'İşsizlik ocakta yüzde 12.8’e yükselecek'

TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi işsizliğin ocak ayında bir önceki aya göre 0.1 puan artarak 12.8’e yükseleceğini tahmin etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - İşsizliğe yönelik kısa vadeli tahminler yapan TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Ocak 2017 tahminini yayınladı. Buna göre, işsizlikteki artış sürecek ancak artış hızı yavaşlayacak. SPM ocakta işsizliğin 12.8 olmasını bekliyor.

SPM tahminlerine göre ocak işgücü verileri içinde, tarım dışı işsizlik oranı yatay seyrederek yüzde 14.9 seviyelerinde oluşacak. Mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise 0.1 puan azalarak yüzde 14.2 seviyesine inecek. İstihdam oranı bir önceki aya göre 0.5 puan azalarak yüzde 44.8 düzeyinde gerçekleşecek. Sanayi istihdamında ise azalma düşük kalacak ve istihdam sayısı 5 milyon 252 bin kişi dolayında olacak.

Tahminlere yönelik bir değerlendirme yapan SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, Aralık-2016 döneminde işsizlikte yüzde 12.7’ye yükselerek yüksek bir seviyeye gelen işsizlik oranının, Ocak 2017’de de yükselişini sürdüreceğini vurgulayarak, “Ocak döneminde ihracat, aralık dönemine göre yüzde 12 oranında azaldı. Diğer yandan yatırım malları ithalatı yüzde 34, ara malları ithalatı ise yüzde 7 oranında geriledi. Sanayi üretim endeksinin ise Aralık-Ocak döneminde 16.6 puan azaldığı görüldü. Tüm bu veriler ekonomide bir durağanlık olduğuna işaret etmektedir” dedi.