İş gücü için 7 yeni eylem planı
Onuncu Kalkınma Planı'nın İş Gücü Piyasası Programı açıklandı. Programda 7 eylem planı yer alıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı öncelikli dönüşüm programları eylem planlarını açıkladı.
İş Gücü Piyasası Programı olarak adlandırılan pakette 7 eylem planı yer alıyor.
Yapılan açıklamaya göre, 2014-2018 Onuncu Kalkınma Planı kapsamındaki eylem planları şöyle:
- İş gücü Piyasasının Etkinleştirilmesi Programı Eylem Planı:
Son yıllarda iş gücü piyasasını etkinleştirmeye yönelik alınan tedbirler neticesinde önemli ilerlemeler kaydedilmiş olmakla birlikte, işsizler ile açık işlerin etkin bir biçimde eşleştirilmesi, kadınların iş gücüne ve istihdama katılımının artırılması, kıdem tazminatı, alt işverenlik gibi uygulamalarda yaşanan sorunların çözülmesi, esnek çalışma biçimlerinin etkin bir biçimde uygulanması ile sosyal yardım istihdam bağlantısının güçlendirilmesi ihtiyacı önemini korumaktadır.
Hedef kitlesi işsizler, iş gücü piyasası dışındaki kadınlar, kayıt dışı çalışanlar ve işverenler olan bu programla iş gücü piyasasının daha etkin hale getirilerek, rekabetçi bir ekonominin gerektirdiği nitelikli ve insana yaraşır istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması ve iş gücü verimliliğinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
Programın Hedefleri
*Kadınların iş gücüne katılım ve istihdam oranlarının Plan dönemi sonunda sırasıyla yüzde 34,9 ve yüzde 31’e yükseltilmesi
*Esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması
*Sosyal yardım istihdam bağlantısının güçlendirilmesi
*İstihdam teşviklerinin etkinliğinin artırılması"
- Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı Eylem Planı
Programın Amacı ve Kapsamı
Günümüzde iş dünyasında yaşanan hızlı değişim, bireylerin mesleki beceriler kadar temel becerilere sahip olmalarını da gerekli kılmaktadır. Bu beceriler, bireylerin daha uzun süreyle çalışma hayatında kalmalarına, iş yaşamında verimliliklerinin artmasına ve değişen iş ve yaşam koşullarına daha hızlı uyum sağlamalarına imkân vermektedir. Bu çerçevede bireylerin, mesleki becerilerin yanında iş yaşamının gerektirdiği temel becerilere sahip olması, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından önem arz etmektedir.
Bu programla bireylerin, çalışma hayatının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojileri, yabancı dil, finansal okuryazarlık, problem çözme, eleştirel düşünme, iletişim, liderlik, kariyer planlama ve iş arama gibi temel beceriler ile sanatsal ve sportif becerilere sahip olması amaçlanmaktadır.
Programın Hedefleri
*Eğitim kademelerinde temel becerilerin ağırlığının artırılması
*Temel becerileri kazandıran hayat boyu öğrenme programlarının geliştirilmesi
*İş gücü piyasası ile eğitim sistemi arasındaki bağın güçlendirilmesi
*İstihdamda ve eğitimde olmayan gençlerin sayısının azaltılması
- Nitelikli İnsan Gücü için Çekim Merkezi Programı Eylem Planı
Programın Amacı ve Kapsamı
Ülkeler sahip olduğu nitelikli insan gücünün yanı sıra uluslararası alanda temayüz etmiş nitelikli insan gücünden de istifade ederek kalkınma süreçlerini daha da rekabetçi bir yapıya kavuşturabilmektedir. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye yüksek nitelikli beyin göçünden yeterince faydalanamamaktadır.
Bu programla, küresel düzeyde bilgiye dayalı rekabet gücünün artırılmasına yönelik olarak başta yurtdışındaki vatandaşlarımız olmak üzere yerli ve yabancı nitelikli insan gücü için üniversite, sanayi, kamu ve araştırma merkezleri arasındaki işbirliğini geliştirip uygun ortam ve koşullar sağlanarak ülkemizin cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Programın hedef kitlesi başta yurtdışında yaşayan, Türkiye’ye ivme kazandırabilecek vatandaşlarımız olmak üzere ülkemizi ihtiyaç duyulan alanlarda ileriye taşıyabilecek yüksek nitelikli uluslararası insan gücüdür.
Program Hedefleri
*Başta vatandaşlarımız olmak üzere yurt dışından ülkemize gelen nitelikli insan gücünün artırılması
*Eğitim ve araştırma kurumlarında sözleşmeli çalışan yabancı araştırmacı sayısının artırılması
- Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı Eylem Planı
Programın Amacı ve Kapsamı
Sağlık, herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması ve bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur. Sağlıklı yaşam için tedavi edici, sakatlığı ve salgın hastalıkları önleyici sağlık hizmetlerinin yanında bulaşıcı olmayan hastalıklarla ve bu hastalıkların temel risk faktörleriyle mücadele hayati önemi haizdir.
Bulaşıcı olmayan hastalıklar (BOH) günümüzde dünyadaki en yaygın hastalık grubu içerisinde ilk sıralarda yer almakta olup, küresel düzeyde oluşturduğu yük her geçen gün büyümekte ve kalkınmanın önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır. 2008 yılında gerçekleşen ölümlerin yüzde 63’ü BOH kaynaklı olup 36 milyon ölüme tekabül etmektedir. BOH kaynaklı ölümlerin önümüzdeki 10 yılda yüzde 17 artacağı tahmin edilmektedir. BOH’nin altında yaygın, önlenebilir risk faktörleri yatmaktadır. Bu faktörler tütün kullanımı, hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve alkolün zararlı kullanımıdır.
Bu kapsamda, sağlıklı ve kaliteli yaşamın bireylerin refah ve mutluluğunu artırmada temel bir unsur olduğu göz önünde bulundurularak ‘‘Sağlıklı Yaşam ve Hareketlilik Programı’’ oluşturulmuştur. Program ile sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, gıda güvenilirliğinin ve ruh sağlığının geliştirilmesi, tütün kullanımı, alkol ve madde bağımlılığıyla mücadele hususlarının değerlendirilmesi, irdelenmesi ve bu konularda çözüm ve stratejilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Program Hedefleri
* 5 yaş altı çocuklarda bodurluk oranının %7,8’e düşürülmesi
* 19 yaş ve üzeri obez nüfus oranının %25’e düşürülmesi
* Fiziksel olarak yeterince aktif olmayan 12 yaş ve üzeri bireylerin oranının %64,8’e düşürülmesi
* Erişkinler (15 yaş ve üstü) arasında her gün tütün kullanma oranının erkeklerde %28,7’ye kadınlarda ise %9,9’a düşürülmesi
* Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklı ölüm oranının azaltılması
- Yerelde Kurumsal Kapasitenin Güçlendirilmesi Programı Eylem Planı
Programın Amacı ve Kapsamı
Yerel düzeydeki teknik ve beşeri kapasite eksikliği, yerel hizmetlerin kalite ve verimliliğini olumsuz etkilemektedir. Son düzenlemelerle yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarının genişlemesi ve özellikle büyükşehir belediyesi sayısının artması ve görev alanlarının kırsal alanları da içerecek şekilde genişlemesi, başta yeni kurulan büyükşehir belediyelerinde olmak üzere yerel kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ihtiyacını artırmaktadır. Yerel ve bölgesel politikaların belirlenmesinde kamu, özel sektör ve STK’ların ortak fikir ve çözüm üretmelerinin amaçlandığı yönetişim mekanizmalarının ağırlığı giderek artmaktadır. Ancak teknik, idari ve mali kısıtlar nedeniyle bir yandan yerel kurumların söz konusu yapılara ilgisi ve katılım düzeyleri yetersiz kalmakta, diğer yandan yerel sorun ve önceliklerin merkezi kurumların politikalarına yansıtılması güçleşmektedir.
Programın amacı, önceliklerin isabetli belirlenmesi, uygulamada kalitenin ve kaynak kullanımında verimliliğin artırılması ve kalkınma çabalarının güçlendirilmesi için yerel düzeyde kurumsal kapasitenin, katılımcılığın ve yönetişimin geliştirilmesidir. Programın hedef kitlesi merkezi idarelerin taşra teşkilatları, büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere mahalli idareler, üniversiteler, meslek kuruluşları ve STK’lardır.
