Japonlar Türkiye'nin 'güneş'ine talip
Japonya, Türkiye'de nükleer enerjiden sonra güneş ve jeotermal enerji yatırımıyla da ilgileniyor.
Sinop Nükleer Santrali'nin yapımını üstlenen Japonya, Türkiye'deki güneş ve jeotermal enerji yatırımlarıyla da ilgileniyor .
AA muhabirinin Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan aldığı bilgiye göre, Japonya'nın, Türkiye ve Fransa ile inşa edeceği Sinop Nükleer Santrali için gereken "off-shore" şirketi 23 Kasım 2015'te resmen kuruldu. Fizibilite çalışmaları devam eden Sinop Nükleer Santrali'nde ilk ünitenin 2023'te devreye alınması planlanıyor.
Japonya, yurt dışında yapılacak diğer enerji yatırımlarıyla yakından ilgileniyor. Ülkenin, yüksek verimlilik ve düşük emisyon sağlayan santraller kurma konusunda kararlı olduğu belirtiliyor.
Yenilenebilir enerjiye büyük önem verilen bu dönemde, güneş ve jeotermal kaynaklar, Japon iş çevrelerinin ilgisini çekiyor. Bu anlamda Türkiye, Japonya'daki firmaların yatırım yapacağı en önemli ve yüksek potansiyelli destinasyonlardan biri olarak öne çıkıyor.
'Kömürden, nükleere kaymasını sağlayacak'
Japonya'nın enerji stratejisinde enerji güvenliği, ekonomik verimlilik ve çevreye duyarlılık ile güvenlik konuları, temel prensip olarak niteleniyor. Bakanlık yetkilileri, "Enerji altyapısı ihtiyacı Asya ağırlıklı olmak üzere gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Japon iş dünyasının teknoloji birikimi ve deneyimi Türkiye dahil bu ülkelerde enerji altyapısını, kömürden yenilenebilir ve nükleere kaymasını sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.
Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Junji Suzuki, geçen yıl kasım ayında Paris'te dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile yaptığı görüşmede, gelecek dönemde Tokyo'da gerçekleştirilecek geniş kapsamlı konferansta, Japon firmalara Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyelinin anlatılacağını ifade etmişti.