İnternette yeni trend hizmet sektörü oldu, site sayısında hızlı artış var

Temizlik sektörüyle başlayan trend, boya yapacak ustaya tamirciye sıçradı. İnternette yeni trend hizmet sektörü oldu. Site sayıları gün geçtikçe artıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Temizlikten, tamire birçok alanda online’a taşınan hizmet sektörü, gün geçtikçe büyüyor. Öncelikle temizlik sektörünün internetten müşteri aramasıyla başlayan süreçte şimdi boya yapacak ustadan tamirciye kadar birçok hizmet online olarak alınabiliyor. Sitelerin üyeleri de kullanıcı da giderek artıyor. Siteler çoğunlukla bir pazar yeri olarak çalışıyor. Hizmet verenler sitelere üye oluyor. Sonrasında iş talep eden kullanıcıları bekliyor. Böylece iş hem ucuza hem de referanslı ustalara yaptırmış oluyor.

Armut.com, temizlik ile işe başlayanlardan. Hizmet alanını genişleterek birçok ustaya kapılarını açtı. 130 bin hizmet veren kayıtlı kullanıcısı var. 2015'te 400 bin iş talebi alan site, 2016 yılı bitmeden 800 binin üzerine çıktı. 11.2 milyon TL’lik yatırım ile 2016'da en yüksek internet yatırımının sahibi oldu. 8 milyonluk trafiğiyle şu anda kendi sektöründe dünyadaki ilk 5 oyuncu arasında. 8 ülkeye açılarak yurt dışında büyüyecek.

Temizlikyolda. com ise geçen yıl 5 milyon TL değerlemeli 2. tur yatırımına imza attı.Yatırımcılar arasında Nevzat Aydın, Sina Afra ve BIC Angels melek yatırımcılar yer alıyor. Koray Kibar ve Hakan Kibar tarafından kurulan girişim şu anda Türkiye’de 12 ilde ve KKTC’de hizmet veriyor. Platforma üye 500‘den fazla iş yerine toplamda 35 binden fazla sipariş iletildi. Ayrıca site 20 bin kullanıcıya ulaştı. 3,5 milyon TL sipariş hacmi gerçekleştirdi.

Mutlubiev.com evlere ve iş yerlerine temizlik hizmeti sunan online platform, 5 milyon 410 bin TL değerlemeye ulaşarak 410 bin TL’lik ikinci yatırımını aldı. 1 yılda dokuz kat büyüdü. 100’e yakın bireysel temizlik profesyoneli ve 15’ten fazla da temizlik firması yer alıyor. Networkdry.com ise 2015'te 1 milyon dolar değerleme üzerinden 135 bin TL yatırım aldı. 100 üye işyerine ulaşan girişim, 6 ayda 41 bin parça kıyafetin kuru temizlemesini yaptı.

Otomobil tamiri işine yeni soluk getiren Mobil Oto Servis’in değerlemesi 10 milyon TL’yi aştı. Araç sahiplerinin ‘pizza siparişi verir gibi’ evlerinde ya da ofislerinde bekleyen arabaları için sertifikalı ustalardan bakım hizmeti sunuyor.

“Hizmette devrim başladı”

Armut.com Kurucu Ortağı Başak Değim, bu sürecin öncelikle ürün satışı ile başladı ancak zaman içerisinde, insanların ihtiyaçlarına yönelik internetten sunulan çözümler noktasına taşındığını vurguladı. Değim, “Nasıl farklı kategorilerde internetin adım adım kullanımı norm haline geldiyse, hizmet sektöründe de bu devrimin başladığını elimizdeki veriler. Bir 5 yıl önce ilk başladığımızda 30 siteden azdı şimdi yüzlerce ayrı site var. Ancak hizmet sektörünün yüzde 5’i online’da hala potansiyel var” diye konuştu.

Boya badanacı da var

► Evdekibakicim.com: Çocuk bakıcısı arayanların adresi olmak istiyor, 675 bin TL yatırım aldı.

► Ceptetamir: Cep telefonunu kapıya kadar gelip tamir ediyor.

► mobilotoservis.com: Arabanızı istediğiniz yere gelerek tamir ediyor.

► ustambenim.net: Marangoz gibi birçok ihtiyaç bu sitede...

► benimboyacim.com: Boya banada gibi işlerle usta arayanların adresi...

Bu konularda ilginizi çekebilir