”İnsanlar erozyonu artırıyor”

Bayraktar, tarım alanlarının yüzde 59'unda, meraların yüzde 64'ünde, orman arazilerinin yüzde 54'ünde erozyon olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, insanların doğanın karşılamayacağı oranda erozyonu arttırdığını söyledi.

Bayraktar, "Erozyonla Mücadele Haftası" nedeniyle yaptığı açıklamada, erozyonun en önemli çevre sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, erozyonun toprak kaybının en büyük etkeni ve çok önemli bir ekolojik sorun olduğunu söyledi. Türkiye topraklarının yaklaşık yüzde 90'ında erozyonun görüldüğünü belirten Bayraktar, toprak kaybının yoğun olarak yaşandığı alanların başında tarım alanlarının geldiğini söyledi. Bayraktar, tarım alanlarının yüzde 59'unda, meraların yüzde 64'ünde, orman arazilerinin yüzde 54'ünde erozyon olduğunu belirtti.

Bayraktar, dünyada erozyon sebebiyle çölleşme tehlikesi olan 110 ülke bulunduğunu ifade ederek, Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan hesaplamalara göre, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerektiğini kaydetti. Erozyon sonucunda toprağın verimli üst tabakasının yok olduğunu, faydalı toprak katmanını kaybeden arazilerde çölleşmenin başladığını belirten Bayraktar, her yıl erozyonla kaybedilen 500 milyon tona yakın verimli toprakla birlikte büyük miktarlarda bitki besin maddesinin de yitirildiğini söyledi.

"Türkiye'de taşınan toprak çok fazla"

Bayraktar, erozyonun etkisi sebebiyle kaybedilen verimli toprakların tarımsal üretim kapasitesinin düşmesine sebep olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Erozyon nedeniyle kaybedilen toprak, her yıl yaklaşık 50 milyar metreküp yağışın depolanamıyor olması anlamına gelmektedir. Üst toprak kaybedildiğinde azalan verimi telafi etmek için daha fazla sulama yapmak gerekmekte, bu sebeplerden dolayı üretim maliyetleri artmaktadır. Erozyon sonucunda barajlarda biriken toprak kullanılabilir baraj rezervuar hacminde önemli kayıplara neden olmakta, barajların ekonomik ömrünü kısaltmaktadır. Yapılan çalışmalar Türkiye'de akarsularla birlikte alandan taşınan toprağın ABD'den 6, Avrupa'dan 17 ve Afrika'dan 22 kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Erozyon açlık, yoksulluk ve göç başta olmak üzere ekonomik, toplumsal ve kültürel birçok problemi de beraberinde getirmektedir. Bu bakımdan erozyonla mücadele konusu, tüm boyutlarıyla ele alınmalı, herkes bu mücadeleye sahip çıkmalı ve üzerine düşeni yapmalıdır."