İzgaz özelleştirmesinde iptal istemine ret

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 13. Dairesi, söz konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Danıştay 13. Dairesi, Türkiye'nin üçüncü büyük gaz dağıtım şirketi İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (İZGAZ) yüzde 100'üne tekabül eden hisselerinin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ve ilanın dayanağı Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 18 Nisan 2008 tarihli kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası, İZGAZ'ın blok olarak satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ve ilanın dayanağı Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 18 Nisan 2008 tarihli kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Alınan bilgiye göre, davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 13. Dairesi, söz konusu işlemlerin yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Daire'nin kararında, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'da, belediye ve il özel idarelerine ait ticari amaçlı kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin esasların düzenlendiği, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda da belediyeye ait şirket, işletme ve iştiraklerin özelleştirilmesine karar vermenin Belediye Meclisi'nin görevleri arasında sayıldığı belirtildi.

4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda, şehir içi doğal gaz dağıtım hizmetinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından ihaleyi kazanan şirkete mahalli doğal gaz dağıtım şebekesinin mülkiyeti de dahil olmak üzere verileceğinin hükme bağlandığı anımsatılan kararda, bu Kanun maddesi hükmüyle, şehir içi doğal gaz dağıtım hizmetinin yerine getirilmesinde, mahalli doğal gaz dağıtım şebekesinin mülkiyetinin devrinin de öngörüldüğü ifade edildi.

"Belediye Meclisi kararında hukuka aykırılık yok"

Kararda, 4646 sayılı Kanun'da sayılan kuruluşlarda bulunan kamu hisselerinin, bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içinde özelleştirilebileceği gibi, hazine garantili ve devirli dış borçların en son anapara ödeme tarihinden itibaren üç yıl içinde de özelleştirme yapılabileceği hükmüne yer verildiği kaydedildi.

İZGAZ'ın, Hazine garantili dış kredilerinin ilgili bankaya ödenmesinin 5 Ocak 2007'de tamamlandığı belirtilen kararda, Kanun maddesi uyarınca özelleştirilme için öngörülen üç yıllık sürenin henüz dolmadığı da vurgulandı.

Kararda, 4646 sayılı Kanun ile 4046 sayılı Kanuna uygun ihale ilanı ile ilanın dayanağı Belediye Meclisi kararında hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edildi. Türkiye'nin üçüncü büyük gaz dağıtım şirketi İZGAZ özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi Gaz de France Şirketi vermişti.