'İşsizlik yılı tek hanede bitirebilir'

Bakan Müezzinoğlu, "İstihdam desteklerinin de etkisiyle işsizlik 2017 sonunda yüzde 9.5-10.5 aralığına gerileyecek, büyük bir aksilik olmazsa işsizlik yılı tek hanede bitirecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, istihdam desteğinin de etkisiyle işsizliğin bu yılı tek hanede bitirebileceğini söyledi.

AHaber'in canlı yayınında konuşan Müezzinoğlu, "İstihdam desteklerinin de etkisiyle işsizlik 2017 sonunda yüzde 9.5-10.5 aralığına gerileyecek, büyük bir aksilik olmazsa işsizlik yılı tek hanede bitirecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan istihdamda yavaşlamanın yarattığı olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için bu alanda seferberlik çağrısı yapmıştı. Çağrıya birçok şirket ve çatı örgütün olumlu yanıt vererek yeni istihdam sağlayacağını açıkladı. Teşviklerle birlikte ilk etapta Nisan'daki referandum öncesi istihdamda bir artış yaşanması bekleniyor.

Hükümetin verdiği destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran işverenin maliyeti 773 TL azalarak 1,315 TL'ye geriliyor. Paketin maliyeti 12.3 milyar TL olarak öngörülürken, bunun yaklaşık 11 milyar TL'si ise İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.

Müezzinoğlu paketin 1.5 milyon kişiyi iş sahibi yapacağını belirtirken; 500,000 kişinin işbaşı eğitimi ile istihdamının sağlanacağını da kaydetti.

Kıdem tazminatı konusunda ise 16 Nisan'daki Referandum sonrasında çalışmalara devam edileceğini belirten Müezzinoğlu, "Yıl bitmeden bir fon oluşturulması konusunu realize etmiş olmayı hedefliyoruz" dedi.

Hükümetin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı ve kıdem tazminatlarının işçi adına açılacak bireysel hesaplar üzerinden takip edilmesini öngören fon sistemi ile ilgili olarak işçi sendikaları geriye dönük hak kayıpları olacağı; işveren sendikaları ise işverene ilave yükler getireceği gerekçesiyle itiraz ediyorlar.

İşsizlik oranı kasım ayında yüzde 12.1İşsizlik oranı kasım ayında yüzde 12.1

 

Bu konularda ilginizi çekebilir