İşsizlik Fonu Yönetimi Türkiye Varlık Fonuna yatırım yapabilir

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu,işsizlik Sigortası Fonunun, halen kuruluş çalışmaları devam eden Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasının şimdilik düşünülmediğini belirtti ancak açık kapı bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İşsizlik Sigortası Fonunun, halen kuruluş çalışmaları devam eden Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasının şimdilik düşünülmediğini belirtti ancak açık kapı bıraktı.

Yüksek Hızlı Trende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müezzinoğlu, “şu anda bir plan yok” dedi. Müezzinoğlu, “Şu anda öyle bir plan yok. Ancak, İşsizlik Fonuna yönelik daha iyi değerlendirilmesi için her zaman gündemimizde olur. Bu paranın daha iyi değerlendirilmesi ile ilgili Yönetim Kurulu (Fon Yönetim Kurulu) değerlendirmelerini yapabilir. Onu Yönetim Kurulu, daha iyi (hangi yatırımlarda) nemalandıracağını tartışır ve karar verir.” dedi.

Memurun iş güvencesi ve performans uygulaması

Mehmet Müezzinoğlu, memurları performans uygulamasına tabi tutulmasına yönelik Anayasa Mahkemesinin iptalini de eleştirirken, buna karşılık 2017 içinde tartışmaya açılacak Kamu Personel Reformu içinde bir düzenleme yapmak istediklerini belirtti.

Müezzinoğlu, memurların iş güvencesinin tek başına değil, performans değerlendirmesi sistemiyle birlikte gündeme gelebileceğini, personel reformu içinde bu yönde bir değerlendirmenin gündemde olduğunu kaydetti.

Emeklilerin ücretlerinin yaklaştırılması zor

Mehmet Müezzinoğlu, memur, işçi ve esnaf emeklilerin farklı statülerinin devam ettiği ve farklı ücretler aldığının hatırlatılması üzerine, bu konuda bir denklik sağlamanın çok zor olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesinin memur ile işçiyi sosyal güvenlik ya da emeklilik olarak aynı statüde değerlendirilemeyeceği yönünde karar aldığını hatırlatan Müezzinoğlu, bu nedenle düzenlemelerin de zorlaştığını anlattı.

Türkiye’nin genel olarak emeklilik sisteminde zorluklar bulunduğunu belirten Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gelişmiş ülkelerin tamamında 65 yaştan önce emeklilik olmadığını, Türkiye’de halen ortalama emekli yaşının 52 olduğunu, OECD’de ise bunun 72 yaş olduğunu kaydetti. OECD ortalamasında, emeklilere ödenen maaş yılının 17, Türkiye’nin ise 27 olduğunu belirten Müezzinoğlu, emekli maaşlarındaki düşüklüğün ana nedeninin bu göstergeler olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, “Biz de 17-20 yıl emekli maaşı ödeyelim ama güzel bir ödeme yapalım. O zaman intibakları konuşabiliriz. Yükü büyüttmek millete ilave külfettir. Bükçe açığı demektir. Yatırımlardan vaçgeçmek demektir. Bu da Türkiye’nin hedeflerinden vazgeçmek demektir. Amacımız gençlerimizin hak ve hukukunu korumak da zorundayız” dedi.