Programın Hedefi
* Yerel hizmet sunumunda verimliliğin artırılması
* Hedef grubundaki idare ve kuruluşların insan kaynakları yönetimi strateji ve uygulamalarının güçlendirilmesi
* Hedef grubundaki idare ve kuruluşların proje yönetimi kapasitelerinin artırılması
* Yerel düzeyde politika oluşturma ve uygulama süreçlerine meslek örgütleri de dâhil olmak üzere STK’ların ve üniversitelerin katkısının artırılması
- Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Geliştiren Kentsel Dönüşüm Programı Eylem Planı
Programın Amacı ve Kapsamı
Türkiye nüfusunun yüzde 86,7’si kentlerde yaşamaktadır. Hızlı şehirleşme ve imarsız yapılaşma şehirlerde ekonomik ve sosyal problemlere sebep olmakta, yaşam kalitesini düşürmektedir. Altyapı, çevre ve güvenlik gibi alanlara ilişkin problemler iş gücü ve üretim maliyetlerini artırarak şehirlerimizin rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir.
Programın amacı, şehirlerimizin ekonomik, sosyal ve fiziki dezavantajlarını azaltarak rekabet gücünü ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bu doğrultuda yapılacak harcama ve yatırımlar, makroekonomik dengeler ve kamu finansmanıyla uyumlu şekilde planlanarak hayata geçirilecektir.
Program kapsamında, kentsel dönüşümün yerli ve yenilikçi üretimi destekleyecek şekilde uygulanması, afet riskinin bertaraf edilmesi, şehirlerimizin marka değerlerine katkı sağlayarak iş ve yaşam koşulları açısından cazibesinin artırılması, uluslararası rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen öncü projelerin hayata geçirilmesi, sosyal uyumun güçlendirilmesini destekleyen yaklaşımların benimsenmesi, kentsel çöküntü sürecine girmiş veya bu riski barındıran şehir merkezlerinin dönüşümle canlandırılması ve sağlıklı ve nitelikli konut sahipliğinin artırılması öngörülmektedir.
Programın Hedefi
* Alana göre farklılaşan yeni kentsel dönüşüm modellerinin geliştirilmesi
* Kentsel dönüşümün doğurduğu değer artışlarından kamuya kaynak sağlanması
* İnşaat sektöründe yeni ürün ve çözümlerin geliştirilmesi
* Konut üretiminde orta ve alt gelir gruplarına odaklanan modellerin geliştirilmesi
* Planlamada ve proje uygulamasında sosyal boyutun güçlendirilmesi
* Büyükşehirlerde sosyal uyumun kolaylaştırılması
- Kalkınma için Uluslararası İşbirliği Altyapısının Geliştirilmesi Programı Eylem Planı
Programın Amacı ve Kapsamı
Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma perspektifi uluslararası işbirliği boyutuyla birlikte değerlendirilmek durumundadır. Bu kapsamda kalkınma işbirliği, Türkiye’nin kalkınma alanında sahip olduğu bilgi, tecrübe ve imkânların paydaş ülkelerin hizmetine sunulmasıdır.
Programın amacı, kalkınma işbirliği politikasının stratejik bir çerçeveye kavuşturulması, kalkınma işbirliğine yönelik mali, beşeri ve kurumsal kapasite ile hukuki altyapının güçlendirilmesi, kalkınma işbirliği imkânlarının Türkiye ve paydaş ülkelerin toplumsal refahının yükseltilmesine yönelik kullanılması, uluslararası işbirliğine dönük farkındalığın artırılması ve Türkiye ile paydaş ülkeler arasında kültürel işbirliğinin güçlendirilmesidir.
Programın Hedefi
* Türkiye’nin uluslararası işbirliği altyapısının hukuki ve stratejik çerçevesinin geliştirilmesi
* Kamu kurumlarında, özel sektör ve STK’larda uluslararası işbirliği alanında kurumsal ve beşeri kapasitenin geliştirilmesi
* Ulusal ve uluslararası kamuoyunun farkındalığının artırılması
* Türkiye’nin uluslararası kalkınma işbirliği kuruluşları için bölgesel merkez haline gelmesi