İşsizlik fonu portföyünde tahvil ağırlığı yüzde 90’ı geçti

İşsizlik Sigortası Fonunda Eylül ayında toplam birikim 124 milyar 825 milyon TL’ye ulaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

İşsizlik Sigortası Fonunda son dönemde enflasyonun yükselmesiyle getiriler ile enflasyon arasındaki makas açılırken, fon portföyündeki tahvil ağırlığı da giderek artıyor. Eylül ayı verilerine göre fonun yatırımları içinde tahvillerin ağırlığı yüzde 90’ı geçti.

Tahvil ağırlığı, önceki dönemlerde de yüzde 85-89 arasında seyrediyordu. Dönem dönem tahvillerin ağırlığı yüzde 90’ları buluyor. Eylül ayı sonunda fon varlığının nemalandırılmasına yönelik yatırımlarda, tahvillerin ağırlığı yüzde 90,37, mevduatın ağırlığı ise yüzde 9,63 olarak gerçekleşti.

İşsizlik Sigortası Fonunda Eylül ayında toplam birikim 124 milyar 825 milyon TL’ye ulaştı. Bir önceki aya göre toplam varlık 500 milyon TL arttı. Daha önceki aylarda aylık bazda artış 900 milyon TL ile 1 milyar TL arasında gerçekleşiyordu. 

Eylül ayı itibariyle fonun toplam geliri 2 milyar 724 milyon TL, gideri ise 2 milyar 224 milyon TL oldu. En önemli gider kalemi 1 milyar 161 milyon TL ile teşvik ve prim ödemelerinden oluştu. Yılın ilk 9 ayı sonunda teşvik ve destek kaleminden ödenen tutar 7 milyar 103 milyon TL’ye ulaştı. Bu kalemde, çeşitli aktif işgücü programlarındaki kişilerin günlük ödemeleri ile programların uygulama giderleri bulunuyor. Fonun Ocak-Eylül döneminde faiz geliri 9 milyar 653 milyon TL oldu.

İşsizlik Sigortası Fonunun yasa gereği değerlendirildiği en önemli kalem devlet tahvillerinden oluşuyor. Yİ-ÜFE oranı ile karşılaştırılan Fonun getirisi enflasyonun düşük seyrettiği dönemde hemen hemen Yİ-ÜFE ile uyumlu seyrederken, son 2 yıldır ÜFE oranının hızlı artışı, fon getirilerinin de bunun çok altında kalmasına yol açtı.

İŞKUR verilerine göre 2018 Ocak-Eylül döneminde fon getirisi 7,35 olurken, aynı dönemde Yİ-ÜFE yüzde 38,9 oranında yükseldi. Eylül ayı sonu itibariyle 12 aylık getiri yüzde 9,78 seviyesinde oluşurken, Yİ-ÜFE ise yüzde 46,15 düzeyinde oluştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir