”İşsizlik hemen çözülecek bir sorun değil”

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, işsizliğin bir "mesleksizlik problemi" olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DİYARBAKIR - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, işsizlik oranındaki artış ile ilgili olarak, "işsizlik ne bugünün sorunu ne de hemen çözülecek bir sorundur. Ama bizim çözecek planımız var" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır'a gelen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyaretinde gazetecilerin işsizlik oranındaki artışı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, işsizliğin Türkiye'nin yapısal sorunlarından bir tanesi olduğunu ve özünde işsizliğin bir "mesleksizlik problemi" olduğunu söyledi.

Türkiye'de neredeyse yılda 700 bin kişinin çalışma çağına girdiğini, işsizlerin yüzde 60'ının lise altı eğitime sahip olduğunu kaydeden Şimşek, lise altı eğitimle dünya ile rekabet etmek veya mevcut küresel şartlarda iş bulmanın çok zor olduğunu bildirdi.

Eğitime daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu dönemde yeni iş imkanları daha az yaratıldığı için işsizlik oranında hızlı artış var. İşsizlik oranındaki artışı doğru yorumlamak lazım. Mevcutların işini kaybetmekten çok iş piyasasına girenlerin iş bulamamalarının getirdiği bir sonuç. Yeni iş piyasasına girenlere geçtiğimiz yıllarda büyük ölçüde iş bulduk. Ondan dolayı işsizlik oranı aşağı yukarı sabitti. Küresel kriz ile yeni iş imkanlarının bulanamaması nedeniyle işsizlik oranında hızlı bir artış var. Bizim buna 3 aşamalı bir çözümümüz var. Bizim eğitime daha fazla kaynak aktarmamız lazım. Hükümletimiz eğitime en fazla kaynak ayıran hükümet olmuştur. Eğer bu imkanlar 70'li, 80'li ve 90'lı yıllarda ayrılmış olsaydı, mesleksizlik problemi ile karşılaşmamış olurduk. İnsanımız sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada aranan niteliklere sahip olurdu. Uzun dönemli bir proje, eğitimde hem kaliteyi artırmamız hem de eğitime daha fazla imkan ayırmamız lazım. Hükümetimiz son 6 yılda bunu çok iyi şekilde de yapıyor."

3 milyon kişiye istihdam

Şimşek, ikinci orta dönemli çözüm projelerinin ise "Bölgesel Kalkınma Projeleri" olduğunu ve buna öncelik vererek, bu projeleri hızlandırdıklarını söyledi.

Bölgede GAP'ın tamamlanmasıyla çok ciddi istihdam imkanları oluşacağını ve bunu sadece tarım ile sınırlı görememek gerektiğini kaydeden Şimşek, şöyle dedi:

"Çünkü bu proje çok kapsamlı projedir. Bu işin içerisinde ulaştırma, eğitim, turizm, kültürel ve diğer boyutları var. Eğer bu proje tamamlanırsa ki; biz 2012 yılında tamamlamayı planlıyoruz. 3 milyon kişiye istihdam imkanı doğacak. Üretim ikiye katlanacak, bunun beraberinde getirdiği ticaret, ihracat ve istihdam ile bunların dolaylı etkisi muazzam olacak. Muhtemelen bölge Batı'dan daha göç almaya başlar. Çok abartılı değil, iki milyon kişiye istihdam imkanı çıkarsa bu bölgede refah seviyesi yükselir, işsizlik büyük ölçüde azalır ve diğer bölgelerden bu bölgeye belki istihdam akışı olur."

Nitelik kazandırma projesi

Üçüncü tedbirlerinin ise çok kısa dönemli bir tedbir olduğunu ifade eden Şimşek, geçen yıl yaptıkları istihdam reformu ile çok önemli adımlar attıklarını vurguladı.

Bu adımlardan birinin Hazine'nin İşsizlik Fonuna yaptığı ödemelerin yüzde 30'unu İŞKUR'a verdiklerini anlatan Şimşek, "Biz de; 'İŞKUR gitsin tüm illerdeki organize sanayi bölgesi ve ticaret odalarına hangi nitelikte eleman açığı varsa onları belirlesin ve o yönde kurslar açalım, ondan sonra gençlerimize bu kurslarımıza devam edin. Onlara cep harçlığı verelim ve sosyal güvenlik primlerini ödeyelim' dedik. Bu yönde kurslar açtık. Bu kısa dönemli çözümdür. Belki de nitelik kazandırma projesi sayesinde yüz binlerce hatta milyonlarca kişi iş bulur, işsizliği bir miktar daha azaltma imkanımız olur" diye konuştu.

"Yeni bir paket üzerinde çalışıyoruz"

 

Özellikle kredi kanalının daha etkin bir şekilde çalışması için yeni bir paket üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Şimşek, Hükümet olarak özetle gerek işsizlik konusunda gerekse küresel krizin Türkiye'ye yansımalarının sınırlanması konusunda büyük çaba içerisinde olduklarını söyledi.

Bakan Şimşek, bütün yapılacakları yaptıklarını belirterek, "inşallah Türkiye bundan çok daha güçlü çıkacak. Çünkü Türkiye'nin temelleri sağlam. Biz Türkiye'ye inanıyoruz, gücümüze inanıyoruz. Bundan sonraki dönemde son 6 yılda yakaladığımız performansı tekrarlarsak, dünyayla arayı hızlı bir şekilde kapatacağız" dedi.