracatı, 2012 yılında 2,3 milyar dolar olurken, Türkiye'nin Belçika'dan ithalatı 3,7 milyar dolar oldu. Belçika 2012 yılında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı 17'nci, en fazla ithalat yaptığı 15'inci ülke konumunda yer aldı. 2013 yılı ilk 2 aylık verilere göre, Türkiye'nin Belçika'ya ihracatı yüzde 3,4 artarak 418 milyon dolar, Belçika'dan ithalatı ise yüzde 7,2 artışla 608 milyon dolar olarak gerçekleşti.