İş dünyası büyüme rakamlarını nasıl yorumladı

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "Ekonomiyi soğuturken dondurmayalım" derken, İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, "Büyümenin yavaşlamasının sorumlusu iç taleptir" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, büyüme rakamlarının beklentinin altında gerçekleşmesine ilişkin, "Ekonomiyi soğuturken dondurmayalım" yorumunu yaptı.

İhracatçı birlikleri büyüme rakamlarını değerlendirdi.

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, büyüme rakamlarının beklentinin altında gerçekleşmesine ekonomiyi soğutma çabaları ve dış piyasalardaki sorunlardan kaynaklandığını belirterek, rakamın beklentinin altında gerçekleşmesinin olumsuz olduğunu, ancak eksili rakamlarda gerçekleşmesinin de iyi olduğunu söyledi.

Gülle," Öte yandan ekonomiyi soğutalım derken dondurmamaya dikkat etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Gülle, şöyle devam etti:
"Bu dönemde enerji sektörünün büyümesi diğer sektörlere nazaran daha yüksekti. Bu da çok doğal, bugüne kadar yapılan enerji yatırımlarının hayata geçtiği bir döneme denk geldiği için bu sektörde rakamlar daha iyi. Ancak tabii bu durum enerji sektörü için olumlu bir gelişme midir tartışılır. Zira diğer sektörler büyümezken enerji yatırımlarının artması bir arz fazlası oluşturabilir. Bu da önümüzdeki günlerde sektörde rekabetin artacağını gösteriyor."

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, ekonomin 11 çeyrektir aralıksız olarak büyüdüğünü kaydetti.

Yapılan açıklamaya göre, Gençoğlu şu açıklamada bulundu:
"2. Çeyrekte yakalanan yüzde 2,9'luk büyümenin 5,6 puanının ihracattan gelmesi bizi çok sevindirdi. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir bir büyüme içinde. İtalya, İspanya, İngiltere ekonomisi küçülürken biz istikrarlı ve emin adımlarla büyümeye devam ediyoruz. Sanayi üretimindeki 3,4'lük artışın da büyük oranda ihracata dayalı olduğunu görüyoruz. Bu rakamlar bizi daha çok ihracat gerçekleştirmeye ve 2023 ihracat hedefine ulaşmak için daha fazla çalışmaya teşvik ediyor"

"MB destek vermeli"

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz ise yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:
"2,9 düzeyindeki büyümen beklentilerin altında kaldı. Analistlerin beklentisi büyümenin yüzde 3,3 olması yönündeydi. Büyüme rakamlarının beklentilerin altında seyretmesi yılın bütünüyle ilgili büyüme rakamlarını da etkileyecektir. Sanayi rakamlarının temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 oranında artması dikkat çekici. Avrupa'daki krize rağmen sanayideki büyüme oranının yüksek olması sevindiricidir. Sanayi üretimindeki artış, büyümeyi tetikleyecektir. Merkez Bankası bunu görmeli ve destekleyici olmalıdır."
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller ihracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki ise konuya ilişkin şu yorumlarda bulundu:
"İkinci çeyrekteki yüzde 2,9'luk büyüme sonrası Orta Vadeli Program'da ön görülen yüzde 4'lük büyüme hedefini yakalamanın zorlaştırdığını düşünüyorum. Bildiğiniz üzere birinci çeyrekte açıklanan yüzde 3,3'lük bir büyüme rakamı vardı. 3. çeyrekte de büyüme hızındaki yavaşlamanın devam edeceğini ve 2012 yılı içinde yüzde 3'lük bir büyümenin yakalanabileceğini düşünüyorum. Fakat bu büyümenin bileşenleri önemli. Yavaşlayan büyümenin ana sorumlusunun daralan iç talep (-yüzde 2 düzeyinde) olduğu görülüyor. Ancak, Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'ın dikkat çektiği gibi ihracatın büyümeye etkisi ise yüzde 5,6 artırıcı yönde, bu çeyrekte ihracatın büyümeyi sırtladığı görülüyor. Fakat ihracatta da daralan global taleple birlikte bir yavaşlama var. Bu da yıl sonu büyüme rakamını negatif etkileyebilir."

Enerji sorununa da değinen Öztiryaki, "Enerji konusu ülkemizin en önemli sorunudur. Büyümemize ve gelişmemize paralel olarak enerji sektöründeki büyümeyi gayet normal karşılıyorum" dedi.